- Gündem
- 19.04.2025 16:13
AFAD, Suriye'deki Sednaya Hapishanesi'nde mahsur kalanları kurtarmak için 43 araç ve 120 personelle çalışmalarına başladı
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, Beşşar Esed'in işkence merkezi olarak bilinen Sednaya Hapishanesi'nde mahsur kaldığı tahmin edilen kişilere yönelik arama ve kurtarma operasyonlarına başladı. Ekipler, bölgeye ulaşarak çalışmalarına başladı.
AFAD Başkanı Okay Memiş ve Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, başkent Şam'daki Sednaya Hapishanesi önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Memiş, Hatay'dan hareket ederek yaklaşık 5-6 saat süren yolculuğun ardından Şam'a geldiklerini belirtti. Türkiye'nin Şam Büyükelçiliğinin "Suriye'deki yerel otoritenin" talebini kendilerine iletmesi sonrası bu organizasyonu yaptıklarını dile getiren Memiş, 43 araç ve 120 personelle Sednaya Hapishanesi'nde çalışmalar yapacaklarını söyledi.
Memiş, cep telefonlarının neredeyse tamamen çalışmadığını ve Ankara ile iletişimi uydu telefonlarıyla sağladıklarını belirtti. Ayrıca, duvar arkası görüntüleme cihazı, yer radarı, dört köpekli arama timi ve sismik akustik dinleme cihazları kullanarak çalışmalar yürüteceklerini ifade etti. Memiş, "Burada, Esed rejiminin zulmü sonucu birçok mahkum hayatını kaybetmiş, bazıları akıl sağlığını kaybetmiş ve dünya bu acıları gözler önüne serdi. Bu alan, aynı zamanda bir suç mahalli ve burada önemli delillerin bulunduğunu biliyoruz" dedi. Arama çalışmalarının bu hassasiyetle yürütüleceğini vurgulayan Memiş, olumlu sonuçlar elde etmeyi umduğunu söyledi. Ekip olarak, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, yerel otoriteler ve Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği ile koordineli bir şekilde hareket ettiklerini belirten Memiş, Sednaya Hapishanesi'nin geniş olduğunu ve çalışmalara mimari projeleri inceleyerek başlayacaklarını söyledi.
Köroğlu, Sednaya Hapishanesi'nde büyük cinayetlerin işlendiğini ve bir kısmının henüz tespit edilemediğini belirterek, AFAD'ın kendi ekipmanlarıyla yapacağı araştırmaların önemini vurguladı. Sadece hapishanede değil, çevresindeki alanda da kapsamlı incelemeler yapılacağını ifade eden Köroğlu, savaş suçlarını işleyenlerin cezalandırılmasına yönelik Türkiye'nin uzun süredir çalışmalar yürüttüğünü hatırlattı. Ayrıca, Suriye'nin ihtiyaç duyduğu yardımlar konusunda Türkiye'nin çeşitli kurumlarıyla bölgede yer alacağını belirtti. Büyükelçilik olarak, Suriye'nin kalkınmasına ve Türkiye-Suriye ilişkilerinin güçlendirilmesine katkıda bulunacaklarını söyleyen Köroğlu, yarın geçici hükümetin Başbakanı Muhammed el Beşir ve Heyet Tahrir Şam lideri Ahmed eş-Şera ile görüşeceklerini kaydetti. Köroğlu, Suriye'deki en büyük ihtiyacın istikrar ve saldırıların sona ermesi olduğunu, bu nedenle hiçbir dış müdahaleye gerek olmadığını belirterek, mevcut geçici hükümetle çalışmaya başladıklarını aktardı.