Afrika’da Bir Deniz: Yoksulluk, kıtlık, hastalıklar…

Türkiye’de yaşadığı mutsuz hayattan çıkış fırsatı yakalayan bir doktor, Afrika’da yaşadıklarını kitaba aktardı; okuyucuyu yıllardır süregelen yoksulluk, kıtlık ve hastalıklarla yüzleştirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 16.12.2020 08:55
  • Güncelleme Tarihi : 16.12.2020 08:55
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Afrika’da Bir Deniz:  Yoksulluk, kıtlık, hastalıklar… haberinin görseli

“Para kazanmak için doktor, keyif almak için gezgin, dünyaya iz bırakmak için yazar… Hayvansever, insana inanır, yardıma gönüllü, sıradan biri…” diyerek hayatının kısa bir özetini yapan Üroloji Doktoru ve aynı zamanda Yazar Deniz Arslan, mesleki tükenmişliğin ardından Afrika’ya yaptığı yolculuğu ve orada kaleme aldığı ‘Afrika’da Bir Deniz’ kitabını gazetemizle paylaştı. Sorularımızı içtenlikle yanıtlayan yazar Arslan, kitabı okuyan kişilerin, Afrika’da yaşanan kadın sünnetini öğreneceklerini, hastalıkları, varlık içinde yokluk ve kıtlığı göreceklerini, korsanlarla tanışacaklarını ve belki de oradan hiç dönmek istemeyeceklerini aktardı.

MESLEKİ BUHRANIN ARDINDAN AFRİKA…

Arslan, sözlerine şöyle başladı: “Kırkından sonra doktorluk bana artık keyif vermemeye başlayınca, İzmir’de yayın hayatına başlayan İLKSES Gazetesi’nde, serbest yazar olarak yazmaya başladım. Oradaki Genel Yayın Yönetmenim Erdal Erek’in üzerimde emekleri çoktur. Keskin uçlu yazılarını yuvarlaması, ‘Hocam şurası şöyle olsa…’ diye şevkimi kırmamaya özen gösteren nazik önerileri, ‘Hocam, tüm gazete dört gözle yazınızı okumak için bekliyoruz’ şeklinde motivasyonları beni her gün düzenli yazan, çalışkan biri haline getirdi. O sayede de daha kolay yazmaya başladım. Doktor olmak için o kadar çok kitap okuyor ve çalışırken öyle çok hikayelerle karşılaşıyoruz ki bunları yazmak zor değil.”

AFRİKA’DA GÖNÜLLÜ BİR DOKTOR

Afrika’da Bir Deniz ismiyle değerli bir kitaba imza atan Arslan’ın, Afrika’ya olan merakı ve ilgisi ise tartışılmaz. Peki, bu yolculuk ne zaman başladı? Arslan, şunları ekliyor: “Afrika’ya olan ilgim 1985 yılında yapılan ‘We are the World’ şarkısı ile başladı. O dönemde küçük bir öğrenci iken oraya yardıma gitmeyi hayal etmiştim. Sonra 2014’te T.C Sağlık Bakanlığı Afrika’da hastane açıp gönüllü doktor aradığında gittim. Ardından 2018’de Somali… Afrika’ya gittiğimde belgesellerde gördüğüm Afrika ve gerçekte gördüğüm Afrika’nın çok farklı olduğunu gördüm. ‘Bunları anlatmalıyım’ dedi, içimden bir ses. Ayrıca o kadar çok şey görüp yaşadım ki bu sadece benim kafamda, anılarımda kalsın istemedim ve yazmaya karar verdim. Kitabın konusu şu; Bu kitapta, Türkiye’de yaşadığı mutsuz hayattan çıkış fırsatı yakalayan bir doktorun Afrika’da yaşadıklarını, gördüklerini, duyduklarını okuyacaksınız.”

AFRİKA’DAN ÖNEMLİ KESİTLER BU KİTAPTA

Afrika’ya giden gönüllü doktorlardan biri olan Arslan, önemli kesitleri kitaba döktü ve kendisi bunu yapan nadir doktorlar arasında. “Kitap’ta sadece gördüklerim ve yaşadıklarım yok” ifadelerini kullanan Arslan, “Afrika’nın neden geri kaldığını, Somalili korsanların korsanlığa başlama nedenlerini, Afrika’daki yoksulluk ve çatışmaların sebeplerini de irdeledik. Ayrıca oradaki insanların hikayeleri de var. Yani sadece başlı başına bir gezi anıları kitabı değil. Daha önce oraya gidip kitap yazan doktor var mı bilmiyorum ama böyle bir kitap yazan yoktur sanırım” dedi. “Kitap salgın döneminde yayımlandı. Bu durum okunma oranınızı düşürdü mü yoksa evde kalındığı için daha mı fazla ilgi gördü?” sorusunu da yanıtlayan Arslan, “Ben salgın öncesi hiç kitap yazmadığım için okunma oranı ile ilgili bir şey söyleyemem. Ama salgın ve karantina sürecinin genel olarak kitap okunma oranını yükselttiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Sosyal medyada kitabım etiketlenerek yapılan paylaşımlara ve satış rakamına bakarsak karantina döneminde satışlar olumlu etkilendi diyebilirim. İnşallah ilk kitabın devamı olan ikinci kitabı çıkardığımızda karantina da, salgın da bitmiş olur. Böylece iki dönemi de kıyaslama şansımız olur” şeklinde konuştu.

KİTABIN GELİRİ BAĞIŞ İÇİN KULLANILIYOR

Arslan’ın kaleme aldığı kitabın kapağında kendisini ve bir kadın portresini görüyoruz. Özellikle neden böyle bir tercihte bulunduğunu aktaran Deniz Arslan, şu cümleleri kullandı: “Orada da bir mesaj var, oraya giden yarım birinin tamamlanmış olması. Daha çok ipucu verirsem kitabın konusuna girmiş olurum.” Kitabın gelirini ise çok anlamlı bir çalışma için kullanacağını kaydeden Arslan, “Kitabın gelirinin bir kısmı korona salgını ile savaşırken hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının çocuklarına bağışlandı. 2 bin lira parayı bu konuda kullanılmak üzere Eğitime Destek Veren Kadın Hekimler Vakfı (KAHEV)’nın hesabına yatırıldı. Hastanemizdeki sokak canlarının yemeği ve tedavileri için bin 600 lira verdik. İzmir’de yaşadığımız deprem felaketine yardım etmek için Doktor Babalar RELAX grubunun oluşturduğu organizasyona bin lira verdik. SMA’lı çocuğumuz Pamir Pekin’e de 500 lira bağışladık. Halen de biraz paramız var. Onu da bu tarz işler için bağışlayacağız” bilgisini paylaştı.

OKUYUCU YOKLUĞU VE KITLIĞI GÖRECEK

“Kitabınızın ön yazısında gazetemiz İLKSES’e de yer verdiniz. Bizler için oldukça anlamlı bir ithaf. Bunun için ayriyeten teşekkür ederiz… Son olarak neler söylemek istersiniz?” sorusuna ise Arslan, “Kitabın oluşumuna katkı veren herkese teşekkür etmeye çalıştım orada. Umarım unuttuğum yoktur.

Son olarak şunu söyleyeyim; Afrika’ya hiç gitmemiş, gitme fırsatı olmayacak olan insanların bu kitabı alarak kitaptaki yolculuğa çıkmalarını öneriyorum. Oraya yolculuk yapacaklar, görecekler, yaşayacaklar… Kadın sünnetini öğrenecekler, hastalıkları, varlık içinde yokluk ve kıtlığı görecekler. Korsanlarla tanışacaklar ve belki oradan hiç dönmek istemeyecekler” cevabını verdi.

İlginizi Çekebilir...

TBMM'ye skuter ile geldi
  • Gündem
  • 13.05.2025 23:59
TBMM'ye skuter ile geldi
Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script