Afro-Türkler ve Afro-Alman’ların Dostluk köprüsü

14. Uluslararası Dana Bayramı Festivali’nin ardından etkinlikler hız kesmeden devam ediyor. Afro-Türk ve Afro-Alman ailelerin sıcak buluşması dostluk köprüsü ile yeniden kurulacak


  • Oluşturulma Tarihi : 09.10.2021 09:28
  • Güncelleme Tarihi : 09.10.2021 09:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Afro-Türkler ve Afro-Alman’ların Dostluk köprüsü haberinin görseli

BURCU YANAR-ÖZEL HABER
Her kültürden ve her renkten insanın buluştuğu İzmir’de geçtiğimiz günlerde 14. kez düzenlenen Uluslararası Dana Bayramı Festivali’ de coşkulu bir şekilde kutlandı. Festival, geleneksel Afrika giysileri, maskeleri, müzikleri ve danslarıyla yapılan kortej yürüyüşüyle renkli görüntülere sahne oldu. Festivalin ardından ise Afro-Türklerin içinde bulunduğu etkinlikler hız kesmeden devam ediyor. Şimdi ise artık bir gelenek haline gelmiş olan Afro-Türkler ile Afro-Almanların sıcak buluşması 6. kez gerçekleşecek.



NASIL BAŞLADI?
Afro-Türkler ile Afro-Alman ailelerin nasıl bir araya geldiğini ve bu etkinliğin nasıl ortaya çıktığını aktaran Afrikalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Beyhan Türkkolu, dostluk köprüsünün kuruluş aşamasını anlattı. Türkkolu, “Derneğimiz 2010 yılında kurumsallaştıktan sonra çalışmalarımız daha da hız kazandı. İsmimiz de Mustafa Olpak ile beraber uluslararası alanlarda daha çok duyulmaya başladı. 2013 yılında ise bize Avrupa’dan göç yolları ile ilgili çalışma yapan bir öğrenci topluluğu geldi. Bu öğrencilerden bir tanesi Almanya’da yaşayan bir Türk arkadaşımızdı. Bu arkadaşımız sayesinde Berlin’de bir etkinliğe davet edildik. Orada bağımsız bir tiyatro var. Orada Afrika ile ilgili bir festival yapıldı ve biz orada yer aldık. Orada bir sunum yaptık. Oraya gelen misafirler arasında Afro-Almanlar’da vardı ve onlarla tanıştık. Onlar da bizi kendi derneklerine davet ettiler. Böylelikle ilişkilerimiz oluşmaya başladı” şeklinde konuştu. Bu buluşmaların aile buluşmaları olduğuna dikkat çeken Beyhan Türkkolu, Aliağa Şakran’da denize sıfır bir alanda eğlenceli ve bilgi dolu içeriklerle bir araya geldiklerini söyleyerek, “Burada atölye çalışmalarımız oluyor, gençler birbirleriyle oyunlar oynuyorlar, filmler izliyoruz, geziyoruz. 2015 yılında da Afro-Alman aileler ile Afro- Türk aileleri bir araya getirmek istediklerini belirttiler. O zamandan beri de Afro-Almanlar ile buluşmaya devam ediyoruz” dedi.



AİLEMİZ GİBİ GÖRÜYORUZ
Bütün dünyada Afrika kökenli vatandaşlar olduğunu ifade eden Türkkolu, “Bizim en büyük amacımız global bir ağ oluşturarak diğer topluluklara ulaşmak ve kültürümüzü paylaşarak tarihimizi anlatmak. Bu güzel oluşumu bütün dünya ile paylaşmak istiyoruz. Şu anda zaten bizim Dana Bayramı festivalimiz uluslararası boyutlara ulaşmış durumda. Her yıl mutlaka başka ülkelerden Afrika kökenli konuklarımız oluyor. Bunu daha da geliştirmek istiyoruz. 10 gün sonra 33 gün sonra Afro-Alman dostlarımız tekrar İzmir’e gelecek ve güzel bir buluşmamız olacak. Onları ailemiz gibi gördüğümüz için çok özledik” diye konuştu.

DAHA DA BÜYÜMEK İSTİYORUZ
Bir başka Afro-Türk Avukat Orhan Çetinbilek’de bu güzel oluşumun daha da büyümesini istediklerini ifade etti. Dana Bayramı’nın İzmir’e özgü bir etkinlik olduğunu söyleyen Çetinbilek, “İzmir’deki Afro-Türk topluluğu Türkiye’deki en geniş topluluk. Dolayısıyla burası merkez gibi olmuş. Toplamda 20-30 bin gibi bir Afro-Türk nüfusundan bahsedebiliriz. O neden bunu İzmir’de sürdürerek uluslararası alanda tutmaya çalışıyoruz. Başka ülkelerden katılımın daha fazla olmasını bekliyoruz. Örneğin Dana Bayramı kortej yürüyüşünde Afro-Türkler, Afro-Almanlar, Afro-İtalyanlar,Afro-Fransızlar gibi pek çok ülkeden katılım sağlanırsa daha renkli bir görüntü ortaya çıkacaktır” açıklamasında bulundu.