Ağaçlar kesildi, kaplıca sahaları terk edildi

Alaçatı Petek Evler Sitesi’nde inşa edilen aquapark nedeniyle yıllar önce dikilen ağaçların yasal olmayan yollarla kesildiği iddia ediliyor. Çeşme’de doğal termal su kaynakları olmasına rağmen bunların değerlendirilmemesi de gündemde


  • Oluşturulma Tarihi : 25.02.2019 08:57
  • Güncelleme Tarihi : 25.02.2019 08:57
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ağaçlar kesildi, kaplıca sahaları terk edildi haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Yıllar önce öğretmen ve öğrenciler tarafından dikilen ağaçlar 2016 yılında farklı gerekçeler sunularak kesildi. Aynı yıl içerisinde Alaçatı Petek Evler Sitesi’ne aquapark inşa edildi; suni termal sular oluşturuldu. Henüz faaliyete geçmeyen aquaparktan dolayı ağaçların kesildiğini iddia eden Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği’nin İzmir’de yaşayan kurucu Genel Başkanı Başak Yasemin Kumaş, doğal termal sulara kaynaklık eden Çeşme’de, neden suni termal suların meydana getirildiğini anlayamadıklarını aktardı. 2009 yılında mühürlenen ve ‘Banyo’ olarak adlandırılan termal havuza da vurgu yapan Kumaş, “Ilıca merkezde termal kaynağın bulunduğu havuz mühürlüdür, etrafındaki AVM kompleksi 1. derece kaplıca sahanın üzerine yapılmış ve çürümeye terk edilmiştir. Hepsi bir yana denizlerimizin kıyıları buharlı sulara ev sahipliği yapıyor. Ancak gelin görün ki bunlar bırakılmış, suni termal sular elde edilmeye çalışılmıştır” dedi. Termal suların değerlendirilmediğini ve bu nedenle Çeşme’de büyük bir su sorununun meydana geldiğini kaydeden Kumaş, kurumakta olan Kutlu Aktaş Barajı’nı işaret etti; Yıldız Burnu Mendireği atıl durumdaki kaplıca sahasını örnek gösterdi.



SU SIKINTILARI
Çeşme’nin 4 bir yanı plajlarla çevrili bir yarımada olduğunu ve bununla beraber sürekli akan dere veya nehirlerden uzak coğrafyasında sadece yağmur suları ile beslenen kurak bir havza olduğunu kaydeden Kumaş, şöyle konuştu: “Havzaya düzen yağış ile beslenen Kutlu Aktaş Barajı dışında yine yağmurlarla oluşan yeraltı su rezervleri bulunur. Bu yıl son yılların en yağışlı yılı olduğu nedeniyle şanslı geçmiştir ancak tatlı suyun kısıtlılığı göz önüne alınarak 05.05. 2018 tarihinde yarımadanın büyük bölümünde Yeraltı Su Koruma Havzası ilan edilmiştir. Aslında gereken yarımadanın tamamının koruma havzası statüsüne alınmasıdır, bu yönde çalışmalarımız devam etmektedir. Bölgede çok sayıda yazlık konut ve yüzme havuzlu villa bulunmakta, içme suyu bu villaların havuz ve bahçe sulamalarına harcanmakta, yaz aylarında büyük su sıkıntıları meydana gelmekte.”



MİLLİ SERVETE ZARAR
2017 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaklaşık 30 trilyon maliyetle Ildırı su kurularından Çeşme su şebekesine takviye için intikal boruları döşediğini ancak yine de temmuz, ağustos aylarında şebekeye içme suyunun yetmediğini iddia eden Kumaş, şunları ekledi: “Böylesine önemli bir konuda doğru adımlar atılması beklenirken, Çeşme Termal Turizm geliştirme adına kurulan Belediyelerimizin büyük ortağı şirket Tetusa A. Ş, İzmir yerine, Alaçatı’da Türkiye’nin en büyük su oyunları parklarından birini inşa etti. Çok büyük maliyetler yanında, su sorunu dikkate alınmadı. Bu yatırım için hazineden 49 yıllığına kiralanan orman arazisinde yüzlerce yetişkin çam ağacı kesildi. Yaklaşık 53 metre rakımda su kuyuları açıldı. Bunun yerine Çeşmemizin herhangi bir sahilinde, denizden su çekilerek aquapark yapılabilirdi. Termal turizmi için hiçbir yatırım gerçekleşmeyen ilçemizde Belediyemize ait bir de şirket bulunuyor, Belediyemiz uhdesindeki Şifne Termal oteli işleten ÇEŞTUR varken, neden başka şirketlere ve ortaklıklara ihtiyaç duyulduğu, buna rağmen neden finansın büyük bölümünün belediyemize ait kamu bütçesinden karşılandığı anlaşılamadı. Çeşme turizmi ve geleceği için doğru adımlar bekliyoruz. Fakat her geçen gün ve olayda dikkatle düşünülmemiş, yerindelik ilkesi gözetilmemiş yatırımlar önümüze çıkıyor. Bu yatırımlar Çeşme doğasına, turizme, yeşil alanlara, yer altı sularımıza, milli servetlerimize ve kamu bütçesine yeni zararlar olarak meydana geliyor, sağduyulu toplumun tepkisini çekiyor.”



KAPLICA SAHALARI TERK EDİLDİ
“Aquaparklar neden denizden bu kadar uzakta, neden bu kadar çok ağaç kesilerek yapılıyor?” diyen Kumaş, “Hepsinden önce neden burada aquapark yaptınız? Çeşme zaten etrafı kel tepelerle kaplı bir coğrafya, bu çamlığı yok etmeniz şart mıydı?” cümlelerini kullandı. Bizleri Yıldız Burnu Mendireği atıl durumdaki kaplıca sahasına götüren Kumaş, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin her yerinde termal kaplıca alanlar karayolları tabelalarında bordo renkle yazılır, bu alanın ören yeri olduğunu gösterir. Çeşme Ilıca bütünüyle kaplıca vasfı olduğu halde hiçbir zaman tescil altına alınmamıştır. Bu nedenle tabelalarda bordo renkle ifade edilmez. Yıldız Burnu Mendireği atıl durumdaki kaplıca sahasıdır, Ilıca merkezde termal kaynağın bulunduğu havuz mühürlüdür, etrafındaki AVM kompleksi 1. derece kaplıca sahanın üzerine yapılmış ve çürümeye terk edilmiştir. Bu kadar çok hatanın ortasında termal turizmi geliştireceğiz diye kurulan şirket, su oyunları parkı yapmıştır, bu kadar büyük çelişkileri anlamak mümkün değildir.”