‘Ağır hasarlı’ hayatlar: Depremin ardından bir de hırsızlık kabusu!

İzmir’de meydana gelen büyük depremin ardından boşaltılan ağır hasarlı binalar hırsızların hedefi oldu. Kapıdan pencereye, borulardan klozete kadar her şeyi söküp götüren hırsızlar deprem mağdurlarına yeni bir kabus yaşatıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 12.10.2021 07:51
  • Güncelleme Tarihi : 12.10.2021 07:51
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
‘Ağır hasarlı’ hayatlar: Depremin ardından bir de hırsızlık kabusu! haberinin görseli

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

İzmir’de geçen yıl 30 Ekim’de yaşanan büyük depremin ardından vatandaşların boşalttığı ağır hasarlı evler hırsızların hedefi haline geldi. Hırsızlar girdikleri boş binalardaki kapı, pencere, kalorifer peteği gibi parçaların yanı sıra duvardaki elektrik kablolarından, su tesisatındaki borulara kadar satabilecekleri her parçayı söküp götürüyor. Edinilen bilgiye göre; Bayraklı ilçesine bağlı Osmangazi Mahallesi’nde beş ay önce alınan yıkım kararının ardından boşaltılan ancak henüz hiçbir çalışma yapılmayan bir binanın da dış kaplamaları ile içindeki birçok malzemesi çalındı. Evindeki kapı, pencere, kalorifer peteği gibi parçaları satmak için hurdacıyla anlaşan fakat gördüğü manzara karşısında hayrete düşen Naz Bircan, “Önce deprem şimdi de hırsızlık... Hiçbir şey yolunda gitmez mi!” sözleriyle yaşadıklarına isyan etti.

AYNI BİNA ÜÇ FARKLI RAPOR

Bina için yapılan hasar tespiti sürecinde alınan farklı kararları da eleştiren Bircan, “Evi 2019 yılı Mart ayında satın aldım. 20 yıllık bir binaydı, hiçbir problem yoktu. Evin içi de yeni yapılmıştı. Deprem olmadan 1 gün önce kayınpederim vefat ettiği için Çanakkale’ye gitmiştim. Ertesi gün de deprem oldu. Evde kız kardeşim kalıyordu. Aynı gün kız kardeşimi almak için İzmir’e geldik. Evin içi çok kötüydü, her yer çatlamıştı. Yarıklar vardı. 1 hafta sonra kız kardeşimle eve girdik, eşyaları topladık. Yıkım kararı alınmasa bile çok korktuk çatlaklar ve yarıklardan. Başka bir kiralık eve çıktık. Bakanlık yetkilileri ilk etapta binaya az hasarlı raporu verdi. Çoğu insan apartmandan taşınmaya başladı. Az hasarlı raporu gelmesine rağmen korktuk, güvenemedik. Yarıklar giderek büyümeye başlamıştı. O sırada yan binaya bakanlıktan hasar tespiti için gelmişler. Apartman görevlimiz bizim apartmanı da gösterip az hasarlı raporu verdiklerini söylemiş. Gelen ekip, ‘Bu işleri tecrübesiz kişilerin eline verdiler... Burası az hasarlı değil kesinlikle itiraz başvurusunda bulunun. Bu ev çok hasarlı yıkım kararı alması lazım’ demiş. Yeniden hasar tespiti için geldiklerinde bu sefer kolonlarla desteklenirse oturulur dediler. Bu böyle olmayacak dedik ve özel şirket ile konuştuk. Karot testi yapıldı. Killi kum çıktığı için yıkım kararı verildi. O dilekçe ile belediyeye başvuruda bulunduk. Yıkım kararı çıktı ve ‘Acilen boşaltılmalı’ denildi. O dönem üç komşumuz karara itiraz etti fakat itiraz reddedildi. Yıkım kararı onaylandı” dedi.

KLOZETİ BİLE SÖKTÜLER

Yıkım kararı verilen binada bulunan evine giren hırsızların klozet dahil kombi, petek gibi parçaları söküp götürdüğünü dile getiren Bircan, “Yıkım kararı mayıs ayında onaylanmıştı aslında ama o günden beri ne bekçi, ne polis... Hiçbir önlem alınmadı. Yönetici kimse kombisini, dolabını, kalorifer peteklerini, balkon demirlerini satmasın müteahhit ile anlaşma yapılacak denildi. Diğer binalara hırsızların dadandığını öğrendim. Yönetici bu sefer, ‘Eşyaları satın’ dedi. Fakat kız kardeşim eşyaları satmak için hurdacıyla eve girdiğinde hiçbir şey bulamadı. Eve hırsız girmiş ne var ne yok almış gitmiş. Sadece dış cephedeki demirler kalmış. Onları satmak için yeniden hurdacı ile anlaşmış. Mutfak dolapları ile musluklar kaldı diye seviniyorduk. Ertesi gün yeniden gittiklerinde onların da çalındığını görmüşler. İlk günden beri ne bir görevli ne bir bekçi... Hiçbir şey gelmedi. Yıkım kararı mayıs ayında çıkmasına rağmen kimse gelip başında beklemedi. Böylelikle de hırsızlar evimi boşalttı. Petekler, kombi, tuvalet, musluklar... Hepsini alıp gitmişler. Kapıyı zorlamışlar ama açamamışlar. Yan binanın koridorunu delip eve girmişler” ifadelerini kullandı.