Ağır sanayide 82 yıllık ‘yolculuk’

82 yıl önce ilk demir ve çelik fabrikasının temelini Karabük’te atan Türkiye, çelik üretiminde 37,3 milyon tonla dünyada sekizinci, Avrupa’da ise ikinci sırada yer alıyor

  • Oluşturulma Tarihi : 03.04.2019 08:18
  • Güncelleme Tarihi : 03.04.2019 08:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ağır sanayide  82 yıllık ‘yolculuk’ haberinin görseli

Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920’li yıllarda başlattığı ulusal sanayileşme hamlesi kapsamında 82 yıl önce ilk demir ve çelik fabrikasının temelini Karabük’te atan ve yılda 150 bin ton kapasiteyle üretime başlayan Türkiye, bugün çelik üretiminde 37,3 milyon tonla dünyada sekizinci, Avrupa’da ise ikinci sırada bulunuyor. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak tarafından 3 Nisan 1937 tarihinde 13 haneli Karabük köyünde temelli atılan ülkenin ilk ağır sanayisi Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarında (KARDEMİR), 10 Eylül 1939’da ilk Türk demiri üretildi.

Başlangıçta yılda 150 bin ton kapasiteyle kurulan ve daha sonra ülkedeki birçok tesisin yapımını gerçekleştiren ve bundan dolayı “fabrikalar kuran fabrika” unvanı alan KARDEMİR sayesinde Türkiye, endüstriyel atılımlarını da gerçekleştirdi. KARDEMİR ile ERDEMİR ve İSDEMİR gibi entegre demir çelik fabrikalarına sahip olan Türkiye, 25’in üzerindeki ark ocaklarının da katkısıyla bu sektörde dünyada söz sahibi konuma geldi. Günümüzde 3,5 milyon ton üretim hedefine doğru hızla yaklaşan KARDEMİR ile başlayan demir ve çelik üretim serüveninde Türkiye, geçen yıl 37,3 milyon tona ulaştı. KARDEMİR sayesinde bölgesindeki ülkeler içinde en büyük ray üreticisi konumunda olan Türkiye, geçen yıl 22 milyon ton çelik ihracatı yaptı. Ağır sanayi hamlesinin başlamasıyla ülke tarihinde önemli bir yeri olan ve zaman içinde bir köyden 250 bin nüfuslu kente dönüşen Karabük’te, her yıl 3 Nisan’da KARDEMİR’in temelinin atılışı ve kuruluşunun yıl dönümü kutlanıyor.
KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç, yaptığı açıklamada, ilk olması dolayısıyla KARDEMİR’in ağır sanayide “ülkenin üniversitesi” olduğunu, bu alanda yetişen iş adamlarının birçoğunun Karabük’teki bu kültürü aldığını ve ülkeye yayıldığını söyledi.
Temelinin atılmasının ardından fabrikanın ilk üretimini 2 yıl içinde yaptığını aktaran Güleç, KARDEMİR’ın geçen yıl ise ülkenin ilk 500 büyük şirketi arasında 24. sırada yer aldığını, bunun yeterli olmadığını ilk 15-20. sıralara yerleşmesi gerektiğini kaydetti. AA