Agora’da meclis

Agora Meydanı’nda gerçekleştirilen meclis oturumunda konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, bölgedeki dönüşümün hızlanması için İzmirlilere çağrıda bulunarak, “Maddi durumlarına göre tarihi bölge içinde bir bina alıp tescilliyse restore etsinler veya güçlendirsinler” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 15.09.2017 07:37
  • Güncelleme Tarihi : 15.09.2017 07:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Agora’da meclis

E. ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi eylül ayı toplantısının ikinci birleşimi, tarihi ve kültürel miraslara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için İzmir Antik Smyrna Agora Meydanı’nda gerçekleştirildi. Meclis üyelerini Roma dönemi giysileri giymiş canlı mankenler karşıladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Agorası’nda en son meclis toplantısının 1500 yıl önce yapıldığını, bu anlamda önemli bir gün yaşadıklarını söyledi. Kocaoğlu, tarihi bölgede dönüşümün hızlanması için vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Buraya İzmirlilerin el vermesi gerekiyor. Bu el verme devam ettiğinde, mülkiyet sahipleri bu bölgenin değeri arttıkça, kiralar yükseldikçe, esnaf para kazandıkça binalarına sahip çıkacaktır. Burayı ayağa kaldırdığımızda İzmir'in en önemli kaldıraçlarından biri olacak proje hayata geçmiş olacak” ifadelerini kullandı.

KAZILARA YILDA 5 MİLYON TL

Toplantıda konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir Tarih Projesi’nin iki temel dayanağından ilkinin İzmirlilerin tarihle ilişkisini güçlendirmek, ikincisinin ise proje alanında ortaya çıkan çöküntü bölgelerini ayağa kaldırmak olduğunu ifade ederek, “Agora, önemli bir merkez. İkiçeşmelik Caddesi’ne açılması görünürlüğünü, bilinirliğini çok arttırdı. Kadifekale’nin alt tarafında yer alan Roma Antik Tiyatrosu’nun gün yüzüne çıkaracak çalışmalar için de kamulaştırmalar yaptık. Kazı çalışmaları sürüyor. Kadifekale sur duvarları restore edildi, aydınlatıldı. Türklerin İzmir’de bilinen en eski ibadethanesi ve su sarnıcı restorasyonu devam ediyor. İzmir’de istisnalar hariç tüm kazılara yılda 5 milyon TL destek veriyoruz. Ayu Vukla Kilisesi, Emir Sultan Türbesi, Beith Hillel Sinagogu, Ahmet Ağa Konağı’nı restore ettik. Namazgah Hamamı restorasyonu sürüyor” dedi.

“SIKINTILARIN BİLİNCİNDEYİZ”

2500 yıldan beri yaşanan tarihi bölgenin İzmir’in en büyük zenginliklerinden biri olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, “Büyükşehir ve Konak Belediyesi elden geldiği kadar binaları satın olarak restorasyon yapmaya çalışıyor. Ama burada 11 bine yakın bina var. Bunların ayağa kaldırılması çok uzun sürecektir. İzmir’de bugün en çok konuşulan kent merkezine turistin gelmediği, konaklamadığıdır. Konaklanmama serzenişinin aşılması için tek yol bu bölgenin ayağa kaldırılması, 24 saat yaşamasıdır. Binaların restore edilmesi altyapıdaki sorunların çözülmesi gerekir. Biz altyapı ihalesine çıkıyoruz. Aydınlatma, üst örtü sıkıntılarının bilincindeyiz” açıklamasında bulundu.

“İZMİRLİLERİN EL VERMESİ GEREKİYOR”

İzmirlilerin maddi durumlarına göre tarihi bölge içinde bir bina alıp tescilliyse restore etmesi veya güçlendirmesi için çağrıda bulunan Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi: “Buraya İzmirlilerin el vermesi gerekiyor. Bu el verme devam ettiğinde, mülkiyet sahipleri bu bölgenin değeri arttıkça, kiralar yükseldikçe, esnaf para kazandıkça binalarına sahip çıkacaktır. İkiçeşmelik-Konak arasında ticari faaliyet sürüyor. Ancak İkiçeşmelik ile Kadifekale ve Basmane arasında ciddi boş binalar, çöküntü alanlar var. Fiyatlar da ehven. Tekrar çağrı yapıyorum. Burayı ayağa kaldırdığımızda İzmir'in en önemli kaldıraçlarından biri olacak proje hayata geçmiş olacak.”

MECLİS YAPISI GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Agora Kazı Başkanı Yardımcı Doçent Akın Ersoy, meclis oturumunda Agora ile ilgili sunum yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı kamulaştırmalarla 15 dönüm olan Agora alanının 41 dönüme çıktığını söyleyen Ersoy, “İzmir’in 8 bin yılık tarihinin 2 bin 500 yıllık sürecine Kadifekale, Kemeraltı kesimi tanıklık ediyor. Smyrna Agorası merkezlik yapıyor. Bu kent Büyük İskender'den sonra kuruldu. Osmanlı Dönemi’nin de yükselen liman kentlerinden biridir. Agora içindeki kent meclisi yapısı gün yüzüne çıktı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısını burada yapması bu nedenle önemli. Roma ve Atina ile karşılaştırıldığında bir adım geride görünüyor ama İzmir’in ufku çok açık. Bazilika arkasında duvar resimleri bulundu. Siyaset dışında Roma günlük yaşamın sahneleri var. Kazı çalışmaları süren antik tiyatro ise en az Efes tiyatrosu kadar büyük” dedi.

ÖRNEK GÖSTERİLDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası'na kazı çalışmaları için teşekkür etti.AK Partili meclis üyesi Ali Kökoğuz ise Agora’da bulunan Antik şehrin günümüz belediyecilik anlayışına örnek olması gerektiğini söyledi. Meclis toplantısının ardından belediye başkanları ve meclis üyeleri hatıra fotoğrafı çektirdi. Tarihi bölgede kazı yapan Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, meclis üyelerine çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Haber Merkezi