- Gündem
- 16.05.2025 10:11
Aile Hekimleri Yeni Ödeme Sözleşme Yönetmeliği’ne tepki gösteren sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’na tepki gösterdi: “Halkımızın sağlığı büyük tehlike altındadır”
SULTAN GÜMÜŞ
Sağlık Bakanlığı’nın, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olan Aile Hekimleri Yeni Ödeme Sözleşme Yönetmeliği ile halkın nitelikli sağlık hizmeti almasını engellediğini vurgulayan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, yönetmeliğin yanlış olduğunu ve bu yönetmeliğin aile hekimleri ile yeniden şekillendirilmesi gerektiğini ısrarla vurguluyor. Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerinden imkansızı istediğini kaydeden Eryazğan, “Şöyle ki; yeni yönetmeliğe göre aile hekimleri kayıtlı nüfuslarının Obezite, Diyabet, Kanser, Hipertansiyon hastalıkları nedeniyle en az yılda 1 kez izlenmesi şartı koymuştur… Halkımızın sağlığı büyük tehlike altındadır” dedi.
SÜREKLİ TEPKİ GELİYOR!
Türkiye genelinde aile hekimlerinden bu konuyla ilgili sürekli tepki geldiğini söyleyen Dr. Eryazğan “Türkiye'de aile hekimlerinin ortalama nüfusları 3100 kişi civarında ve bir hekimin nerdeyse yılda yapması gereken izlem sayısı hasta profiline göre değişmekle birlikte yılda 10.000-15.000 işlem yapması istenmektedir. Bu izlemleri yapmak hayatın olağan akışına aykırıdır. Sahadaki nüfusu 3100 olan bir hekimimiz bakanlığın istediği yıllık 6483 tarama ve 9044 yani toplamda 15527 işlemi için hiç yıllık izin kullanmadan, bayram tatillerinin hafta içine denk gelmeden günlük ortalama 60 işlem yapması gerekir. Her işlemi nitelikli hizmet için en az 15 dakikadan yapmaya kalksa günde 15 saat eder. Bu aile hekimi pandemik aşı hizmeti yapmadan, poliklinik hizmeti vermeden, gebe ve bebek takibi aşılaması hizmeti vermeden, aile sağlığı diğer işlemlerini de yapmadan sadece nitelikli kronik hastalık takibi yapmak istese bile imkansız” bilgisini paylaştı.
HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA
Dr. Eryazğan, sözlerine şöyle devam etti. “Halkımızın sağlığı büyük tehlike altındadır. Ülkemizde her geçen gün sayısı artan obezite, kanser, hipertansiyon ve diyabet hastalıkları risk grupları tarama yapılırsa erken teşhis edilir. Uygun nitelikli izlemle de tedavi takibi yapılır, hastalığa bağlı komplikasyonlar önlenir, hasta bireylerin yaşam kalitesi artar, ölümler azalır, beklenen yaşam süreleri uzar. Bakanlığın bu konudaki toplantılarında daima mevcut nüfusla ve verilen hedefle ek görevlerimizle imkânsız olduğunun altını çizmemize rağmen, bizden halkın sağlığını tehlikeye atmamızı istemekledirler. Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi halkımız sağlık hizmetini daha çok aile hekiminden almak istemektedir. Aile hekimleri olarak halkımızın nitelikli hizmet almasını önemsiyoruz. Bu nedenle halkımıza duyurumuzdur ki; aile hekimleriniz sağlığınızla ilgili bu yanlıştan acilen dönülmesi, kaliteli sağlık hizmeti almanız için çok önemli olduğunun tekrar altını çizmektedir… AHEF, yıllardır talep ettikleri ‘aile hekimlerinin kayıtlı nüfusu, aile hekimlerinin özlük hakkında sorun yaşatılmadan çözülmeli’ önerisinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurgulamaya devam edecek.”
BİN TL’YE YAKIN KESİNTİ
Son çıkan yönetmeliğe göre tek bir aile hekimine, kronik hastalık takibi obezite, diyabet, hipertansiyon takibi gibi hizmetlerle ek puanlar verileceği iddia ediliyor. Ancak bunun için yıllık doğudan batıya 5 bin ile 15 bin arasında tarama şeklinde bir iş tanımı yapıldı. Yönetmelik incelendiğinde aile hekimi her aylık tanımlı işlemin %40’ını yapamadığı durumda aylık 1000 ile 1500 TL arasında kesinti yapılacağı görülüyor. Şartlı olarak bir kez 3000 TL olarak vereceği söylenen ek ödemeyi sürekli reklam eden Sağlık Bakanlığı, yeni yönetmelik yürürlükte kaldığı sürece tamamlaması imkânsıza yakın görevlerle aile hekimlerinden aylık 1000 TL’ye yakın kesinti olacağını gizliyor.