Aileden gelen riske dikkat!

Prof. Dr. Serdar Saydam, birinci derece yakınlarında veya ailede ikiden fazla kişide meme kanseri öyküsü olan kadınların mutlaka onkolojik açıdan genetik danışmanlık almaları gerektiğini ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 05.04.2017 07:46
  • Güncelleme Tarihi : 05.04.2017 07:46
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Aileden gelen riske dikkat!

ASİYE ARSLAN

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda görevli Prof.Dr. Serdar Saydam, birinci derece yakınlarında veya ailede ikiden fazla kişide meme kanseri öyküsü olan kadınların mutlaka onkolojik açıdan genetik danışmanlık almaları gerektiğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Saydam, genetik meme kanseri riski olan Angelina Jolie’nin önlem amaçlı olarak memelerinin içinin boşaltıldığını hatırlattı.

RİSK ARTIYOR

Prof.Dr. Serdar Saydam, meme kanserlerinin genetik geçişli türleri olduğunu ifade ederek, “Bu oran yaklaşık yüzde 8 civarındadır. Bu grupta yer alan hastalara tarama ve yapılacak işlemler anlamında daha farklı yaklaşıyoruz. Diyelim ki ailede genetik geçişli bir meme kanseri var. Bu durumda ailedeki kız çocukları ve kız kardeşler risk altındadır. Normal bir kadında meme kanseri riski yüzde 8 iken, ailesinde meme kanseri öyküsü olanlarda risk yüzde 50’ye kadar artmaktadır. Ancak genetik mutasyon saptanan hastalarda bu oran yüzde 85’e çıkmaktadır. Örneğin Angelina Jolie böyle bir riskinin ortaya çıkması üzerine ameliyat oldu. Operasyonda memelerinin içi boşaltıldı ve protezler yerleştirildi. Bu durumda kanser riski yüzde 85’den yüzde 3-5’e kadar azalmaktadır. Ailesel meme kanseri öyküsü olan kadınları, 40 yaşından önce taramaya başlıyoruz. Taramada risk altındaki hastalar genç olduğu için standart tetkiklerimize MR yöntemini de ilave ediyoruz” açıklamasında bulundu.

GENETİK DANIŞMANLIK

Genetik kanser geçişleri hakkında açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Saydam, şöyle konuştu: “Her şeyden önce hastadan tıbbi genetik uzmanından genetik danışmanlık almasını istiyoruz. Genetik danışmanlık, genetik düzensizliklerin temelini ve kalıtımını inceleyerek hasta veya riskli bireyleri belirleyebilmek için bize yardımcı oluyor. Ailede 50 yaşından önce kanser olan ya da agresif seyreden kanser türlerinde, aynı kişinin iki memesinde birden meme kanseri varsa genetik danışmanlığı muhakkak öneriyoruz. Ailede 3 veya daha fazla bireyde meme, yumurtalık veya pankreas kanseri varsa ya da hızlı seyirli prostat kanserleri varsa bu kişiler de danışmanlık almalıdır. Meme kanseri olan kişide mide kanseri varsa bunlarda muhakkak genetik danışmanlık almalıdır.”

Haber Merkezi