Sayfa Yükleniyor...
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Mali Genel Kurulunda üyeleri uyardı. Çetin, dikilen plantasyonun yüzde 70inin Akdeniz Bölgesinde olduğuna dikkat çekerek, Şimdiden yarı yarıya üretim kaymış durumda. Politikalar oluşturulana kadar kendi tedbirlerimizi almak zorundayız dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
S.S. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin Olağan Mali Genel Kurulu, Tariş Zeytinyağı Üretim Tesislerinde gerçekleştirildi. Toplantıda Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetinin yanı sıra üretici kooperatiflerinin başkanları ve çok sayıda üretici de hazır bulundu.
Olağan Mali Genel Kurulda üyelere hitap eden Başkan Cahit Çetin, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiyede zeytinciliğin gelişmesi için yapılan çalışmalara destek olduklarını ifade eden Çetin, Antalyaya Trilye zeytini dikmek gibi yanlışlıklar olduğunu dile getirerek, bunun Gemlik zeytini politikasını bozduğunu ve kalite standardını aşağı çektiğini öne sürdü.
BEDELİNİ TÜRK ZEYTİNCİLİĞİ ÖDÜYOR
Çetin, coğrafi işaret tescili konusuna değinerek, bütün illerin ticaret odalarına bunu yapmalarını hep söylediğini belirtti. Zeytincilikte lokal çabalarla bu karmaşa ortadan kalkabileceğini savunan Çetin, şunları söyledi: Karışık gibi görünen bir durumla karşı karşıyayız. Birkaç senedir istikrarsız ortamın temelinde de bu politikasızlık vardır. Bakanlık temsilcisinin yanında da söyledim; politika doğru, hedef doğru ama şu var, dünya ikincisi kim? İtalya, onu geçerken Türkiyeye hoş geldin diyeceğini mi sanıyoruz. O bakımdan onlara karşı tedbir konusunda yetersiziz. Yetkililere söyledim, mükemmel bir otoban yaptınız ama trafik işareti yok. Otoban güzel ama trafik işareti yok. Yaratılan kaosun bedelini Türk zeytinciliği ödüyor.
BU SENE YOĞURDU ÜFLEYEREK YEDİK
Geçen sene yüksek fiyatla zeytinyağı almak istediklerini bunun sebebinin ise zeytinin az olmasından dolayı olduğunu belirten Çetin, Mevcut piyasa koşullarında girdik, yağ almaya çalıştık, 4 bin tonda kaldık. Başka şeyler gelişmeye başladı, alımları durdurduk. O bedeli ödemeye razı olarak yaptık. Eğer durdurmasaydık, bunu yapmasaydık batardık. Genel müdür şahsında tüm pazarlama kardeşlerime teşekkür ediyorum hızlı şekilde aldığımız fiyatın üstünde bir fiyata satıp kara geçirdiler bizi. Bu sene de yoğurdu üfleyerek yemeye kalktık. Başladığımız zaman 9 lira fiyat verilir mi, denize dökün, yağını kendi pazarlasın diye ilan ettim diye konuştu.
KISKANMIYORUM HELAL OLSUN
Zeytincilikte stratejik bölgenin Akdenize kaydığının altını çizen Çetin, Akdeniz Bölgesi 180 milyon ağaca yükseldi. Büyük çoğunluğu Akdeniz Bölgesine dikildi. Pamuktan, şeker pancarından ayrılmış yerler hızla zeytine kaymaya başladı. Düne kadar esamesi okunmayan Akdeniz Bölgesi ciddi bir oyuncu oldu. Zeytinyağı sektöründe artık bir alan genişliği var. Çok çeşitli ürün çeşitliliğinin ortaya çıktığını görüyorsunuz. Binlerce dönüm alana, mekanik tarıma yatırım yaptığı için bizden çok daha düşük fiyata zeytinyağı aldığı gerçeğini kaçırmamak lazım. Akdeniz çiftçisi kıskanmıyorum helal olsun bize göre daha avantajlı. Her şeyi var, ürün çeşitliliği var. En gariban çiftçinin altında Mercedes var. Zeytinyağı hobi haline gelmiş. Piyasası gelişmediği için kuralsız alıcıların eline geçmiş. O sistem düzene çıkmadan çiftçi şaşırdı kaldı, bu garipliklerin temelinde bu var. Güney Ege, Kuzey Egeyi geçti. Bu kötü bir şey mi? Ama bunun kuralını hala kurmaktan imtina eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı var. Yakın gelecekte üretim artacak. Dikilen plantasyonun yüzde 70i Akdeniz Bölgesinde. Şimdiden yarı yarıya üretim kaymış durumda. Bunların yüzde 70 seviyesine ulaşması halinde bu bölge azınlıkta kalacak. Bunu bilin şeklinde konuştu.
YAZSANA DELİKANLI GİBİ ÜSTÜNE
Tarım politikaları konusunda daha bariz adımların atılması gerektiğini ifade eden Çetin, Geçen burada panelde de söyledim. Sektör temsilcileri buradaydı. Fiyatları çekemem arkadaş. Kendi verdiğimiz fiyatı kendimiz aşağı çekersek kendi aldığımız ürünleri mahkum etmiş oluruz. Yüksek fiyat kötü, düşük fiyat kötü. Ben nasıl yaranacağım millete ya? Buradaki arkadaşlara dedim ki, etiket bir ürünün nüfus kağıdıdır. Milas Ticaret Odası bir yağ yapmış. Hatice Teyze yağın ismi. Altında Milas yöresinin seçkin Memecik zeytinlerinden elde edilmiştir diyor. İşte bu. Memecik zeytini yaz ki başkası kullanmaya kalkmasın. Sanayici bu işten rahatsız ama ticaret odaları bu işe uyanmaya başladı. Edremit Ticaret Odası yeşil zeytin tescili aldı, Ayvalık kendi yağlarının tescilini aldı. Erbeylinin yağı farklıdır, Germencikin yağı farklıdır. Zeytinyağı öyle bir şeydir ki lokalde bile değişim gösterebilir. Neden Gemlik, Körfez zeytini yazmaya çekiniyoruz? Ben çekinmiyorum, çekinenler var. Yazsana delikanlı gibi üstüne. Yazlık yağ, kışlık yağ gibi şeyler yazılıyor. Artık edebiyat yapmayın, yumuşak lezzetler, soğuk yemekler, sıcak yemekler. Yaz Edremit, Mut, Memecik zeytini diye. Bunlara karşı eğer mücadele edemezsek, sektörü kendi gördüğümüz gerçekler hakkında uyarmazsak biz de misyonumuzu yerine getiremeyiz ifadelerini kullandı.
YAĞ POLİTİKASI AKDENİZE KAYDI
Bu sene bir tane alıcının bile bu bölgede olmayacağını hepsinin Antalyada olacağına dikkat çeken Çetin, O bölgede hepsinin dükkanları, alıcı merkezleri var. Sistem yayıldı, stratejik alan dağıldı. Artık zeytinyağı politikası Akdeniz Bölgesine kaydı. Bunu düzene sokmak şart. Büyük alanlarda ede edilen üretim maliyetinin düşüklüğü bizi bozuyor. Onun için birlikte, organize olmak gerekiyor. Geçen sene Muttan bir yağ aldık. Örnek bir çalışmaydı. 20 ton aldık, işledik, ambalajladık ve o bölgenin insanlarına gönderdik. Tariş Akdeniz diye bir yağ yaptı. Edremit cinsi. Memecik zeytini aradım, saf bulamadım, karışık satıyorlar. Zeytin çeşidi Edremit-Ayvalık. Akdeniz Bölgesi. Sırf o bölgenin insanına zeytinyağı böyle bir yağdır, kıymetini bilin demek için gönderdik oradaki kuruluşlara, özellikle büyük çiftçilere. Belediyeden yazı geldi, teşekkür edip yardım istediler. Gittik elimizle seçtik. Şunu söylemekte yarar var. Bu karmaşa daha da artacak. Buradaki üretimi geçerlerse onlar ne derse onu yapmak zorunda kalacağız. O bakımdan kendi gardımızı alalım. Birleşmekte, o politikalar oluşturulana kadar kendi tedbirlerimizi almak zorundayız dedi.
Başkan Çetinin konuşmasının ardından Mali Genel Kurulunda üyelere verilen bilgilerde Tarişin 2015-2016 iş yılını 6 milyon 723 bin 379 TL kar ile kapattığı, bir önceki yıla göre 4 milyon 400 bin 561 TL kara göre bu yıl ki karlılığını yüzde 53 oranında arttığı bilgisi verildi. Yine 2015-2016 iş yılında 68 milyon 448 bin 573 TL tutarında zeytinyağı alımıyla son 10 yılın en yüksek tutarlı alımını gerçekleştiren Tariş, 7 milyon 456 bin 451 TL tutarında 743 bin 283 kg zeytin satışı gerçekleştirdi. Zeytin satış gelirlerinde (cirosunda) yüzde 38 artışa ulaşan Tariş, 9 milyon 518 bin 109 TL tutarında 802 ton ihracat yaptı.
Haber Merkezi