- Gündem
- 21.04.2025 22:12
İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, konut satışlarında iade ve cayma haklarını değiştiren düzenlemeyi değerlendirdi. Akgün, düzenlemenin kötü niyetli satıcılar açısından tüketiciyi koruduğu belirtti
EMİRCAN IŞILDAK ÖZEL HABER
İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında hazırlanan ve ön ödemeli konut satışlarında tüketici yönünde cayma ve iade haklarını değiştiren düzenlemeyi değerlendirdi.
Akgün, daha önce konut satışlarında yüzde 2 tazminat ile tüketiciye verilen cayma hakkının yüzde 8e çıkarıldığı ve satıştan dönmenin 24 aya düşürüldüğü düzenlemenin, hem müteahhit firmaları hem de kötü niyetli satıcılardan tüketiciyi koruduğunu ifade etti.
MÜTEAHHİTLER FİNANSMAN SORUNU YAŞAYABİLİR
Proje üreten firmaların, caymalar nedeniyle finansman sorunu yaşadığına dikkat çeken Akgün, Getirilen bu düzenleme, ön ödemeli satış yapılan projelerde konut alımında cayma konusunu işliyor. Aslında düzenleme tek taraflı şekilde müteahhitleri korumaya yönelik değil. Her iki tarafı da gözetiyor. Örneğin, konut ve proje üreten firmalar finansman sorunu yaşayabilir. Çünkü ön ödemeli satıştan gelecek bütçe ile kaynak yatırımına gidebilirler. Farklı projelere kaynak ayırabilirler, inşaat maliyetine yatırabilirler. Bu anlamda müteahhit firmalar zora girebilir değerlendirmesini yaptı.
YÜZDE 8 AVANTAJI
Konut satışında cayma durumunda uygulanacak olan yüzde 8lik tazminat ile konut fiyatının artacağına da vurgu yapan Akgün, Müteahhit açısından olumlu bir seçenek de doğabiliyor. Daha önce satışını yaptığı bir konutu, tüketicinin cayması halinde yüzde 8 tazminatla geri alacak. Ancak geçen sürede konut fiyatları arttığı için daha üst bir sınırdan satabilecek dedi.
DÜZENLEME MAĞDURU KORUYOR
Emlak ve konut piyasasında bu tarz bir düzenlemenin elzem olduğunu da dile getiren Akgün, değişim ile birlikte tüketicinin de haklarının gözetildiğini belirterek, Düzenlemenin tüketici lehine bir durumu da söz konusu. Çünkü böyle bir düzenlemeye ihtiyaç vardı. Piyasada çok fazla para sarfiyatı yapılıyor. Bunun yanı sıra kötü niyetli satıcılarla da karşılaşıyoruz. Plan proje çizdirip, üç boyutlu görsellerle, tanıtım kataloglarıyla satış yapıp, konut üretmeyen şahıslar da oluyor. Proje zamanında yapılmıyor, tüketicinin de tazminat hakkı doğuyor. Böylelikle bu yasa mağdurları da koruyor. Konutzedeleri önlüyor şeklinde konuştu.
İŞTE O DÜZENLEME
Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'den müteahhitleri sevindirecek bir düzenleme yer aldı. Daha önce ev satışlarında proje teslimine kadar yüzde 2 tazminatla tüketiciye verilen cayma hakkı yüzde 8 tazminata yükseltildi. Satıştan dönme için süre de 24 aya düşürüldü. OHAL kapsamında hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede konut satışıyla ilgili bir düzenleme de yer aldı.
28 Mayıs 2014de yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile ev alan vatandaşa 14 günde nedensiz ve tazminatsız cayma, proje teslimine kadar yani yaklaşık 36 ayda yüzde 2 tazminatla satıştan dönme hakkı verilmişti. O dönem sektör temsilcileri Kriz ve sıkışma dönemlerinde konut tüketicilerinin çok hızlı bir şekilde projelerdeki sözleşmelerden dönmeleri müteahhitleri zora sokar yorumunu yapmıştı. Yapılan düzenleme ile satıştan dönme için 24 ay üst sınır kabul edilirken, yüzde 2 olan tazminat kademeli olarak yüzde 8e kadar arttı.