Sayfa Yükleniyor...
CHP Genel Başkanı Başdanışmanı Erdal Aksünger, seçim ve sandık güvenliği hakkında yaptığı basın toplantısında çok tartışılacak ifadelerde bulundu. Aksünger, 2014 yerel seçimlerinde parti ve ajanslara yapılan siber saldırıların devlet kurumları içinde gerçekleştiğini iddia ederek, belgelerin kendilerinde olduğunu söyledi
TANER UYANIKER
CHPde Bilgi ve İletişim Teknolojileri Merkezi (BİTEM) biriminin başındaki isim olan, Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger, partisinin İzmir İl Başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Aksünger, seçim ve sandık güvenliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Toplantıda, İl Başkan Yardımcıları Bahattin Özdemir, Duygu Afacan ve Şirin Akgül de hazır bulundu. Aksünger, açıklamasında şu ifadelerde bulundu: 1 Kasım seçimlerinde oy kullanacak seçmen sayısında 308 bin artış var. Bu seçimlerde 557 bin seçmen de ilk kez oy kullanacak. 7 Haziran listelerinde oy kullanma hakkına sahipken listede bulunmayan 422 bin kişi 1 Kasım için seçmen listelerinde yer alıyor. Buna karşılık, 7 Haziranda listelerde yer alan 672 bin seçmen, bu kez listede yer almadı. 7 Hazirandan sonra ölüm sayısının 200 bin civarında olduğunu düşünüyoruz. 470 bin civarında seçmenin listelerde neden yer almadığının açıklanması gerekiyor. Okulların açılmasıyla birlikte 1 milyon 200 bin öğrencide ikametgah hareketliliği yaşandı. Ülke genelinde toplamda ise 3-4 milyonun üstünde seçmen hareketliliği yaşandı.
MUHTARLAR OBJEKTİF Mİ?
Seçmenin oyunun sandığa yansımasının yanı sıra, seçim ve sandık güvenliğinin öncelikli sorumlusunun devlet olduğunu belirten Aksünger, Seçmeni devlet kendini ispat eden kişi olarak tanımlıyor. Seçmen kağıdının eline geçtiğini takip etmesi gerekende seçmen Devlet vatandaşa sen bunu yapamazsan ceza keserim diyorsa orada demokrasiden ve seçmenin özgür iradesinden bahsetmek yanlış olur. Türkiyede seçmen, sandığa gitmezsem devletle aramda problem çıkar anlayışında Seçmen sandığa gitmek için devletle arasındaki güven probleminden sandığa gitmeyip ceza ya da mimlemeyle karşı karşıya kalmak istemiyor. Türkiyede seçmen kağıtlarını muhtarlar ulaştırıyor. Muhtarlar her yerde bunu objektif yapıyor mu? Git YSKnın sitesinden bak bul kendini refleksi Türkiyede yüzde 30 değil. Ben şu sandıkta oy kullanmıştım gideyim adım çıkar diye düşünüyor ancak gittiğinde kendini göremeyince yapacak bir şey yok. Seçmen kağıtlarını muhtarlar ulaştırıyor. Bir taraftan muhtarların sarayda ağırlanması bir şeyleri akla getiriyor. Cumhurbaşkanlığı makamı icra makamı değil, cumhuru yöneten kişinin anayasadaki tarafsızlık ilkesiyle götürmesi gerekiyor. Bu kadar çok muhtarlık toplantısı yapan sarayın, arka planda ne yaptığını merak ediyorum dedi.
SALDIRILAR DEVLET KURUMLARI İÇİNDE YAPILDI
YSK kararlarının tartışılmaya açılması gerektiğini vurgulayan Aksünger, YSKnın kararları tartışılmaz deniliyor. İdari bir kurumun kararları yargıdan üstün mü? Neden tartışılmazmış. Şunu açıkça ifade edeyim ben YSKdan ölen seçmenlerle ilgili bilgi istedim, bana kişilerin özel hayatının mahremiyetine girer dedi. Bu memlekette sağlık bakanlığı eliyle insanların özel bilgileri satıldı buna şahit olduk. Ne demek bana ölen seçmenlerin listesi verilmemesi kafamda soru işaretleri oluyor. YSK kararları kimse tarafından engellenemezken Recep Tayyip Erdoğana karşı karar veremiyor, neden verilmiyor bize veriliyor dedi.
2014 yerel seçimleriyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Aksünger, şunları söyledi: Diğer seçimlerde çok ciddi sorunlar yaşandı, bunlar yeterince basına yansımadı. Mesela 2014 yerel seçimlerinde partilere sanal operasyon yapıldı. Siber saldırılar gerçekleştirildi. Bazı ajanslara saldırılar yapıldı. Anadolu Ajansı daha mı güvenli diye düşünüyorsun öyle değil. Genelde muhalif olan yerlere çok saldırılar oldu. Bunu yaparken genelde açıkça söylüyorum belgeleri de bizde vardır. Gerekirse şahitleriyle birlikte bunları gelecekte ortaya çıkarabiliriz. Devlet kurumları içinden saldırılar yapıldı. Bunlar öyle hafife alınacak iddialar değil.
SEÇİME HAZIRIZ MESAJI
Aksünger, YSKnın kullandığı SEÇSİS sisteminin benzerini kullandıklarını ifade etti. Aksünger, 1 Kasım seçiminde kullanılan oyların hatasız şekilde sandık sonuçlarına yansıması için 300 bin görevli ile çalışacağız. YSKdan daha önce verileri alıyoruz. Ajanslar sandık birleştirmeli üzerinden alıyor biz sandık sandık alıyoruz. Genel Merkezde 4 ayrı sistem var. 300 binin üzerinden insan görevli. Bu sayının içinde 40 bin kendi gönüllümüz var. 500 kişi eğitim görüyor bu konularda. Bu 4 grup bugün saat 15.00a kadar 125 kişi olarak çakılı bir şekilde çalışıyor. YSKdan gelenler ayrı, ajanslardan gelen verileri ayrı izliyoruz. Seçim günü gece 12ye kadar yüzde 90 bitiriyoruz. Sandık sonuçlarının girilmesi üzerine 1 Kasımın provasını parti içinde yapıyoruz. Sandık sonuçlarının girilmesine yönelik yaptığımız testlerde İzmir en başarılı il çıktı. Yüzde 99.7 başarı sağlandı. Diğer illerde İzmiri örnek almalı. Şimdiye kadar 5-6 tane prova yaptık. İlçelerde ciddiyet güzel. İzmir adaptasyonu sağlamış durumda. Herkesi gönülden kutluyorum ve diğer illerin İzmiri örnek almalarını istiyorum şeklinde konuştu.
Haber Merkezi