Sayfa Yükleniyor...
Yıllardır gizli kalmış, hatta bir dönem düğün salonu olarak kullanılmış İplikçi İsmail Efendi Medresesi, şu an içerisinde Suriyeli mültecilerin yer aldığı barınak halinde. Medresenin odaları harabe durumda
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Basmane’de yer alan Osmanzade Yokuşu’nda, Altınordu Spor Kulübü’nün karşısında 1941 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale yolu ile satılan ve yıkıldığı düşünülen İplikçi İsmail Efendi Medresesi tekrar gündeme getirildi. Birçok medreseye ev sahipliği yapan İzmir’de, İplikçi İsmail Efendi Medresesi gizli kalmış bir yerdi. Kent Gözlemcisi Orhan Beşikçi tarafından gösterilen ve inşası 17. yüzyıl sonlarına ya da başlarına denk gelen medrese, şimdi ise içler acısı durumda. Medresenin hazire alanında ilmiye sınıfına mensup önemli kişilerin mezar taşları yer alıyor, son yıllarda Suriyeli mültecilerin barındığı odaları ve bahçesi de yaşanmayacak halde. Bir nevi kortejo görevi üstlenen medresenin bahçesinde çamaşırlar asılıyor, çocuklar oyun oynuyor, hurda eşyalar istifleniyor. Yıllardır saklı kalmış medresenin kente tekrardan kazandırılması gerektiğini vurgulayan Beşikçi, “Türbenin depo olarak kullanılması, defineciler tarafından acımasızca tahrip edilmesi büyük bir talihsizlik” dedi. Hala varlığını koruyan mezar taşlarının kaybolmamasını ise büyük bir şans olarak değerlendiren Beşikçi, hazire alanının acilen korunmasını talep etti.
DÖNEMİN MİMARİ ÖZELLİKLERİ
“Emir Sultan Haziresi, Şeyh ve Pazaryeri camilerinin yakınında olan medresenin avlusu etrafında sıralanan yapıların, dönemin mimari özelliklerini taşıdığını görürsünüz” ifadelerini kullanan Beşikçi, İsmail Efendi Medresesi’nin ‘Merdivenli Medrese’ olarak da bilindiğini kaydetti. Beşikçi, “Daha önce, medreselerin kurucularının adı ile anıldığını, Merdivenli Medrese’nin müderris ‘İzmir-i İsmail Efendi’ adıyla kayıtlara geçen medrese olabileceğini, haziresinde diğer müderrislerin mezarlarının bulunduğunu, şevli bir arazide inşa edilen medreseye merdivenle ulaşıldığı için mahalli olarak Merdivenli Medrese olarak adlandırıldığını söylemiş, Merdivenli Medrese’nin duvarında bulunan Köprülü Fazıl Ahmet Paşa vakfiyesinde adı geçen çeşmenin bilgilerini açıklamıştım” diye konuştu.
ALİMLER ORMANI İZMİR
945-956 sokaklarla çevrili 572.75 metrekare alanı kapsayan medrese avlusunun etrafında sıralanan çeşme, hazire, türbe, okuma odaları ve diğer yapıların korunması, her gün biraz daha zorlaşıyor. Önceki yıllarda İzmir-i İsmail Efendi’nin Medresesi, defineciler tarafından kazılıp tahrip edilmişti. Araştırmacılara göre, Merdivenli Medrese, İzmir Büyükşehir Belediyesi veya diğer ilgili kurumlar tarafından kamulaştırılırsa Emir Sultan Haziresi gibi önem kazanır, eski Türk mahallesinde İzmir’de ziyaret edilebilecek tek medrese özelliğini de korumuş olur. “Yıllardır gizli kalmış, farklı işlerde kullanılmış ikinci bir örneği olmayan tarihi medresenin İzmir’e yeniden kazandırılacağı umudu içindeyim” diyen Beşikçi, ‘Alimler Ormanı’ olarak tanınan İzmir’’in ve İzmirlilerin, Osmanzade Yokuşu’nda kurtarılmayı bekleyen tarihi medreseyi sahiplenmesini istiyor.
MEZAR TAŞLARI YERİNDE
Yerel Tarih Araştırmacısı Mehmet Ozan Semerci de kendisiyle yaptığımız bir röportajda okunmasında zorluk çekilen İzmir-i İsmail Efendi'nin mezar taşıyla birlikte sandukasının kaldırılıp türbesinin depo olarak kullanılmasını eleştirmişti. Özellikle medresenin hazire alanındaki bakımsızlığına yer veren Semerci, defineciler tarafından acımasızca tahrip edilmesini büyük bir talihsizlik olarak vurgulamıştı. Ancak, “Mezar taşının kaybolmaması ise büyük bir şans” diyen Semerci, İplikçi İsmail Dede haziresinde bulunan mezar taşlarından dördünün tamamını okuyabildiklerini söyledi. Bunlar Müderris Ali Efendi ile iki kızına ve Feyzullah Efendi’ye ait mezar taşlarıydı.
Haber Merkezi