Almanlar Türkiye’nin organik ürünlerine talip

Türkiye ile Almanya arasındaki ticari ilişkiler organik gıda ile yeni bir boyut kazanacak. Almanya, önemli bir organik gıda tedarikçisi olan Türkiye’nin ürünlerine talip oldu


  • Oluşturulma Tarihi : 30.05.2024 11:47
  • Güncelleme Tarihi : 30.05.2024 08:47
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Almanlar Türkiye’nin organik ürünlerine talip haberinin görseli

KEMAL ÖZKURT - Türkiye ve Almanya arasında devam eden ihracat ilişkileri gelişmeye devam ediyor. Almanya ülkemizin en önemli ticari ortağı olup 2023 yılı itibariyle en fazla ihracat yaptığımız ülkelerin başında yer almaktadır. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Türk Alman ticari ilişkilerinin güçlendirilmesi ve yeni iş birliği fırsatlarının yaratılması amacıyla Gıda Konulu Alman - Türk Ekonomi Günü etkinliği ile Alman yetkilileri ağırladı. Toplantıya Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) Genel Sekreteri Okan Özoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası AHK İzmir Temsilcisi Deniz Eriten’in katılım gösterdi. Türkiye’nin tarımda güçlü bir ülke olduğunu belirten Başkonsolosu Schröer, özellikle Türkiye’de üretilen organik ürünlere talip olduklarını ifade etti.

TÜRK ORGANİK ÜRÜNLERİNE TALİBİZ

Türkiye’nin tarım üretiminde güçlü bir pazar olduğunu belirterek Almanya’nın Türk organik ürünlerine talip olduğunu söyleyen Başkonsolos Schröer, “Organik ürünler Avrupa Birliği pazarı için çok önemli. Türkiye ile ihracatımızda un, fındık ve ayçiçeği öne çıkıyor. Ancak Ege Bölgesinde üretilen yaş meyve sebzelere ve organik ürünlere yönelmek istiyoruz. AB’nin en büyük alıcısı Almanya. Türkiye ile organik ürünlerde ticareti geliştirmeye ilgi duyuyor. Sadece gıda üretimi değil, gıda işleme, lojistik alanlarında da tedarik zincirinin tüm aşamalarında iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Almanya’da yeni çıkan yasaya göre 250 metrekarenin üzerinde olan işletmelerin menüsünde glütensiz gıda olması zorunluluğu getirildi. Türkiye glütensiz gıdalar ve şekersiz ürünlerde önemli bir pazar. Bu da Türkiye için bir fırsat” diye belirtti.

 İHRACAT POTANSİYELİ DAHA FAZLA

Türkiye’nin 2023 yılında 255 milyar 800 milyon dolarlık ihracata imza atarken, Avrupa’nın ekonomik motoru Almanya’ya 21 milyar 79 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını ifade eden Başkan Eskinazi, “Türkiye, 2023 yılında Almanya’dan 28,6 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Türkiye ile Almanya arasındaki dış ticaret hacmi 50 milyar dolar seviyesinde. Almanya’ya yıllık 2 milyar dolarlık gıda ihracatımız var. 2024'ün ilk dört ayında ise Türkiye'nin Almanya ile ticaretinde gerileme yaşandı. Almanya’ya yüzde 5 azalışla 6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Gıda ihracatımız yüzde 10 artışla 748 milyon dolar oldu. Bu rakamın gerçek potansiyelimizi yansıttığını düşünmüyorum. İki ülke arasındaki potansiyelin daha fazla olduğunu biliyor ve adımlarımızı bu çerçevede atıyoruz. Almanya’nın Nürnberg şehrinde düzenlenen BioFach Fuarı’na çeyrek asırdır Türkiye Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

ORGANİK İHRACATIN YÜZDE 75’İ EGE’DEN

Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’inin Ege Bölgesi’nden gerçekleştirildiğini ifade eden Eskinazi, “Yıllık 3 milyon tona yakın organik ürün ithal eden Avrupa Birliği’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında 7’inci sıradayız, hedefimiz bu listede ilk üçe girmek. Türk organik sektörü Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyum sağlamış bir sektör. Türkiye’nin organik sektöründe yaklaşık 35 yıllık bir deneyimi var. Bu yüzden Türk organik ihracatçıları olarak, Avrupa’nın bir numaralı tedarikçisi olmaya talibiz” dedi.

ORGANİK TARIMDA GELİŞMELİYİZ

Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacminin serbest bölgeler dahil edildiğine 500 milyar dolar bir ticaret hacmi olduğuna dikkat çeken Özoğlu, Türkiye’nin organik gıdada kendisini geliştirmesi lehine olacaktır. Almanya organik tarıma çok önem veriyor. 2019 yılındaki bir toplantıda Almanya’ya 1.5 milyar dolarlık tarım ihracatı yaptığımızı öğrenmiştik. Şimdi 2 milyar dolara çıktığını görüyoruz ama bu yeterli değil. Et ve süt gönderememesinden kaynaklı sıkıntılar var. Tarım ihracatında yaşanan zorluklar, bazı tarım ürünlerinin ihracatı yapılamaması eksiklik” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ