Almanya’dan geldi, hayatının şokunu yaşadı: 3+1 zannederek aldığı ev 1+1 çıktı

Almanya'da yaşayan Mehmet Ü., 2021 yılında Ankara'da internette 140 metrekare olarak tanıtılan 3+1 daireyi, bir yakını aracılığıyla satın aldı. Ancak evine geldiğinde dairenin aslında 78 metrekare ve 1+1 olduğunu fark etti.


  • Oluşturulma Tarihi : 04.05.2025 13:05
  • Güncelleme Tarihi : 04.05.2025 13:05
  • Kaynak : DHA
Almanya’dan geldi, hayatının şokunu yaşadı: 3+1 zannederek aldığı ev 1+1 çıktı haberinin görseli

Almanya'da ikamet eden Mehmet Ü., 2021 yılında internet üzerinden, Ankara'nın Çankaya ilçesi Yıldızevler Mahallesi'nde yer alan 4 katlı binanın ikinci katındaki 3+1 daireyi, bir yakını aracılığıyla satın aldı. Aynı yıl yaz aylarında Ankara'ya gelen Mehmet Ü., taşınmak istediğinde, 140 metrekare olarak ilan edilen evin aslında 78 metrekare ve 1+1 olduğunu fark etti. Binanın mimari planını incelediğinde ise, projede kendi dairesinde bulunan 2 oda, banyo ve koridorun, yanındaki 1+1 dairedeki Mehmet A.'ya ait alanla birleştirildiğini öğrendi. Bunun üzerine Mehmet Ü., avukatı Senem Yılmazel aracılığıyla "el atmanın önlenmesi" ve "ecrimisil" davası açtı. Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı kabul ederek evin projeye uygun hale getirilmesine ve Mehmet Ü.'ye 163 bin TL işgal tazminatı ödenmesine karar verdi. Mahkemenin kararının ardından, Mehmet Ü., davalı Mehmet A. ile anlaşarak, projede kendisine ait olan bölümleri sattı ve 78 metrekarelik dairesini kiraya verdi.

KARŞI TARAF TEKRAR BEDEL ÖDEDİ

Avukat Senem Yılmazel, müvekkilinin Almanya'da yaşadığını ve yazları Ankara'ya geldiğini dile getirerek, "Müvekkilim aldığı eve taşınmak istediğinde 140 metrekarelik evinin çok küçük olduğunu fark etmiş ve bana başvuru yaptı. Daha sonra biz Sulh Hukuk Mahkemesi'nden bir tespit yaptırdık. Fakat orada çok ilginç bir şeyle karşılaştık. Müvekkilimin dairesinin büyük bir kısmını yan daireye dahil edildiğini tespit edildi. Daha sonra biz komşusuna bir ihtarname gönderdik. Fakat karşı taraf maalesef anlaşmadı ve biz dava açmak zorunda kaldık. Bilirkişi incelemesi yapıldı, keşif yapıldı. Müvekkilimin dairesinin çok büyük bir kısmını yan daireye dahil edildiği, yan dairenin büyütüldüğü, 1+1 dairenin 3+1 çıkarıldığı tespit edildi. Bizim dava konumuz; meni müdahale ve işgal tazminatıydı. Daha sonra karar verildi. Müvekkilime işgal tazminatı ödenmesine karar verildi ve meni müdahale kararı çıktı. Bundan sonra karar kesinleşti ve oranın yıkılması gerekiyordu fakat taraflar anlaştılar. Karşı taraf tekrar bedel ödemek zorunda kaldı. Müvekkilimden kendi kısmını satın aldı. Aslında komşusu da mağdur oldu. O gidip evini görerek almış, maalesef kandırılmış gibi bir durum söz konusu aslında komşusu için. Aslında yan daire 1+1 iken yan daire 3+1'e büyütülmüş" diye konuştu.

Avukat Yılmazel, daire alırken gayrimenkul ekspertizinden bir uzman raporu alınması konusunda öneride bulunarak, "Kredi alınırken bankalarda bu yapılıyor ama nakit parayla, peşin ya da bankadan havale ile ev alındığında maalesef bu raporu almıyorlar. Fakat mutlaka alınması lazım. Bu tip davalarla biz çok sık karşılaşıyoruz. O yüzden mutlaka tapu kayıtları, mimari projeleri dikkatli incelenerek ondan sonra gayrimenkul alınmasını öneriyorum" dedi.

Yazarımız Kim ?

DHA