‘Almanya’da yaşam’ sayfasına mesaj seli: Nasıl gelebilirim?

Almanya’da yaşama dair içerik üretip paylaşan Beyde’nin mesaj kutusu gelecek kaygısı nedeniyle Türkiye’yi terk etmek isteyen gençlerin sorularıyla dolu. “Mesajları okuyunca boğazım düğümleniyor” diyen Beyde, bu kişiler arasında doktor ve mühendislerin de olduğunu vurguluyor


  • Oluşturulma Tarihi : 24.05.2022 05:40
  • Güncelleme Tarihi : 24.05.2022 05:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
‘Almanya’da yaşam’ sayfasına mesaj seli:  Nasıl gelebilirim? haberinin görseli

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Son yıllarda ekonomik sebeplerle Türkiye’de gelecek kaygısı yaşayan çok sayıda genç yurt dışına göç ediyor ya da bunun yollarını arıyor. Onlardan biri de 4 yıl önce Almanya’ya yerleşen Serkan Beyde... Eşi Bahar ile Almanya’da yaşama dair içerikler üretip sosyal medya hesabından paylaşan Beyde, Türkiye’yi terk edip yurt dışına gitmek isteyen gençlerden her gün çok sayıda mesaj alıyor. Bu kişilerin arasında doktor, avukat ve mühendislerin de olduğunu belirten Beyde, “Bazı mesajları okuyunca boğazım düğümleniyor, yutkunamıyorum. Maddi, manevi zor şartlarda yaşayan veya bazı haksızlıklara uğramış, kendini güvende hissetmeyen ve adeta ‘kaçmak isteyen’ insanlar var” dedi.

GÖÇ EDENLERDEN BİRİ

Türkiye’de medya ve reklamcılık alanında deneyim kazandıktan sonra 4 yıl önce Almanya’ya göç eden Beyde, “Yeni bir ülkeye yerleştikten sonra keşfettiklerimi, dil bariyeri gibi zorlandığım şeyleri, karşılaştığım kültür şoklarını sosyal medyada özellikle YouTube’da düzenli şekilde videolarla paylaşan göçmen influencer’ım. Bir yandan sosyal medyaya içerik üretirken bir yandan da bazı markalara sosyal medya konusunda danışmanlık veriyor, Almanya’ya göç etmek isteyen niyeti ciddi olan adaylara kişisel mentörlük yapıyorum. Almanya’ya göç etmekteki en önemli sebebim yurt dışında daha sakin, stresten uzak ve gelecek kaygısını iliklerime kadar hissetmeyeceğim bir hayat inşa etmekti” dedi.

UMDUĞUMUZU BULDUK

Yola çıkarken Almanya’da yeni bir yaşama dair kafasındaki anlatan ve ‘umduğunu’ bulduklarını söyleyen Beyde, “Bulduk diyorum çünkü bu göç kararını eşimle birlikte almıştık. Ben dil okulu vizesi diye bir vizeden faydalanarak gelirken o da Almanya’da alanında en iyi olan Münih Teknik Üniversite’sinden yüksek lisans kabulu aldı ve ikimiz de bu yollarla Almanya’ya adımımızı attık. Umup da bulduklarımız kolayca tutunmak, hayatımızı yeniden rayına oturtmak, ekonomik özgürlüğün sandığımızdan daha kolay olması ve seyahat özgürlüğümüze kolayca erişmek. Ummadığımız ve dolayısıyla da bulmadığımız şeyler de yok değil. Mesela Alman bürokrasisi, aşırı yavaş çalışıyor, burada bir memura, süpermarketteki bir kasiyere eğer o an müsait değilse asla bir şey yaptırtamazsın” ifadelerini kullandı.

18-35 YAŞ ARALIĞINA HİTAP EDİYOR

Eşi Bahar ile birlikte Almanya’da yaşamaya dair önemli içerikler üretip sosyal medya hesaplarından paylaşan Beyde, “İlgi en başından beri çok fazlaydı, bunun da sebebi biraz belli aslında. Benim kanalım son 5 yıl içinde Almanya’ya göç etmiş, beyin göçü diye tabir edilen jenerasyon tarafından kurulan ilk sosyal medya hesabı. Demek istediğim YouTube’u tabii ki ben keşfetmedim ama Almanya’ya göç etmek isteyen eğitimli biri nasıl gidebilir, giderken neleri bilmesi gerekiyor, Almanya’da karşılaşacağın zorluklar ne olacak, bunlarla nasıl başa çıkabilirsin, Almanya’da nasıl üniversite okuyabilir, ücretsiz dil kurslarından nasıl faydalanabilirsin gibi gibi konular üzerine ilk sosyal medya içeriklerini üretmeye başlayan kişiyim. Ve dediğim gibi son 5 yıl içinde göç etmiş veya göç etmeyi planlayan tüm kesimlere hitap ediyor kanalım. Kimisi eğitim görmek için, kimisi çalışmak için, kimisi daha farklı yollarla hayatlarını Almanya’da kurmak isteyen, çoğunluğu 18-35 yaş aralığında olan bir kitleden söz ediyoruz” diyerek ilgiden bahsetti.

DOKTOR DA VAR MÜHENDİS DE

Türkiye’yi terk edip yurtdışına gitmek isteyen kişilerden her gün çok sayıda mesaj aldığını kaydeden Beyde, şunları söyledi: “O kadar çok ki… Mesela çiftlerden gelen sorular çok oluyor, kendi durumunun gelmeye yeterli olduğunu düşünen ama eşi ve çocukları için kaygı duyanların sayısı bir hayli fazla. İçlerinde doktorlar da var, avukatlar da, mühendisler de, gazeteciler de, üniversite mezunu olmayan meslek erbapları da… Ya da lisans, yüksek lisans, dil okulu gibi yolları düşünenlerin kaygısı da benzer. Bazı mesajları okuyunca boğazım düğümleniyor. Maddi, manevi zor şartlarda yaşayan veya bazı haksızlıklara uğramış, kendini güvende hissetmeyen ve adeta kaçmak isteyen insanlar var. Ve bunların büyük bir çoğunluğu belki Almanya’ya gelebilecek kriterleri barındırmıyor.”

İYİ Kİ AZMEDİP GELDİK!

Beyde, “Almanya’da yaşamanın zorlukları neler, tüm zorluklara rağmen yine de ‘iyi ki’ diyor musunuz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Her zaman… Hep şükrederim iyi ki bu karardan vazgeçmedik, azmedip geldik diye. Genel hatlarıyla burada yaşamaktan son derece mutluyum. Almanya bana sadece refah ve ekonomik özgürlük sunmadı, bana yeni birçok fırsat sundu. Sosyal medyada influencer olarak yer almamı da bir şekilde Almanya hızlandırdı, sosyal medyaya kişisel olarak bir şeyler yapma fikri Türkiye’de yaşarken de aklımda olmasına rağmen reklam ajanslarına bağlı çalışmaktan ve yoğunluğumdan Türkiye’de yaşarken odaklanamamıştım. Beni bu yola sürükleyen de yine Almanya’da yaşamak oldu. Ve bundan son derece mutluyum. Biz çift olarak seyahat etmeyi çok seviyoruz, her fırsatta yeni bir ülkeye gidiyoruz. Bu tutkumuzu Türkiye’de yaşadığımız dönemde keşfetmiştik, o zamanlar da yurt dışına çıkıyorduk fakat yıl içindeki sayısı şu anki kadar fazla değildi elbette. Bu özgürlüğü bize Avrupa’da yaşamak sundu. Çalışma hayatımda ise Türkiye’de ajanslara bağlı bir içerik üreticisiydim, şu anda Almanya’da kendi şirketimi kurdum ve bu da bana hiç kimse veya bir şirket olmadan da, bağımsız çalışabilme özgürlüğü kazandırdı. Bu sebeple de rahat rahat düşünmeden sıkça seyahat edip dünyanın farklı bir yerini keşfederken bir yandan da orada işlerimi sürdürebiliyorum.”

Serkan Beyde’nin ‘Almanya’da yaşama’ dair ürettiği içeriklere adresinden ulaşabilirsiniz.