- Gündem
- 20.04.2025 00:38
Alsancak Devlet Hastanesinde görevli hekimler, hasta haklarına sahip çıkmak ve insani şartlarda sağlık hizmeti verebilmek için hastalara 3 dakika yerine 10 dakika muayene süresi ayırıyor
E. ÇAĞLA GENİŞ
İzmirde ilk olarak 2 Aralık gününden itibaren Alsancak Devlet Hastanesi hekimleri, ek gelirlerini sıfıra indirme pahasına hastalarına 3-4 dakika değil 10 dakika muayene süresi ayırmaya başladı. Daha sonra uygulamayı sürekli hale getirme kararı alan, meslek onuruna ve hastaların haklarına sahip çıkan hekimler, amaçlarının iyi bir sağlık sisteminin nasıl olacağını göstermek, döner sermaye ve performans baskısı olmaksızın hastalara yeterli süreyi ayırmak, gerekli incelemeleri ve muayenesini yaparak gereksiz tetkiklerden uzak durmak olduğunu söyledi.
Hastaların uygulamadan memnun olduğunu belirten hekimler, diğer meslektaşlarına da muayene süresini uzatmaları çağrısında bulundu.
OLMASI GEREKENİ YAPIYORUZ
Tabipler Odası İzmir Şubesi Genel Sekreteri Dr. Mete Güzelant, sağlık hizmetinin kalitesini artırmak için hastaya zaman ayırmanın önemine değinerek, Hekimler artık performans sisteminden çok yoruldu ve bıktı. Bunu ifade etmek için hastanede böyle bir eylem başlattık. Aslında eylem de demeyelim buna, olması gerekeni yapıyoruz. Hastalara zaman ayırıyoruz. Hastaların da 3-5 dakika muayene olmak istemiyorum diyerek aynı talepte bulunmalarını istiyoruz. Hastalar uygulamadan çok memnun, 10 dakika boyunca insancıl şartlarda muayene oluyorlar. 3 dakikada hastayı dinlemek, muayene etmek, tetkik istemek ve reçete yazmak mümkün değil. Makul sürede, makul sayıda hasta bakmak önemli... 40 dolayında hasta bizim için makuldür. Türkiye koşullarında biz bunu yapabiliriz ve hastalarımıza iyi bir sağlık hizmeti sunabiliriz dedi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EZİYET
Koşullarının iyileştirilmesini ve emeklerine uygun bir ücret almak istediklerini belirten hekimler, Maaşlarımız çok düşük, gerisini döner sermaye ile kazanın diyorlar. Bu çok ameliyat yap ya da çok hasta bak demek. Bir uzman hekimin ortaya çıkabilmesi için 6-7 yıllık bir okul eğitiminden sonra 4-5 yıllık da bir ihtisas süresi var. Bu sürecin sonunda çok büyük bir değersizleştirme durumu var. Bundan dolayı uzun zamandır çok ciddi tepki var. Hep şunu sorduk, albaya savaştığı kadar mı ya da savcıya baktığı dosya sayısı kadar mı ücret ödüyorsunuz? Bu kadar önemli iş yapan sağlık çalışanlarına eziyet ediliyor ifadelerini kullandı. Muayene süresinin uzayınca doğru teşhisi koymanın da daha mümkün olduğuna vurgu yapan hekimler, Hasta sırtındaki apse için gelmişti, ama ne derdin var sağında solunda ne var derken hastanın 1 sene önce ameliyat olduğunu ve dikişlerinin alınmadığını gördük. 1 senedir dikişleri duruyormuş. Süre uzayınca doğru teşhisi koymak için çok faydalı oluyor diye konuştu.
PERFORMANS DİYE KOŞTURMAK İSTEMİYORUZ
Gelişmiş ülkelerde sağlık çalışanlarının performans sistemine tabi tutulmadığına ve korucuyu hekimliğin ön planda olduğuna dikkat çeken hekimler, Bakabileceğimiz kadar hasta bakıp, işimizi doğru dürüst yaparak karşılığında hak ettiğimiz maaşı almak istiyoruz. Performans diye koşturmak istemiyoruz. Gelişmiş ülkelerde böyle bir sistem yok. Oralarda hasta yatışları azaltılmaya çalışılır, önleyici-koruyucu hekimlik ön plandadır. Sağlıkta hasta sayısını artırmak gibi bir konsept olamaz. Hastanede yatan hasta sayısı ne kadar azsa ülkede sağlık hizmeti o kadar iyidir. Bizde ise hasta sayısını artıralım, çok hastamız olsun mantığı var. Biz bunu istemiyoruz, performans sistemi bunu getirdi bu ülkeye. Biz hekimliğimizi yapıp hakimler gibi asker gibi hak ettiğimiz, emekli olduğumuzda da rahat edebileceğimiz maaşı almak istiyoruz. Performans peşinde koşturarak hekimlik yapmak istemiyoruz ifadelerini kullandı.
ÖZLÜK HAKLARIMIZDA BİR GELİŞME YOK
Performans sistemine göre çalışırken hem kendilerinin hem de hastaların mutlu olmadıklarını gören hekimler, hala özlük haklarında bir gelişme olmadığının altını çizerek, Biz, hekimler çok yıprandık. Günde 80-90 hasta bakarak hem kendimiz mutlu olmuyorduk hem de hastaların mutlu olmadığını gördük. Bunun ne insaniyetle ne tıpla alakası var. Bu sistem, tazı yarışındaki havuç gibi bir şey Sadece koşturup insanları yordular ve biz yorulduk. Bunun sonunda bizim daha ne özlük haklarımızda bir gelişme var. Biz bugün emekli olduğumuz zaman belediyeden emekli olmuş işçiden daha az maaş alıyoruz. Nasıl bir sorumluluk gerektiren işten emekli olduğumuzu ve nasıl bir iş yaptığımızı düşündüğünüz zaman bu bir komedi. Bizim gözümüz parada değil tekrar onurumuzu kendimize olan saygımızı kazanmak istiyoruz dedi.
UYGULAMA DEVAM EDECEK
Uygulamayı devam ettirme kararı alan hekimler, tüm meslektaşlarına hastalarına zaman ayırmalarını önererek, şunları söyledi: Hiçbir hastane yönetimi hastanedeki hasta sayısının azalmasını istemiyor. Biz hasta alımını kesiyoruz ama aşağıdan tekrar açılıyor hastaya bakılsın diye. Performans sisteminde yöneticilerin de performans sistemini değerlendiren bakanlık var. Yöneticiler hastaneyi kar elde eder hale getirmezse yöneticilerin performansı negatif oluyor. Ne kadar çok hasta bakılır ne kadar çok para kazanırsa, yöneticilere o kadar artı yazılıyor. Doktorları değersizleştirme operasyonu zirvede, bu denli önemli bir iş yapıp da bu kadar değersizleştirilmek çok acı bir şey. Tüm meslektaşlarımıza, hastalarına zaman ayırmalarını ve emeklerinin karşılığını istemeleri çağrısında bulunuyoruz. Güvenceli, emeğimize ve eğitimimize uygun bir maaş istiyoruz.