Altıntaş’tan Şemsi Bayraktar’a mektup: rekabet gücünü yok ettiniz

Ziraat Odaları Birliği Başkanı’na açık mektup yayınlayan Haydar Altıntaş, ithalata dayalı politikaların çiftçiyi yok ettiğini belirterek; çiftçini emeğinin hiçe sayıldığını söyledi.


  • Oluşturulma Tarihi : 05.12.2024 14:15
  • Güncelleme Tarihi : 05.12.2024 11:16
  • Kaynak : BERKAY ERDEN
Altıntaş’tan Şemsi Bayraktar’a mektup: rekabet gücünü yok ettiniz

Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’a yazdığı açık mektupta tarımda yaşanan sorunları paylaştı. Tarımda uygulanan ithalat programı nedeniyle çiftçinin borç batağına sürüklendiğini belirtti. Tarımdaki maliyet artışları ile gelirlerin aynı oranda artmadığına dikkat çeken Altıntaş, “çiftçinin emeğine ve toprağına sahip çıkılmalı” dedi.

PAMUK ÜRETİCİSİNE ZARAR ETTİRİYOR

Çiftçilerin yaşadığı sorunlara pamuk üreticisi üzerinden örnek veren Altıntaş, yetkililere “bu durumdan haberdar mısınız” diye soru yöneltti. Pamuğun üreticisine zarar ettirdiğini belirten Altıntaş, “Türk çiftçisinin yaşadığı derin kriz karşısında, Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar başta olmak üzere Tarım ve Ticaret Bakanlarına açık çağrıda bulunuyorum: Türk tarımının içine düştüğü durumdan haberdar mısınız? Bu tablo sizi memnun ediyor mu? Pamuk üreticilerinin bu yılki durumunu yakından incelediniz mi? Pamuk fiyatlarının geldiği noktayı biliyor musunuz? Kütlü pamuk 22 TL, pamuk çekirdeği ise 10 TL'den işlem görüyor. Ancak alıcıların azalmasıyla fiyatlar her geçen hafta daha da düşüyor. Bugün mahlıç pamuğun fiyatı 55 TL, çekirdekli pamuk ise 22 TL'ye kadar geriledi. Bundan dört yıl önce 27 TL'den satılan pamuk, bugün üreticisine zarar ettiriyor. Son dört yılda tarım girdilerindeki artış %100 ile %300 arasında değişirken, pamuk üreticisine sunulan fiyatlar aynı oranda azaldı. TÜİK verilerine göre sadece son bir yılda tohum maliyeti %60 artmış durumda. TÜİK'in açıkladığı rakam buysa, gerçek oranı düşünmek bile ürkütücü” dedi.

ALTINTAŞ: ÜRETİCİ NE KADAR DAYANABİLİR?

Üretim maaliyetleri ve gelirler arasında yaşan dengesizliğe çiftçinin dayanmasının zor olduğunu dile getiren Altıntaş, “Üretim maliyetlerindeki bu artışlara rağmen alım fiyatlarının düşmesi, çiftçiye açıkça ‘Tarlanı sat, kendi tarlanda işçi ol’ demek değil midir? Üretici, çırçır fabrikalarına gelen pamuğun fiyatının 12 TL'ye kadar düştüğünü, işletme masraflarıyla birlikte eline geçen payın neredeyse sıfırlandığını haykırıyor. “Bu şartlarda pamuk üreticileri daha ne kadar dayanabilir? Daha kaç intihar haberi duyacağız? Çiftçilerimizin emeğini bu kadar değersizleştirmek vicdanla bağdaşır mı” şeklinde konuştu.

İTHALAT POLİTİKASI PLANSIZ

Türkiye’nin yaptığı tarım ithalatının plansız yapıldığını söyleyen Altıntaş, yerli üretim yerine ithalata öncelik verildiğini söyledi. Uygulanan politikaların çiftçinin rekabet gücünü ortadan kaldırıldığına değinen Altıntaş, mektubunun sonunda şu ifadelere yer verdi: “Türkiye, 2023-2024 döneminde 1.215 bin ton lif pamuk stokuna sahipken hâlâ pamuk ithal ediliyor. Bu durum, tarım politikalarının ne kadar plansız olduğunu açıkça gösteriyor. İthalata dayalı bu anlayış, hem çiftçiyi borç batağına sürüklüyor hem de ülkemizin gıda ve tekstil bağımsızlığını tehlikeye atıyor. Yerli üretimi desteklemek yerine ithalata öncelik vermek, çiftçinin emeğini hiçe sayan bir politikanın ürünüdür. 2022'de 420 milyon dolarlık şeker ithal ederken, 10 şeker fabrikamızı yalnızca 200 milyon dolara sattık. Gübre fabrikalarımızın tamamını sattık, bugün tohum ve tarım ilaçlarında dışa bağımlıyız. Sırbistan'dan, Sudan'dan, hatta Afrin'den zeytinyağı ve tarım ürünleri ithal ederek kendi çiftçimizi mağdur ettik. İthalata yasak getireceğiniz yerde, ihracata engel koyarak çiftçimizin rekabet gücünü yok ettiniz. Sonuç? Hem üreticiyi hem de tüketiciyi ezdiniz. Ucuzluk vaatleriniz gerçekleşmediği gibi ithalat lobilerini zengin ettiniz. Bu ülkenin çiftçisine, emeğine ve toprağına sahip çıkılmalı! Türk tarımı, ithalat politikalarının kurbanı olmaktan kurtarılmalı. Ziraat Odaları Birliği ve hükümet yetkililerini, Türk çiftçisinin sesini duymaya ve sorunlarını çözmek için harekete geçmeye davet ediyorum.”

BERKAY ERDEN

Yazarımız Kim ?

BERKAY ERDEN