- Gündem
- 17.05.2025 15:12
Ayak Sağlığı Uzmanı ve Fizyoterapist Refika Tuğçe Candan, ayak sağlığının öneminden bahsederek yanlış basış gerçekleştirmenin özellikle bel ve sırt ağrılarını tetikleyebileceğini söyledi
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Fizyoterapist ve aynı zamanda Ayak Sağlığı Uzmanı Refika Tuğçe Candan, vücudumuzun tüm yükünü taşıyan ayaklarımız için gereken özeni göstermemiz gerektiğinin altını çizerek, yanlış basış pozisyonlarının ayak, sırt ve bel ağrılarını arttırdığını ifade etti. Candan, “Egzersize evet, ameliyata hayır” sloganıyla kurdukları Klinik Sport Ayak Sağlığı ve Yürüme Analizi Merkezi’nde kişiye özel ölçüm yöntemleriyle topuklu ayakkabılara dahi uygulanabilen tabanlıklardan bahsetti. Yurt dışında hemen hemen herkesin ayak sağlığına çok önem verdiğini vurgulayan Candan, “Ayak sağlığının bütün vücut sağlığını etkilediğini herkes biliyor” diyerek “Ülkemizde yoğun iş temposuyla uzun saatler boyu çalışan insanların ayak sağlığına önem vermesi gerekiyor. Profesyonel sporcular doğru tabanlık ve ayakkabı seçiminin önemini zaten çok iyi biliyor. Uzun süre ayakta kalan kişiler, topuk dikeni ya da daha farklı ayak ağrılarından kaynaklı doktora başvuruyorlar. Doktorlarında tesviyesi genellikle ortopedik bir tabanlık vermek oluyor. Ben omurga sağlığı ile ilgilenen bir fizyoterapist olarak şunu söylemek istiyorum ki; bel fıtığı veya ağrısı olan kişilerde mutlaka ayaktan gelen bir problem vardır. Bu problem çok küçük de olsa ayak ve bacak kısalığı olabilir, ya da yanlış basıştan kaynaklı olarak eklemlerin pozisyonu değişir. Örneğin içe basan bir ayak kalçayı döndürerek kaslarda bir spazma neden olur. Bu kişi hep ayakta çalışan biri ise bel ağrısından ve ona bağlı olan sırt ağrısından şikayet eder. Ama bunun ayaktan olduğunu bilemez” dedi.
TABANLIK KULLANIMI
Bu sebeple uzun saatler boyunca ayakta çalışan herkesin kendi ayak ölçümlerini yaptırarak buna göre bir tabanlık kullanmasını öneren Candan, “Ayaklarımız gün boyunca bütün vücudumuzun yükünü taşıyan en önemli, organlarımız. Eğer yanlış bir basış varsa bu bütün iskelet ve kas sistemini etkiler ve bu da mikro travmalarla birlikte vücutta bir sorun yaratır. Bizler henüz 2 aydır faaliyette olan merkezimizde İzmir’de daha önce olmayan ve kişiye özel sensörlerle ayak analizi yapan bir cihaz tarafından bu ölçümleri gerçekleştiriyoruz. Bu cihaz sadece ayağın dururken ki şeklini değil aynı zamanda yürüyüş sırasında nereden nereye nasıl bastığınızın da analizini gerçekleştiriyor. Yürüyüşümüz sırasında kalça eklemlerimiz bundan nasıl etkileniyor, yanlış bir basış mı gerçekleştiriyoruz? Bunların hepsi bu cihaz sayesinde analiz ediliyor ve tüm bunların sonucunda 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla sadece 45 dakikada kişiye özel bir tabanlık yapılıyor” şeklinde konuştu.
TOPUKLU AYAKKABILARA DA KONULABİLİR
Topuklu ayakkabılar konusunda da kadınları uyaran Candan, “Aslında en sağlıklısı topuklu ayakkabı giymemek ancak biz kadınların vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor” ifadelerine yer vererek “Topuklu ayakkabı giydiğimizde topuk fazını ortadan kaldırmış oluyoruz. Dolayısıyla bu zaten doğrudan yanlış bir basış yapmamıza neden oluyor. Aynı zamanda parmak ucuna bastığımız anda arka bacak kaslarımız çok fazla kasılıyor ve vücudun ağırlık merkezi öne doğru kayıyor. Bu da tüm vücuttaki kas sistemine etki ediyor. Kadınlara önerim, topuklu ayakkabı giyeceklerse bile çok yüksek topuk tercih etmemeleri ve ayakkabının burun kısmı çok dar olmayan daha yuvarlak burunlu ayakkabıları tercih etmeleridir” diye belirtti.
JAPON KADINLAR AYAKLANDI!
Japonya’da da birçok iş yerinde topuklu ayakkabının giyilmesinin zorunlu olması dolayısıyla Japon kadınlar bu uygulamaya karşın bir eylem başlatarak iş yerinde kadınlara topuklu ayakkabı zorunluluğu getirmesinin yasaklamasını talep etti. Yazar ve aktris Yumi İşikava tarafından başlatılan ve “KuToo” ismi verilen kampanyaya ilişkin yazdığı dilekçede “İşten sonra herkes düz ayakkabıya dönüyor” ifadesini kullanan İşikava, topuklu ayakkabının sırt ağrısı ve ayaklarda şişlik gibi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti.