Ambalaj atıkları sanayiye kazandırılacak

Manisa’da temel atma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğinde yapılacak değişikliğe vurgu yaparak, “Cam atıklarının üretim tesislerinde kullanılmasını yüzde 52 oranında zorunlu hale getiriyoruz” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 12.08.2017 07:51
  • Güncelleme Tarihi : 12.08.2017 07:51
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ambalaj atıkları sanayiye kazandırılacak haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, inşaatı devam etmekte olan Egeçev Atık Yönetim A.Ş.’nin inşaat incelemesi ve idari bina temel atma töreni için Manisa’ya geldi. İnşaat halindeki tesis alanında incelemelerde bulunan Ceylan, aynı zamanda idari bina için düzenlenen temel atma törenine katıldı. Törende; Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, AK Parti Manisa milletvekilleri Selçuk Özdağ ile İsmail Bilen, Yunus Emre Belediye Başkanı ve eski milletvekili Mehmet Çerçi, Egeçev Atık Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Pınarbaşı ve sektör temsilcileri hazır bulundu.

Temel atma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda bakanlık olarak büyük çaba sarf ettiklerine dikkat çekti. Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğinde yeni yapılacak değişikliğe değinen Ceylan, “Cam atıklarının geri kazanım konusunda Avrupa’ya göre geri kalmış durumdayız. Avrupa ülkelerinde bu atıkların geri dönüşüm oranı yüzde 70-80 oranlarındayken bizim ülkemizde çok daha düşük seviyelerde. Yeni hazırlayacağımız ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğinde bu cam atıklarının üretim tesislerinde kullanılmasını yüzde 52 oranında zorunlu hale getiriyoruz. Bu değişiklik enerji kullanımlarında önemli avantajlar tesis edecek” diye konuştu.

“DÜNYAYI EN AZ KİRLETEN ÜLKEYİZ”

Ceylan, bakanlık olarak çevrenin korunması konusunda çok büyük çaba sarf ettiklerinin altınız çizdi. Ceylan, “Bakanlık olarak çevrenin bize bir emanet olduğunun bilincindeyiz. Bu doğrultuda politikalarımızı geliştirmekteyiz. Bu kapsamda gerek atık su arıtma tesisleri, gerekse katı atık bertaraf tesisleri olsun gerçekten çevre alanında çok önemli yatırımları ülkemize kazandırmanın gayreti ve mutluluğu içindeyiz. İnsanoğlu olarak dünya ülkeleri olarak gerekli tedbirleri almazsak gelecekte çok büyük tehlikeler bizleri beklemekte. Acilen tedbir almamız gerekiyor. Türkiye olarak dünyayı en az kirleten ülkelerden biri konumundayız. Buna rağmen uluslararası tüm anlaşmalara imza atıyoruz taraf oluyoruz. Her projemizi tabiatı ve doğayı hedef alarak benimsiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ZORUNLU HALE GETİRİYORUZ”

Bakanlık olarak ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğinde önemli değişikler yaptıklarını anlatan Ceylan, “Bu tesis 35 milyon TL’lik bir yatırımla hizmete girecek ve yaklaşık 50 kişilik istihdam kazandıracak. Bu tesisin cam ambalaj atıklarının geri dönüşümü konusunda Türkiye’ye örnek olacak entegre bir tesis. Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğini yeniliyoruz ve güncelliyoruz. Bu atıkların sanayiye kazanımı konusunda önemli çabalarımız var. Cam atıklarının geri kazanım konusunda Avrupa’ya göre geri kalmış durumdayız. Avrupa ülkelerinde bu atıkların geri dönüşüm oranı yüzde 70-80 oranlarındayken bizim ülkemizde çok daha düşük seviyelerde. Yeni hazırlayacağımız ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğinde bu cam atıklarının üretim tesislerinde kullanılmasını yüzde 52 oranında zorunlu hale getiriyoruz. Bu değişiklik enerji kullanımlarında önemli avantajlar tesis edecek” şeklinde konuştu.

“LİDERLİK YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Konuşmasında çevreye duyarlılık konusunda önemli mesajlar veren Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise, “Egeçev sadece ticari ve ekonomik bir temel atmıyor. Sadece kendisi kazanmıyor ilimiz ilçemiz de kazanıyor. İyi bir işin hemen başındayız. Atık yönetimi geri dönüşüm bizim inancımızın değerlerimizin kültürümüzün ihmal edilemez çok esaslı asıl sorumluklarından bir tanesi. Çevreye duyarlılık, atık yönetimi bizden çıkmalıydı geciktik ama artık sahiplenmek kabullenmek özümsemek bu işin liderliğini yapmak zorundayız. Manisa her şeyden önce bir tarım kenti ama sanayi ve enerji kenti de” açıklamasında bulundu.

5 MİLYON TON ATIK

Türkiye’de geri dönüşüm alanında gerekli bilincin sağlanması için önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan ÇEVKO Vakfı Başkanı Okyar Yayalar, ÇEVKO olarak, çeyrek asırdır geri dönüşüm sistemini kurmak ve geliştirmek için çalıştıklarını dile getirdi. Bu kapsamda Türkiye genelinden 121 büyük belediye ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Yayalar, “1700’ü aşkın firmanın geri dönüşüm yükümlüğünü ÇEVKO olarak yerine getiriyoruz. 2005 yılından bu yana 5 milyon tona yakın ambalaj atığının geri dönüşümünü sağlamış bulunuyoruz. 23 milyon kişiye geri dönüşüm bilincini aşılamış durumdayız. Bu tesis ilk ve örnek bir yatırımdır” diye konuştu.

Egeçev Atık Yönetim A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Pınarbaşı ise, “1971 yılında başladığımız yolculuğumuzun en önemli anısı için buradayız. Her zaman Türkiye’de geri dönüşüm sektörünün gelişmesi için canla başla çalışmaktayız” dedi.

“İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK”

Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, ilçede yapılan çevre yatırımlarına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Yıllık 175 bin ton cam kırığının geri dönüşümünü sağlayacak bu tesisin bizler için önemi büyük. Kırık cam şişesinin yangınlar çıkardığı, binlerce hektarlık alanları kül ettiği bir dönemde Egeçev Türkiye’nin birçok yerinde çöpe atılan canları geri dönüştürerek geri dönüşüm konusunda hassasiyet göstermiştir. Bizler de yerel yönetimler olarak bundan sonra tüm Manisa’da cam atıkları konusunda hassasiyetinin öncüsü olmayı düşünüyoruz.”

“BİLGİ VE TEKNOLOJİ İLE TANIŞMAK İSTİYORUZ”

Dev tesisin Türkiye ve bölge ekonomisine büyük katkılar sunacağını belirten AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, şu ifadeleri kullandı: “Egeçev Atık Yönetim A. Ş. burada güzel bir tesis açıyor ve şehrimize katma değer sağlıyorlar. Ülkemizin zenginleşmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sunuyorlar. Bilgi ve teknoloji kimseyse dünyada en güçlü onlar. Bizler de yeniden bilgi ve teknoloji ile tanışmak istiyoruz. Çevre, Allah’ın bize arzı ve gökyüzünü emanet kıldığı yer. Burayı korumak zorundayız. Bunun için eğitimli bir toplum olmak zorundayız. 95 yıl içinde çok ciddi eğitim hamlelerimiz oldu ama zaman zaman durduruldu ve Türkiye eğitimde özlediğimiz noktaya gelemedi. Bundan sonra demokrasi alanında hakları geliştirerek özlediğimiz noktaya ulaşır ve örnek bir ülke oluruz.”

KUTUKUTU

Egeçev Atık Yönetim A. Ş., Türkiye'nin en büyük cam geri dönüşüm tesisini 35 milyon liralık yatırımla Manisa Turgutlu’da kuruyor. Türkiye’nin en büyük cam geri dönüşüm tesisi olacak Egeçev Atık Yönetim A.Ş.’de, yıllık 175 bin ton cam kırığının geri dönüşümünü sağlayacak kapasiteye sahip. Yaklaşık 35 milyon TL yatırım maliyetiyle tesis, cam geri dönüşümü sektörünün sanayileşmesi için atılan en önemli adım olarak hayata geçirilecek.

FOTO ALTI: Egeçev Atık Yönetim tarafından Manisa Turgutlu’ya 35 milyon TL yatırım bedeliyle kurulacak olan cam atık tesisinin temelini Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan attı.