Sayfa Yükleniyor...
Rusya ile yaşanan uçak krizi meyve-sebze ve turizm sektörünü vurduğu kadar tekstil sektörünü de olumsuz yönde etkiledi
E. ÇAĞLA GENİŞ
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Mukadder Özden, Rusyanın ambargosu nedeniyle tekstilcinin yaptığı planların sekteye uğradığını belirtti. Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe üretimin durma noktasına geldiğini söyleyen EGSD Başkanı Özden, Zaten Ukrayna krizinden sektör çok etkilenmişti. Şu anda Rusya'nın, kararnamelerle birtakım yaptırımlar ve kısıtlamaları bizi üzüyor. Gelinlik, damatlık ve abiye grubunda Rusya ile ilgili planlarımız sekteye uğradı dedi.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ürünleri İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler ise, Made in Turkey damgalı malların Rusya'ya girişlerinde sıkıntı yaşadıklarına değinerek, Bazı engellemeler yapılıyor ama bunların geçeceğine ve aşılacağını zannediyorum. Direk Rusyaya ihracatımız çok az ama İstanbulda Laleli ve Osmanbey gibi yerlerde bavul ticaretiyle ilgili ciddi sıkıntılar olduğunu biliyoruz diye konuştu.
BÜYÜTMEYE ÇALIŞTIĞIMIZ BİR PAZARDI
Rusya ile Türkiye arasındaki siyasi krizden tekstil sektörünün olumsuz etkilendiğini belirten Özden, Rusya ile yaşanan kriz hem hazır giyim hem tekstil ve hammaddeleri sektöründe sıkıntılara yol açtı. Ayakkabı sektöründe de sorunlar var. Aslında ihracat rakamları olarak bizim için önde olan bir ülke değil, kayıtlı olarak payı yüzde 5 civarında ama ihracat ayağında büyütmeye çalıştığımız bir pazardı. İlişkilerin yıpranmasına yol açtı. Rusyadaki alıcılar başka ülkeler ile diyaloga geçeceği için maalesef ki bu durum bize birkaç yıl zaman kaybettirebilir. Ege olarak biz de etkindik fakat bizim İzmir olarak ihracatımız biraz daha zayıf ifadelerini kullandı.
SANAYİCİNİN DURUMU GÖZ ÖNÜNDE TUTULMALI
Özden, Rusya krizinin ülke genelinde üzücü sonuçları olduğunu ve diyalogların kısa sürede düzelmesi için sanayicinin durumunun göz önünde tutulması gerektiğini açıkladı. Sıkıntı yaşayan ihracatçının elinde kalan mallara destek olunması gerektiğine vurgu yapan Özden, Bavul ticareti Ukrayna krizi nedeni ile sekteye uğramıştı. Osmanbey ve Laleli pazarları için büyük kayba yol açmıştı. Şimdi de bu olay Rusya pazarı açısından ülke genelinde üzücü oldu. Ürünler pazara özel üretiliyor. Başka yere aynı değerde satılması mümkün değil. Sıkıntı yaşayan ihracatçının elinde kalan mallarına destek olunması gerekir. Dünya ekonomisindeki durgunluğu hala atlatamadık. Maliyetlerimiz hala yüksek. O nedenle komşu ülkelerle ticaret bizim için çok önemli. Sanayicinin durumu göz önünde tutulmalı. Umarız diyaloglar kısa içerisinde normale döner şeklinde açıklama yaptı.
YENİ PAZAR BULMAK ZAMAN ALIR
Made in Turkey' damgasına Rusya'dan yasak geldiğini söyleyen Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ürünleri İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, Made in Turkey damgalı malların Rusya'ya girişlerinde sıkıntı yaşıyoruz. Bazı engellemeler yapılıyor ama bunların geçeceğine ve aşılacağını zannediyorum. Direk Rusyaya ihracatımız çok az ama İstanbulda Laleli ve Osmanbey gibi yerlerde bavul ticaretiyle ilgili ciddi sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Şu andaki krize bir ara dönem olarak bakılmasında fayda var. Sonuçta bu mallara onların da ihtiyacı var bizim de satmaya dedi. Sektör olarak tüm dünyaya mal sattıklarını dile getiren Kızılgüneşler, Şu anki durumda Rusya pazarını ikamet ettirecek pazarı bulmak biraz zaman alıyor. Bunu kısa zamanda yapmak zor. Bu süreçte bir sıkıntı var diye konuştu.
Haber Merkezi