“Anamızın ak sütü kadar helal”

Semt polikliniklerinin fiziksel yetersizliklerini anlatarak, 5 yıldır derinleşen sorunları gündeme getiren Aile Hekimi Dr. Özlem Sezen, ‘aşılama’ noktasında da haksızlığa uğradıklarını vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 23.02.2021 08:00
  • Güncelleme Tarihi : 23.02.2021 08:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Anamızın ak  sütü kadar helal” haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

Türkiye’de aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, semt polikliniklerinde görev alan aile hekimleri hak mücadelesine girdi. “12 ay şartsız ek ödeme aile hekimlerinin hakkıdır, acilen ödenmelidir!” ifadelerini kullanan Aile Hekimi Dr. Özlem Sezen, “81 il ve 973 ilçede, şehir hastaneleri, devlet ve özel hastanelerde, saat 24.00’e kadar aşılama hizmeti devam ettiği halde 3 saatte 2 bin aşı bile yapılamamış. Aile Sağlığı Merkezleri gün içinde her zamanki işlerine devam edip 500 bin aşıyı yaparken, hastanelerin 2 bin aşı bile yapamaması düşündürücüdür” sözlerini gündeme getirdi.

ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ

5 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Aile Hekimliği Ödeme Ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle aile hekimlerinin taleplerinin karşılanmadığına, haklarının gözetilmediğine dikkat çeken Dr. Sezen, “Sesimiz duyulsun istiyoruz… Emek ve çabalarımızın görmezden gelinmesi bizi son derece üzmüştür. Aile hekimliği çalışanlarına yapılacak ek ödemelerin ağustos ayından itibaren hayata geçtiğinin ancak salgının Türkiye’de Mart ayında başladığının bir kez daha altını çizmek isteriz. Son 12 ayda tüm poliklinikler kapılarını kapatıp ülkenin sağlık sistemini aile hekimlerinin üzerine yükledi; aşıları, gebeleri hiç aksatmadan takip ederken aşılama çalışmalarında da şu anda aktif görev üstleniyoruz ancak üvey evlat muamelesi görüyoruz. Canla başla çalıştığımız 12 ayın bir kalemde yok sayılmasını kabul etmeyeceğiz” sözlerini kullandı.

ONUR KIRICI BİR YAKLAŞIM

Yönetmelik değişikliğinde yapılacak ek ödemenin pandeminin yayılımı ile ilgili şarta bağlanmasına itiraz eden Dr. Sezen, “İzin vekâlet şartı, negatif performans şartı, cari sınıflama şartına bir de pandemi şartı ile zirveye çıkan şartlarınız ile meslek onurumuzu hiçe sayıp güvensizliğimizi bir kez daha pekiştirdiniz. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz” dedi. 27 bin aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının salgınla mücadele ettiğini hatırlatan Dr. Özlem Sezen, sözlerine şunları ekledi: “Kovid-19 pandemisi boyunca salgınla yoğun bir şekilde mücadele ettik. İş güvenliği ve sağlığı hiçbir şekilde sağlanmazken aile hekimleri olarak Kovid-19 aşılaması konusunda canla başla çalışıyoruz! Hekimler yüzyıllardır olduğu gibi mesleğimizin gereğini icraya devam ederken bu onur kırıcı yaklaşımı kabul etmedik, etmeyeceğiz.”

AÇIKLANAN RAKAMLAR DİKKAT ÇEKİCİ

Türkiye’de aşılama çalışmalarının ana merkezi olarak hizmet verdikleri aile hekimliklerini işaret eden Dr. Sezen, “65 yaş üstünün aşılanması ile aşılanan sayısının çok arttığı bu dönemde Sağlık Bakanlığının açıkladığı rakamlar çok dikkat çekici… Özellikle gündüz mesai saatlerinde aile hekimlikleri çok yoğun bir şekilde tercih edilirken, akşam saatlerinde rakamlar çok düşüyor. Mesai saatleri içerisinde 400 bin aşının %70’i aile hekimliklerinde yapılırken, akşam saat 6, sabah saat 6 arasında, 12 saatte 81 il ve 973 ilçede, şehir hastaneleri, devlet ve özel hastanelerinde sadece 2.000 hasta aşılanıyor ve aşılama hızı çok fazla düşüyor. Aile hekimleri olarak biliyoruz ki; Kovid-19 ile mücadelede olduğu gibi aşının da gerçek kahramanları aile hekimleri-her ne kadar böyle yansıtılmasa da- Bu büyük farkı yaratan tüm aile hekimlerini, aile sağlığı çalışanlarını tebrik ediyorum” dedi.

5 YILDIR DERİNLEŞEN SORUNLAR…

Ancak aile hekimlerinin, son 12 ayda, bütün rutin bebeklik dönemi aşılarını, aşılama oranını düşürmeden takip ettiğini, tüm gebeleri, bebekleri, çocukları izlediklerini, 6 ay tüm hastanelerde poliklinik hizmetleri durduğu ve ülkenin sağlık hizmetlerini yüklendikleri halde çok büyük bir haksızlığa uğradıklarını, sorunlarına halen çözüm bulunamadığını vurgulayan Dr. Özlem Sezen, şunları da ekledi: “Aile sağlığı çalışanı açığı gibi kronikleşmiş sorunları defalarca Sağlık Bakanlığına ilettik. Aile sağlığı merkezlerinin fiziksel yetersizliklerini ve her yerde kamu binası olması gerektiğini anlattık. Buna rağmen 5 yıldır derinleşen sorunlar halen devam etmektedir. Sağlık Bakanlığının tüm hastanelere sunduğu 12 aydır devam eden şartsız ek ödemeden aile hekimleri sadece 3 ay şartlı bir şekilde yararlanmıştır.” “Bu dönemde bu kadar özveri ile çalışan ve aşılamada ülkenin tüm yükünü taşıyan, en önemli rolü oynadığı açık olan aile hekimlerine, 12 ay şartsız ek ödeme, analarımızın ak sütü kadar helaldir” diyen Dr. Sezen, son olarak, “Sağlık Bakanlığı yetkilerinin bu gerçekleri bildiklerine eminiz. Aile hekimleri olarak konuyu kamuoyuyla paylaşıp, bu noktada acilen düzeltme istiyoruz” çağrısında bulundu.