- Gündem
- 20.04.2025 00:08
Emine Başaran ile Deniz Atasoy, özel çocukları için mücadele verirken yolları kesişen iki anne. Kendi çocuklarının eğitim hakkı için aşılması zor engelleri aşan iki kadın, okullardaki OÇEM sınıflarının nitelikli hale gelebilmesi için çabalıyor
ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Öğrenme güçlüğü olan çocuklar, eğitim hayatında pek çok zorlukla karşı karşıya kalıyor. Tıpkı 10 yaşındaki Kerem Başaran gibi. Anne Emine Başaran okul öncesinde başlayan sıkıntılarla yıllardır mücadele ediyor. Aslında annelerin çoğu aynı sorunları yaşıyor, ortak dertten yakınıyor. Emine Başaran ile Deniz Atasoy da, çocukları için mücadele verirken yolları kesişen iki anne. Önce arkadaş, sonra birbirlerinin hayallerine ortak oldular. Kendi çocuklarının eğitim hakkı için aşılması zor engelleri aşan iki kadın, okullardaki Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (OÇEM) sınıflarının nitelikli hale gelebilmesi için kolları sıvadı. Son olarak Batı Anadolu Çimento İlkokulunda özel çocukların, eğitim ve öğretimlerine çok büyük katkısı olan duyu bütünleme terapisi odaklı bir “Sevgi Parkı” açtılar. Hedefleri sayıyı çoğaltarak daha fazla çocuğa dokunabilmek ve ailelere umut olabilmek.
İNANILMAZ BİR RANT VAR
11 yaşındaki oğlu Kaan’a otizm teşhisi konulduğunda yaşadıklarını anlatan zeka oyunları eğitmeni Deniz Atasoy, otizm, hiperaktivite, dikkat eksikliği, dikkat bozukluğu, öğrenme problemleri ve davranış problemleri yaşayan çocuklara uygulanan duyu bütünleme terapisinin çocukların ve ailelerinin umudu olduğundan şöyle bahsediyor: “Önce büyük bir şok yaşadım, inanamadım. Sonra ise, ‘Bütün hayalin anne olmaktı. Her şekilde mücadeleni sürdüreceksin’ dedim ve savaşmaya başladım. Aslında çok olanaklar var ve sistematik bir şekilde işliyor. Ama vicdanı olan ve olmayan eğitimciler var. İnanılmaz bir rant var özel eğitim sektöründe. Ben de eğitim sistemindeki bu üzücü tablodan yola çıkarak bir proje hazırlamak istedim. Ben onlara faydalı oldum, onlar bana faydalı oldu derken hem iyi dostluklar kurdum hem de iyi eğitimcilerle tanıştım.”
İKİ YÜREK ELE ELE VERDİ
Tüm özel çocuklar için mücadele verirken yolunun Emine Başaran ile kesiştiğini anlatan Atasoy, “Hayatta hiçbir şey tesadüf değildir. Emine ile yollarımız iyi ki kesişmiş. Hayallerime ortak olacak kişilerle tanışmak, hayallerimin gerçekleşmesine vesile oldu. Uzun süre özel çocukların özel sınıflarındaki ihtiyaçlarının ne kadar çok olduğunu gördüm. Bir şeyler yapmalıydık. El ele vermeliydik. Batı Anadolu Çimento İlkokulu Müdürü Tuncay Küçükdanacı’ya düşüncelerimden bahsettiğimde yalnız olmadığımı görmek beni çok mutlu etti. Bana aynı okulda okuyan Kerem’in annesi Emine’den bahsetti. Onun yeteneklerinden, özel çocuğu için gösterdiği çabadan bahsederek tanışmamızı sağladı. Ardından ‘Sevgi Parkı’ için kolları sıvadık. Hızlı bir şekilde çalışmalara başladık. Bunun için belli bir bütçeye ihtiyacımız vardı. Mini bir konser düzenleyerek bu engeli aştık. Aslında yeterli değildi ama biz yılmadık. Çabamızı görsen dostlarımızdan ufak tefek yardımlar gelmeye başladı. Ve sonunda mutlu sona ulaştık. Batı Anadolu Çimento İlkokulu OÇEM sınıfı için parkımızı açtık” dedi.
“HER ŞEYİN RENGİ DEĞİŞİYOR”
Duyu bütünleme terapisinin kişinin kendi vücudundan ve çevreden gelen duyusal bilgileri organize ettiğini ve uygun şekilde kullanmayı mümkün kıldığını ifade eden Emine Başaran ise şunları söyledi: “Kutu gibi evlerde büyüttüğümüz, teknoloji, hiç değilse televizyon karşısında büyüyen ve farkında olmadan gelişimini olumsuz etkilediğimiz çocuklarımız. Kalabalıkta kendini koruyarak yürümesini beceremeyen; karşıdan, yandan, arkadan gelecek etkilere gerekli reflekslerle tepkilerini gerçekleştiremeyen, her şeyi bilen ama uygulamayan çocuklarımız. Her şey normal görünürken, kendi gelişimi içinde bunların çok fark edilmediği, kişisel özellik gibi algılanıp problem edilmediği durumlar bir şekilde tolere edilebiliyor. Bir de günümüzde sayısı giderek artan tanılar var. Eğer onlar söz konusu ise her şeyin rengi değişiyor. Yüksek sese hassasiyet, dokunmaya hassasiyet, hareketleri kontrol edip koordine olamama ve otizm. İşte karşımıza daha ciddi boyutta bur da çıkıyor duyu bütünleme. Zorlandığı, yapmak istemediği, hassas olduğu birçok duyuda gelişim için uzman desteği gerekiyor. Hiç değilse eğitim aldıkları kurumlarda bunu destekleyecek materyallerin, oyunların, oyuncakların bulunması çok daha fazla önem kazanıyor. Günümüzde özellikle yaşadığımız şehirde çocuklarımızın yararlanabileceği, fiziksel yeterliliklerini destekleyebilecek nitelikli oyun alanı ve materyallerin olduğu parklar var. Lakin kendini ifade etmekte zorlanan çocuklarımız, tekrarlayan hareketleri ile toplum içinde dikkat çeken çocuklarımız, kendini ifade edemediği için farklı sesler çıkaran çocuklarımız, endişe ile bakılıp uzaklaşılan çocuklarımız…”
YOL ARKADAŞI OLDUK
OÇEM sınıflarının nitelikli hale gelmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Başaran, “Onları kazanmak, onlara değer katmak, onlara sevgimizi ve güvenimizi hissettirmek biz büyüklerin amacı olmalı. Ben bir anneyim. Yıllarca tanı konusunda yoğun çelişkilerin yaşandığı, standart değerlendirmeler sonucunda doğruyu bulma konusunda bir hayli zorlandığımız dünya tatlısı bir çocuğun annesiyim. Pek çok zorluğunu yaşadık, yaşıyoruz. Böyle bir noktada çakıştı Deniz Atasoy ile yollarımız. Evlatlar farklı ve özel olunca yol arkadaşı olduk. Amacımız tüm özel yüreklere dokunabilmek. Tüm özel çocuklara ve onlara değer katmaya çalışan eğitimcilere destek olmak. Oğlumun devam ettiği okulda, okul müdürümüz Tuncay Küçükdanacı vesile oldu tanışmamıza. Benzer şeyleri yaşayan ve hisseden insanları bir araya getiren duygular ile bir araya geldik. Özel çocuklarımız, kocaman birer yüreğimiz, herkese yetecek kadar sevgimiz var. Bugünü olmayan bir çocuğun yarını olamazdan yola çıkarak ne kadar çocuğa dokunabilirsek mutluluk o kadar büyük olacaktır” ifadelerini kullandı.
DUYU BÜTÜNLEME TERAPİSİ NEDİR
Duyu bütünleme terapisi, çocuklarda duygusal süreçte gelişen motor gerilik, sürekli ağlama, seslere aşırı veya az duyarlılık gibi sorunları azaltmak için çocuğa dışarıdan duygusal uyarı verilip, organize olmasını ve organize olan çocuğun aktif cevap açığa çıkarmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Duyu Bütünleme terapisi ile çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif katkı sağlanır. Batı Anadolu Çimento İlkokulundaki Sevgi Parkı’nda da çocukların hareket kabiliyetini arttırmayı ve davranışlarındaki eksiklikleri gidermeyi amaçlayan duyu bütünleme terapisinde çocuklar için özel bir duyu bütünleme odası oluşturulmuş durumda. Birçok uyaranın bulunduğu odada dikkat eksikliği bulunan çocuklar için yerlere çeşitli basamaklar hazırlanıp çocukların basamakları takip etmesi ve dikkatlerini belirli bir noktaya toplaması sağlanırken, hareket problemleri yaşayan çocuklar içinse salıncaklar yerleştirilmiş durumda.