- Gündem
- 15.05.2025 00:56
Prof.Dr. Serhat Ünal, antibiyotik hakkında bilinmeyen birçok gerçeği açıkladı
EMİNE YALÇIN
Prof.Dr. Serhat Ünal, İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı hizmet vermekte olan İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin konferans salonunda düzenlenen seminerde, antibiyotik kullanımı hakkında bilinmeyen birçok gerçeği açıkladı.
Düzenlenen etkinliğe İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Bediha Kızılkaya, İzmir Güney KHB Genel Sekreteri Prof.Dr. Behzat Özkan, İKÇÜ Atatürk EAH Yöneticisi Prof.Dr. Enver Altaş, hastane yöneticileri ve sağlık çalışanları katıldı.
MİKROPLAR DURMADAN ÇALIŞAN CANLILARDIR
Halen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığını yürütmekte olan Prof.Dr. Serhat Ünal, rasyonel, akılcı, bilgece antibiyotik dediklerini çünkü problem olan zamanlara geldiklerini belirtti. Ünal, Kötü ruh, kötü nefes, mikroskobun bulunması ile küçük canlılar, mikrop kavramı lateksin bulunması, kemoterapinin gelmesi ve sonunda penisilinin keşfi ile mucizevi hayat kurtarıcı ilaçlar ortaya çıkmıştır. Mikroplar çok küçük olmalarına karşın küçümsenemeyecek kabiliyettedirler. Yaşanılamaz sanılan uzayda bile koskoca uzay istasyonunu yiyip bitirebilecek kabiliyette durmadan çalışan canlılardır diye konuştu.
GAZİANTEP İLK SIRADA YER ALIYOR
Büyük başarı sağlamasından ötürü antibiyotik kullanımı dünyada ve ülkemizde büyük bir hızla arttığını hatta olması gerekenden çok daha yukarılara çıktığına vurgu yapan Ünal, antibiyotiğin hem toplumda hem de hastanelerde çok kullanıldığını ileri sürdü. Ünal, Ülkemizde antibiyotik kullanımı ölçümleri yeteri kadar olmasa da elde edilen bilgiler doğrultusunda çok kullanım ve yanlış bir uygulama olduğu ortada. Bu durum sadece bizde değil tüm dünyanın problemi durumunda. Sağlık Bakanlığının halkımıza yapmış olduğu rasyonel antibiyotik kullanımı eğitimleri, aile hekimlerinin yazdığı antibiyotiklerin kurum tarafından takip edilmesi sonucunda bir yerlere gelmeye başladık ve bilgiler toparlanmaya başlandı. Sağlık Bakanlı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı Antibiyotik Daire Başkanlığı Akılcı Antibiyotik Kullanımı Şube Müdürlüğünün 6 yıllık verileri doğrultusunda 1. basamak 23 bin aile hekiminin yazdığı her reçetede yazılan antibiyotikler takip edilmiş ve 2011 yılında çıkan ilk sonuçlar doğrultusunda her bin kişi için tanımlanmış günlük doz baz alındığında Türkiye ortalaması 37 birim çıkmıştır. 51,78 doz oranı ile Gaziantep birinci sırada yer alırken sırayı Şanlıurfa, Şırnak ve Hatay Kısaca Güneydoğu Anadolu Bölgesi üst sıralarda yer almıştır. Bakanlığımız bu bölgelerde akılcı kullanım eğitimi uygulamıştır ve Gaziantepte 49.2ye düşürülmüştür şeklinde konuştu.
SOĞUK ALGINLIĞINDA ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN
Ünal, son zamanlarda Dünya Sağlık Örgütünün Avrupada Avrupa Birliğinde olmayan ülkeler arasında yaptığı çalışmada Türkiyenin 45 dozla birinci çıktığına dikkat çekerek, gerçek dozun 55 doz olduğunu iddia etti. Ünal, sözlerini şu şekilde bitirdi: Üye ülkeler dahil edildiğinde bize en yakın Yunanistan 35 doz olmuştur. Türkiyede her bir bireyimiz Hollandalı bir bireyin üç katı antibiyotik kullanmaktadır. Diren seviyemizde Hollandanın iki katına yükselmiştir. Tüm dünyada direnç problemdir ama bizde çok daha yüksek seviyelere ulaşmıştır. Neden fazla antibiyotik kullanıldığının çeşitli etkenleri vardır. Tıp fakültesi sayısını arttırırken niteliklerini arttıramamış olmamızdan kaynaklı hekimlerde bilgi eksikliği, iyi laboratuvar eksikliği, hastadan baskı, medyanın olumsuz etkisi ve ilaç sanayii olarak sıralanabilir. Antibiyotik direnci sürekli artmakta ve artık mikropları öldürmenin farklı yönleri aranmak zorunda kalınmıştır. Yapılan tüm çalışmalar sonucunda ortaya çıkan sonuç vatandaşın bilinç seviyesini yükseltmekten geçmektedir. En basiti soğuk algınlığında antibiyotik kullanmayın denilmelidir.