Antibiyotik kullanımına dikkat

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Bediha Salnur, 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’nde, yanlış ve akılcı olmayan antibiyotik kullanımına karşı, "Antibiyotikler bizim silahlarımız. Düşmanlarımıza karşı silahlarımızı düzgün kullanmalıyız" uyarısında bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 18.11.2016 08:50
  • Güncelleme Tarihi : 18.11.2016 08:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Antibiyotik kullanımına dikkat haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Günümüzde Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası ve ulusal birçok kuruluş ve otorite tarafından çağımızın en büyük sorunlarından birisi olarak kabul edilen antibiyotik kullanımı konusunda farkındalığın artırılması amacıyla 18 Kasım günü dünyada Antibiyotik Farkındalık Günü olarak kutlanmaktadır.

Avrupa Antibiyotik Farkındalık Gününün amacı, antibiyotik direnci problemine karşı hem toplumda hem de hekimlerde farkındalık yaratmak ve antibiyotiklerin etkinliklerinin korunması yönünden herkesin rolü ve yapabilecekleri katkılar konusunda bilgi vermektir.

SALNUR’DAN BİLİNÇLİ KULLANIM UYARISI

18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla gazetemize açıklama yapan İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Bediha Salnur, ilaçların bilinçsiz kullanımı ve antibiyotik direnç olgusunun tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de karşı karşıya olduğu önemli halk sağlığı sorunlarından olduğuna dikkat çekti. Salnur, "Antibiyotiklerimiz gerçekten çok kıymetli, antibiyotiklerimizi kaybetmeyelim, antibiyotiksiz kalmayalım. İlaçları ve özellikle antibiyotikleri ne kadar bilinçsizce ilaç kullanırsak ileride çok basit enfeksiyon hastalıklarına yakalandığımızda dahi elimizde kullanacak antibiyotik kalmaz. Örneğin, penisilin ve türevi antibiyotikler ilk ortaya çıktığı zaman hayat kurtarıcı olarak nitelendirilmiştir. Toplum olarak bu tür antibiyotikleri çok sık kullanmaktayız. Ama mutlaka hekim önerisiyle ve hekimimizin önerdiği süre boyunca kullanalım. Antibiyotiği kullanmaya başladıktan iki gün sonra kendimizi iyi hissederek kullanmayı kesersek tekrar kullanmamız gereken durumda bu sefer etken olan mikroorganizmalarda bu antibiyotiğe karşı direnç geliştirme ihtimalini artırmış oluyoruz. Bazı antibiyotiklerin ardı ardına kullanılışı yine antibiyotik direncini ortaya çıkarıyor" ifadelerini kullandı.

"ANTİBİYOTİKLER BİZİM SİLAHLARIMIZ"

Antibiyotik kullanımı konusunda hekimlere de önemli görevler düştüğünü dile getiren Salnur, devamında şunları söyledi: "Bu konuda vatandaş olarak bilgili olma yetmiyor. Hekimlere de önemli görevler düşüyor. Vatandaşa düşen görev hekim kontrolünde ve hekimin önerisi ile ilaç kullanmaktır. Biraz üşüttüm gidi eczaneden antibiyotik alayım tarzındaki yaklaşım doğru değildir. Yarın öbür gün kişinin gerçekten antibiyotik kullanması gereken bir durum olduğunda ilacın etkili olmamasına sebep olur. Bu mikroplar çok akıllılar. Çok çabuk direnç geliştiriyorlar. Antibiyotikler bizim silahlarımız. Düşmanlarımıza karşı silahlarımızı düzgün kullanmalıyız. Bazı antibiyotiklerin alerji riski var. Özellikle penisilin türü antibiyotiklerde… Bunların da mutlaka hekim önerisi ve hekim kontrolünde kullanılması gerekir."