Sayfa Yükleniyor...
İzmir’in UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı ilçesi Bergama’da tarım arazisi ve antik kente komşu iki maden ocağı projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan karar çıktı.
İzmir’in UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı ilçesi Bergama’da son yıllarda vites artıran maden projelerine iki tane daha eklenmesi için Şaşmazlar Granit Nakliyat Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile Omsan Mermer Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi harekete geçmişti.
Şirketler, Okçular Mahallesi’nde iki ayrı bölgede iki farklı granit ocağı için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak geçtiğimiz günlerde ÇED sürecini başlatışlardı.
Öte yandan; başvurulardan 3 gün sonda bakanlıktan ÇED sürecine ilişkin karar çıktı. Bakanlık iki proje için de “ÇED Gereklidir” kararı verdi.
Daha önce çıkan kararla birlikte sadece 25 hektar altı alanlar ÇED yönetmeliği kapsamına alınırken; alınan kararla birlikte proje alanlarının konumu gereği şirketler proje alanları 25 hektar üzerinde olmasına rağmen yeni ÇED dosyaları hazırlayarak bakanlığa teslim edecekler.
HEM TARIM ARAZİSİNDE HEM ANTİK KENTE KOMŞU
Şaşmazlar Granit Nakliyat Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin Bergama’nın Okçular Mahallesi’nde kurmak istediği granit ocağı kapasitesinin yılda 27 bin ton üretim yapacağı belirtildi.
Proje kapsamında ruhsat alanının 43,58 hektar, ÇED alanının 15 hektar ve ocak alanının ise 14,08 hektar olduğu belirtildi.
12.500 m3 /yıl (27.000 ton/yıl) ürün, 2.500 m3 /yıl (6.750 ton/yıl) pasa oluşması beklenmektedir.
Proje raporunda yer alan bilgilere göre; proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni “Tarım Arazisi” kullanımında kalıyor. Proje alanı ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’nda söz konusu saha ‘fıstıklık’ ve ‘bağ’ olarak kayıtlı.
3 milyon 600 bin liraya mal olması beklenen maden ocağı projesi ayrıca Perperene Antik Kenti’ne de sadece 1,8 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
TARIM ARAZİSİ SINIRLARINDA YER ALIYOR
UNESCO kentinde maden ocağı için harekete geçen bir diğer firma da Omsan Mermer Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi oldu. Şirket, ilçenin Okçular Mahallesi’nde Şaşmazlar Granit Nakliyat Madencilik’in maden sahasına komşu bölgede granit ocağı için ÇED sürecini başlattı.
Proje raporunda yer alan bilgilere göre; projenin ruhsat alanı 66 hektar olurken ÇED Alanı 15 ve ocak alanı ise 14,06 hektar büyüklüğünde.
3 milyon 600 bin liraya mal olması beklenen maden ocağının yıllık üretim kapasitesi ise 27 bin ton olacak.
Omsan’ın hayata geçirmeyi planladığı maden ocağı diğerleri gibi İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının J17 kalmakta ve “Tarım Arazisi” olarak belirlenen sınırlar içerisinde yer alıyor.
Haber Merkezi