- Gündem
- 22.05.2025 08:39
Tatil dönüşü kalabalık yollarda sizin ve ailenizin daha güvenli bir seyahat geçirmesi için bu kurallara uymadan yola çıkmayın
KEMAL ÖZKURT
Kurban Bayramı'nda özel araçlarıyla tatile giden sürücüler için dönüş yolu adeta çileye dönüşüyor. Tatil dönüş yollarının kalabalık olması ise güvenlik açısından da tatilcileri tedirgin ediyor. Dönüş yolunun çileye dönüşmemesi ve daha güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için bu haberimizde uzun yola çıkmaya hazırlanan sürücüler nelere dikkat etmeli? Yola ne zaman çıkılmalı? gibi detayları sizler için derledik.
GÜVENLİ SÜRÜŞ İÇİN 3 KURAL
Havalarında ısınmasıyla birlikte araç sürücüleri yolculuk esnasında bunaldıkları zaman sürüş pozisyonlarını kaybedebiliyor. Bu da çeşitli güvenlik sorunlarını ortaya çıkartıyor. Güvenli bir seyahat için doğru sürüş pozisyonu kesinlikle çok önemlidir. Araç hakimiyeti, ayna kontrolü ve kaza durumunda en az hasarla araçtan çıkmak için 3 aşamadan oluşan ‘doğru sürüş pozisyonu’ alınmalıdır. Bunları kısaca özetleyecek olursak eğer, pedallara bastığınızda bacağınızın düz olmaması gerekir, çünkü herhangi bir kaza anında başta kaval kemiği ve diz olmak üzere birçok noktadan zarar görebilirsiniz. Diğer bir husus ise direksiyonu tutarken kollarınızın tamamen düz olmamasıdır. Bu durumda, önünüze ani bir şey çıktığında aracı sağa veya sola güvenli bir şekilde kaçıramayabilirsiniz. Son olarak alınması gereken önlem ise koltuk kafalığıdır. Sürücülerin çok önem göstermediği koltuk kafalığı kaza anında sürücü sağlığı için hayati bir önem taşıyor. Koltuk kafalıklarının çok kısa bir ayarı var; kafanızla koltuk kafalığı arasındaki boşluk 4 parmağı geçmemeli ve yüksekliği kafanızla aynı hizaya yakın olmalı. Koltuk kafalığıyla arasında bir-iki karış mesafe bulunan veya kafalığın yüksekliği çok aşağıda kalan sürücü güvende olmayacak.
KARAYOLU HİPNOZUNA DİKKAT!
Tatilciler dönüş yoluna çıkmadan önce dinlenmelerine çok dikkat etmelilerdir. Daha güvenli bir sürüş zamanı için sabahın erken saatlerinde yola çıkmaları öneriliyor. Öte yandan, yolculuk esnasında sürücüler araç kullandığı son birkaç kilometreyi anımsamıyorsa, dalıyor ya da dikkatini toplayamıyorsa, sık sık esniyorsa, ve gözlerini açık tutmakta zorlanıyorsa kesinlikle en yakın noktada durup dinlenmesi gerekir. Bunların haricinde ise sürücüde gözlemlenecek olanlar, önündeki araca çok yaklaşıyor ya da trafik işaretlerini kaçırıyorsa, başını tutmakta zorlanıyorsa ve aracı duruş ve kalkışlarla sarsarak kullanıyorsa uyuma tehlikesinin olduğunu bilmelisiniz. Bu belirtileri gösteren sürücülerde, göz açık uyuma olarak tanımlayabileceğimiz karayolu Hipnozu olarak bilinen tehlikeli bir durum oluşmuş olabilir.
2 SAATTE BİR MOLA
Araç sürücüleri yola çıkmadan bir gün önce kesinlikle alkol tüketmemeli, erken uyumalı ve uyku yapabilecek ilaçlardan uzak durmalıdırlar. Yapılan araştırmalara göre, bir sürücü maksimum 2 saat veya 150 kilometre mesafede araç kullanabildiği ortaya çıkmıştır. Bu sebeple yola çıkmadan önce mola yerleri belirlenmeli ve 2 saatte bir sürücü dinlenmelidir. Bu esnada da oturmak yerine sürücü hafif yürüyüşler yaparak dikkatini toplaması gerekmektedir. Öte yandan, yolculuk esnasında ve öncesinde sürücünün ağır ve yağlı yiyecek içeceklerden uzak durması gerekir. Çünkü bu tür yiyecekler uykunuzun gelmesini sağlayabilir. Mola yerlerinde çorba, küçük bir porsiyon beyaz et ve salata tüketimi daha sağlıklı olacaktır.
ARIZA ANINDA SAKİN KALIN
Tatil sebebiyle trafik artıyor ve birçok uzun yol tecrübesi olmayan sürücü şehirlerarası yollara çıkıyor. Bunu unutmayın ve her an karşınızdaki veya yanınızdaki sürücünün hata yapabileceğini düşünerek aracınızı kullanın. Olası bir kaza anında ise kesinlikle sakinliğinizi korumaya çalışın.
TERLİK VE AÇIK AYAKKABILAR KAZA RİSKİNİ ARTTIRIYOR
Yaz aylarında özellikle terlikle veya yalın ayakla araç kullanmak büyük bir risktir. Bir kaza anında hızlıca refleks göstermek isterken terlik ve benzeri ayakkabıların pedallara takılma olasılığı çok yüksektir. Ayrıca çıplak ayakla yapılan sert frenlerde ayak tabanı acıdığı için sürücünün ayağını pedaldan istemsiz bir şekilde çektiği birçok araştırmada kanıtlanmıştır. Bunun yanı sıra, yolculuk esnasında sürücü kendisi rahat hissedecek kıyafetleri tercih etmelidir. Sürüşünü engelleyecek genişlikte ve darlıkta kıyafetlerden kaçınmalıdır.
ARACINIZI 30 DAKİKA ARAYLA HAVALANDIRIN
Yolculuk esnasında yapılan hatalardan biri de aracın düzenli olarak havalandırılmamasıdır. Sıcak ve soğuk havalarda sürekli olarak klima açık bir şekilde gidilmemelidir. En az 30 - 40 dakikada bir camlarınızı açarak aracı havalandırmanız, konsantre sorunu yaşamamak için gerekli oksijen miktarını sağlayacaktır. Öte yandan, sürüş anında parfüm, gözlük ve çakmak gibi sabitlenmemiş eşyalara dikkat edin. Yarım litrelik bir su şişesinin kaza esnasında hızınıza bağlı olarak 40 kilograma kadar çıkan bir kuvvetle size çarpacağını unutmayın!
DÖNÜŞ İÇİN ACELE ETMEYİN
Bayram yolculuklarında kazaların en büyük nedenlerinden biri de acele etmeye bağlı olarak yapılan hatalı sollamalar olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle, gidiş geliş olarak düzenlenmiş yollarda tabela ve çizgilere uyulmalıdır. Yolculuk esnasında diğer araçlarla takip mesafesini koruyun, şehir içinden geçerken hızınızı düşürün. Kısa farlarınızı gece-gündüz açık tutun. Hız limitlerine uyun. Emniyet kemerini takın ve araç içindekilere taktırın.
TELEFONDAN UZAK DURUN
Karayolların yoğun olduğu dönüş yollarında, kazaya sebep olan en büyük etken de sürücünün telefonla uğraşmasıdır. İsterseniz kulaklıkla konuşun, isterseniz elinize alın, telefonla konuşmak kaza sebebi oluşturan en büyük sorundur. Yolculuk esnasında sadece yola odaklanmaya çalışın. Aklınız telefonda yapacağınız bir işleme giderse anlık yaşanabilecek dalgınlık büyük kazalara sebep olabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca telefondan uzak durulması gerekir.
YAĞMUR VE SİS ANINDA HIZINIZI DÜŞÜRÜN
Yaşanabilecek olumsuz hava koşulları tatil dönüşünü daha riskli hale getirebilir. Bu yüzden sürücülerin özellikle yağmurlu ve sisli havalarda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Yağmurlu havalarda su birikintileri direksiyon hakimiyetinizi kaybetmenize sebep olabilir. Bu sebeple hızınızı düşürerek yavaş bir şekilde ilerlemelisiniz. Öte yandan yoğun sis, görüş mesafesini düşüreceği için yol kenarlarındaki parlayan tabelaları takip ederek yolu okumaya özen gösterin. Fakat yoğun siste öndeki aracı takip etmeyin.
ARAÇ BAKIMLARINIZI YAPTIRIN
Yolculuğa çıkmadan önce aracınızın bakımlarını kesinlikle eksiksiz yaptırın. Klima, havalandırma sistemlerinin çalıştığından emin olun. Eskimiş silecek lastiklerinizi değiştirin. Özellikle yağ eksilmesine ve sıcak havalarda sorun yaşatan hararet soruna karşı aracın su kontrolünü yapmayı unutmayın. Aracın aküsünü mutlaka kontrol ettirin. Ayrıca, lastiklerinizin hava basınçlarının ayarlı, diş derinliklerinin yeterli olduğundan emin olun. Uzun yolda lastik havalarını düşürerek ve yükselterek hata yapmayın! Araç üreticisinin verdiği değerlere sadık kalınmalı.
BEBEKLİ AİLELER İÇİN KOLTUK ŞART
Tatile, ailesi ve çocuklarıyla birlikte giden sürücülerin en çok dikkat etmesi gereken şeylerden biri de bebek koltuklarıdır. Kaza anları düşünüldüğünde araç içindekilerin hayatta kalmasının sağlayan en önemli şey, koltuklarında sabit kalabilmesi. Bu nedenle yetişkinlerin emniyet kemerlerinin bağlı olması, bebek ve çocukların kendilerine uygun koltuklara oturtularak sabitlenmeleri gerekmektedir. Yolculuk süresi boyunca, çocuğunuz ağlasa bile kesinlikle koltuğundan çıkartıp yanınıza ve kucağınıza almayın.