Aracısız ve temiz gıda en büyük hedefim

Bergama’nın Kozak Yaylası’nda bir köyde yaşayan Şenol Taşdelen, ata tohumu ile ‘Hırsız Çalmaz Kavunu’ adı verilen kavun üretimi yaparak aracısız, temiz ve zehirsiz gıda üretimi yapıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 17.10.2020 09:14
  • Güncelleme Tarihi : 17.10.2020 09:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Aracısız ve temiz gıda en büyük hedefim

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde 2017 yılında başlatılan Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki kurum ve kuruluşların iş birliği ile hayata geçirilen ‘Ata Tohumu Projesi’ tüm Türkiye ve İzmir çevresinde de yaygınlaştırılmaya devam ediyor. Tamamıyla Anadolu topraklarında yetişen ve uzun yıllardır bu toprakların mahsulü olan yerli tohum olarak nitelendirilen Ata Tohumları Bergama’ya bağlı Kozak Yaylası’nın köylerinde de üretilmeye devam ediyor. Genç ve dinamik üretici Şenol Taşdelen, kendi köyündeki tarlalarında ‘Hırsız Çalmaz Kavunu’ üreterek zehirsiz gıdaları halkla buluşturuyor.



TEMİZ GIDA EN BÜYÜK AMACIM
Kocaeli Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu Şenol Taşdelen, Portekiz’de 9 ay kalmasının ardından Bergama’ya bağlı kozak Yaylası’nda nasıl organik tarım yapmaya başladığını aktardı. 2012 yılında mezun olduktan sonra Avrupa Gönüllü Hizmeti Projesi ile Portekiz’e giden ve 9 ay Portekiz’de kalan Taşdelen, sonrasında yurt dışında aradığını bulamadığını belirterek Bergama’daki köyüne geri döndü ve ‘Ata Tohumu’ ile organik tarım yapmaya başladı. Ailesinin zaten bu işlerle uğraştığını belirten Şenol Taşdelen, “Zaten ben her zaman aileme tarım, ekim ve biçim konusunda yardım ediyordum. Ama okul ve yurt dışı gezisi yüzünden çok fazla ilgilenememiştim. Sonrasında hem burada mutlu olduğum için hem de atalık tohumlardan zehirsiz üretim yapmaya çalışarak insanlara aracısız ve temiz gıda ulaştırmak en büyük amacım haline geldiği için bu işi yapmaya devam ettim” diye konuştu.



“Şehirde yaşayan arkadaşlarımla konuştuğum zaman birçoğunun mutlu olmadığını görüyorum” sözlerine yer veren Taşdelen, “Bunu kendileri dile getiriyorlar. Bizim arada kalmış bir jenarasyonumuz var. Bu arada kalmışlık ne tam şehirli olabilmiş ne de tam köylü olabilmişlik arasında gidip geliyor. Yani kimliğini oturtamamış ve ne yapacağını bilemeyen bir nesil. Bu nesil daha çok ‘Emekli olayım da köye yerleşeyim’ diye düşünen tarafta. 2000’li yıllardan sonraki nesilde ise bu duygu ve düşüncelerin hiç olmadığının görüyoruz. Bu yüzden tarım yapan gençlerin sayısı da giderek azalıyor” ifadelerine yer verdi. Ata tohumu ile üretim yapılan yaklaşık 25 dönüm arazileri olduğunu da sözlerine ekleyen Şenol Taşdelen, “Bu tarlalarda kavun, karpuz, fasulye, börülce, domates, patlıcan, biber, bamya ve tüm bunların farklı çeşitlerini de üretiyoruz. Çeşitleri arttırarak üretim yapmaya devam edeceğiz” dedi.



SERA KURMAK İSTİYORUM
Kozak Yaylası civarında seraların olmadığına da vurgu yapan Şenol Taşdelen, “Buralarda sera gibi kapalı alanlarda üretim hiç yok. En azından deneme amaçlı olarak ben Kozak Yaylası’na bir sera kurmak istiyorum. Bu konuda İlçe Tarım Müdürü ile bir görüşme fırsatım oldu. Kendisi de bu konuda yardımcı olabileceğini ve bir dönümlük deneme amaçlı sera kurabileceğimizi ve kış ürünlerini daha verimli bir şekilde yetiştirebileceğimizi belirtti. Buranın ikliminde kırağı vurduğu zaman ürünler tarlada kalabiliyor. Bu sebeple sera kurmak ürünlerimizi korumak açısından daha iyi olacaktır” açıklamalarına yer verdi.

 

Haber Merkezi