Sayfa Yükleniyor...
Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği destekleriyle düzenlenen TURAB EXPO 3. Gıda ve Gıda Teknolojileri -1. Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı Çeşmede kapılarını açtı
E. ÇAĞLA GENİŞ
Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği destekleriyle TURAB Fuarcılık tarafından Sheraton Çeşmede düzenlenen TURAB EXPO 3. Gıda ve Gıda Teknolojileri -1. Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı ile iki ülke arasındaki iş ilişkileri geliştirilecek.
2 Nisana kadar açık kalacak fuarın açılış törenine Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Arap Birliği Büyükelçisi Muhammed El Fatih El Naciri, Filistin Tarım Bakan Yardımcısı Abdullah Kasım Salih, Sudan Kızıldeniz Vilayeti Ekonomi ve Tarım Bakanı Muhammed Tahir Muhammed Odab, İzmir Valiliğine bağlı il müdürlükleri ve çok sayıda iş adamı katıldı. Gıda ve tarım ürünleri olmak üzere iki farklı alanda toplam 147 Türk firmanın stant açtığı organizasyona 22 ülkeden 500 Arap iş adamı katılım gerçekleştirdi. Fuar içerisinde kurulan platformlarla Arap iş adamları, Türk firmalarla bir araya gelerek ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE VAR
Fuarın açılış töreninde konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, İzmirin Türkiye ve dünya için önemli bir ticaret merkezi olduğuna dikkat çekerek, İzmir kendi bölgesinde ve Türkiyede lokomotif bir şehirdir. Bu organizasyon bizim kardeşlik hukukumuzun sağlam temeller üzerinde devam etmesinde önem taşıyor dedi. Dünyadaki terör gündemi ve Suriye sorunu hakkında da konuşan Metin, Bölgemizde ve dünyada arzu etmediğimiz bir zulüm var. Ama Allahın izniyle bu zulme beraberce karşı durmalıyız. Beraberce her türlü hizmeti gerçekleştirmeliyiz. Suriyeli, Filistinli kardeşlerimizin sorunları bizim sorunumuzdur. Bu süreçte 10 milyar dolarlık bir harcamamız var. Ama bu bizim için hiç sorun değil. Çünkü güçlü bir Türkiye var ifadelerini kullandı.
46 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Türkiyenin dünya ticaretindeki konumu üzerinde duran Metin, Biz Türkiye olarak çok önemli bir coğrafyadayız. Dünya enerji hattının 3te 2sinin geçtiği bölge Türkiye. Türkiye demek Orta Doğu demek, Balkanlar demek, Kafkasya demek. Türkiye, ticari anlamda çok önemli bir kapı, önemli bir kavşaktır. Bu ilişkilerin daha sıkı devam etmesi lazım şeklinde konuştu. Türkiyenin Arap ülkelerine ve dünya ticaretine yönelik rakamları aktaran Metin, 2008de dünyada bir finansal kriz yaşandı. Bu krizin etkileri hala devam ediyor. Yüzde 11 daralan bir ekonomide Türkiye olarak büyümemizi sürdürdük. Biz bütün bu ilişkilerde, Arap ilişkilerinde önemli yol kaydettik. Bu başarının sırrı hükümetimizdeki istikrardır. Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ekonomik ilişki 2003te 5 milyar ihracattayken, günümüzde 46 milyar dolara çıkmıştır dedi.
TÜRKİYE AVRUPA TARIMINDA BİRİNCİ SIRADA
Türkiyenin tarım ve gıda alanında önemli yatırımlara yer verdiğini söyleyen Metin, 2023 yılında tarım alanındaki hedeflerinin dünyada ilk 5 ülke arasında yer almak olduğunu açıkladı. Metin, Son 13 yılda 23 milyar dolar olan tarım ihracatı, 57 milyar dolara yükselmiştir. Türkiye, Avrupadaki tarım üretiminde birinci sıradadır. 2023 yılında tarım vizyonumuzda dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer almak istiyoruz ifadelerini kullandı.
KOMŞUSU ÜLKELERE YARDIM ETMEK GÖREVİMİZ
Toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil ise, İnsanlık tarihi boyunca değişmeyen tek şey beslenmemiz. Bunun kaynağı tarımsal faaliyetlerdir. Öncelikle tarım yapmamız lazım. Bunun için sahip olmanız gereken toprak, su ve iklimdir. Coğrafyanın sunduğu imkanlarla bunları yapabiliyorsunuz. Her ürün her yerde yetişmiyor. Günümüzün şartlarında bütün insanlar her türlü gıda maddesini tatmak istiyor. Sınırlı alanlarda tarım yapıldığı için de tarım potansiyeli olan ülkelerin diğer coğrafyadaki insanlar için de bir görevi var. Komşusu açken tok yatan bizden değildir. Onun için komşu ülkelere yardım etmek bizim görevimiz dedi.
Haber Merkezi