- Gündem
- 20.04.2025 12:54
Uğur Mumcu'nun hayatına dair merak devam ediyor. 24 Ocak 1993'te arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren Uğur Mumcu kimdir? Uğur Mumcu neden öldü?
Türk basınının duayen ismi Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993’te evinin önünde arabasına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Katledilişinin 31’inci yılında anılan Uğur Mumcu kimdir? Uğur Mumcu neden öldü? İşte Uğur Mumcu hakkında merak edilenler…
Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942'de Kırşehir'de doğan Türk gazeteci, araştırmacı ve yazardır. Ailesi, annesi Nadire Mumcu ve tapu kadastro memuru babası Hakkı Şinasi Mumcu'dan oluşmaktadır. Kırşehir'de dört kardeşin üçüncüsü olarak dünyaya gelmiştir.
Uğur Mumcu'nun evliliği, eşi Şükran Güldal Mumcu (Homan) ile olmuş ve bu birliktelikten Özgür Mumcu adında bir oğlu ile Özge adında bir kızı dünyaya gelmiştir. Mumcu'nun anısını yaşatmak amacıyla ailesi tarafından Ekim 1994'te "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı" adında bir vakıf kurulmuştur.
Şükran Güldal Mumcu, 23. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne İzmir milletvekili olarak seçilmiş ve 10 Ağustos 2007 ile 7 Haziran 2015 tarihleri arasında TBMM başkanvekilliği görevini üstlenmiştir.
Uğur Mumcu'nun ağabeyi ve İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı olan Avukat Ceyhan Mumcu, Uğur Mumcu ile ilgili röportajları "Kardeşim Uğur Mumcu" adlı bir kitapta bir araya getirmiştir.
Mumcu'nun eğitim hayatı, ilk olarak Ankara Devrim İlkokulu'nda başlamış, ortaöğrenimini ise Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi'nde tamamlamıştır. Aktif bir öğrenci olan Mumcu, 1965 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur. Üniversite yıllarında "Türk Sosyalizmi" başlıklı makalesiyle Yunus Nadi Ödülü'nü kazanmıştır. Ayrıca, 1963 yılında fakülte öğrenci derneği başkanlığı görevini üstlenmiş ve 1969-1972 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde İdare Hukuku Profesörü Tahsin Bekir Balta'nın asistanı olarak çalışmıştır.
Askerliğini yerine getirmeye hazırlanırken, 12 Mart döneminde kaleme aldığı bir yazıda kullandığı "Ordu uyanık olmalı." ifadesi nedeniyle "orduya hakaret etme" ve "sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde tahakküm kurma" suçlamalarıyla gözaltına alındı. Tutuklanarak Mamak Askerî Cezaevi'ne konulan Uğur Mumcu, birçok aydınla birlikte yaklaşık bir yıl boyunca burada kaldı. Bu davada 7 yıl hapis cezasına çarptırılan Mumcu'nun kararı, Yargıtay tarafından bozularak serbest bırakılmasına neden oldu. Ardından, 1972-1974 yılları arasında Ağrı'nın Patnos ilçesinde "sakıncalı piyade eri" olarak askerlik görevini tamamladı. Patnos'ta zorlu koşullar altında askerlik yaparken, uzun süredir var olan ülseri sebebiyle mide kanaması geçirdi.
Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara'da, Karlı Sokak'taki evinin önünde gerçekleşen patlamada arabasına yerleştirilen C-4 tipi plastik bombanın infilak etmesi sonucu suikasta kurban gitmiş ve hayatını kaybetmiştir. Olay yerinde yapılan incelemede uzmanlar tarafından hiçbir delil bulunamamış, patlama sonucu dağılan ve toplanması gereken delillerin süpürge ile temizlendiği iddia edilmiştir.
Suikastı; İslamî Hareket Cephesi, İBDA-C, Hizbullah gibi örgütler üstlenmiş, ancak arka planda Mossad ve kontrgerillanın da olduğu iddia edilmiştir. Ergenekon Davası sanıklarından Ümit Oğuztan'ın ifadesine göre, Uğur Mumcu'nun seri numarası silinmiş silahlarla ilgili araştırma yapması nedeniyle öldürüldüğü iddia edilmiştir.
Ağabeyi Ceyhan Mumcu'nun yaptığı araştırmaya göre ise Uğur Mumcu'nun ölümüne yakın bir dönemde Mossad ve Barzani ilişkisi ortaya çıkmış, İsrail Büyükelçisinin Uğur Mumcu ile bire bir görüşmek istemesine rağmen Mumcu'nun tek görüşmeyi kabul etmemesine rağmen görüşme yapılmıştır.
Ayrıca, suikast öncesinde Uğur Mumcu, yazmakta olduğu "Kürt Dosyası" adlı kitabında PKK'nın ortaya çıkışını, Kürt ayaklanmalarını, Öcalan'ın dış desteğini ve Barzani-İsrail-Öcalan ilişkisini incelemekteydi. Ancak kitabını tamamlayamadan hayatını kaybetmiştir.
Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara'da, Karlı Sokak'taki evinin önünde arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.
Uğur Mumcu, Ankara’da Cebeci Asri mezarlığında bulunuyor.