- Gündem
- 11.05.2025 20:41
Tarım arazilerinin kullanılmadığını ve bu yüzden 2019’da tarım üretiminin daha da azalacağını dile getiren Güngör, “Türkiye’de son 15 yılda ekilmeyen tarım arazisi miktarı Belçika’nın toplam yüz ölçümünün üzerine çıktı” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Ülkemizin ihracatında çok önemli bir kalem olan tarım ve tarımsal ürünler ülke ekonomisine çok büyük katma değer sağlıyor. Ancak son zamanlarda tarım alanları istenilen kadar kullanılmıyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, 2018 için tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan gelişmeleri aktarırken, 2019 yılı için öngörülerde bulundu. Güngör, “Üretimden vazgeçmek demek, güvenilir ve yeterli gıdaya ulaşmakta, halkımızın beslenmesinde sorun demektir. Bu sorunlar yumağı ve içine girilen enflasyon sarmalı sonucunda gıda fiyatları da oldukça yükselecektir. Ülke gerçeklerinden, üretimi destekleme ve yönlendirmeden uzak tarım politikamızdaki olumsuzluklar, üretimde gerileme ve dış ticarette ithalat artışı olarak kendini gösterdi. Tarım sektörümüzde geçmiş yıllardan devralınan sorunlar artarak devam etti. Çiftçilerimiz uygulanan politikalar sonucunda üretimden vazgeçti, ithalatımız rekor kırdı. Kamusal kaynaklarımız ülke ekonomisindeki açıkların kapatılması amacıyla gelecek kaygısı duyulmadan yapılan özelleştirmelerle elden çıkarıldı” dedi.
“BUĞDAY İTHALATI 4,6 MİLYON TON”
Tarım sektöründe üretimin oldukça azaldığını dile getiren Güngör, “TÜİK verilerine göre Gayrisafi Yurtiçi Hasıla bir önceki yılın aynı dönemine göre 2018 yılının ikinci çeyreğinde (nisan, mayıs, haziran) yüzde 5.2 artarken, tarım sektörünün toplam katma değeri ise yüzde 1.5 azaldı. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde üretim miktarları yüzde 4,2, sebzelerde yüzde 3 ve meyvelerde yüzde 1,7 azalış gösterdi. Önemli ürünler bazında en büyük azalma yüzde 28,5 zeytinde yaşanırken, biberde yüzde 25,9, kayısıda yüzde 23,9, fındıkta yüzde 23,7, kırmızı mercimekte yüzde 20, tütünde yüzde 14,4, buğday ve portakalda yüzde 7, şeker pancarında yüzde 5,4, patateste yüzde 5,2, domateste yüzde 4,7, kuru fasulyede yüzde 3,8 ve mısırda yüzde 3,4 oldu” diye konuştu.
Buğday ithalatının 2017 yılının ilk 10 ayında 3,5 milyon tondan 2018 yılında 4,6 milyon tona yükselerek yüzde 31 oranında arttığını vurgulayan Güngör, “2017 yılında sığır ve kırmızı et ithalatına 1,2 milyar dolar ödendi. İthalat 2018 yılı bitmeden Ocak – Ekim döneminde 1.6 milyar dolara ulaştı. Emeğinin karşılığını alamayan çiftçimiz 2017 yılında Zonguldak ilimizin toplam yüz ölçümü kadar tarım arazisini ekmekten vazgeçti. Son 15 yılda ise ekilmeyen tarım arazisi miktarı Belçika’nın toplam yüz ölçümünün üzerine çıktı” diye konuştu.
“2019’DA ÜRETİM SORUNU OLMASIN”
2019 yılında tarımsal üretimdeki sorunların, bu alanda gerekli adımlar atılmadığı için artarak devam edeceğini söyleyen Güngör, “Girdi fiyatlarının yüksekliği, ürün fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle çiftçiler kârlı bir üretim gerçekleştiremeyecek. Son yıllarda tekrar eden bu durum, çiftinin dayanma sınırını aşmıştır. Bu nedenle çiftçiler üretimden vazgeçmektedir. Üretimden vazgeçmek demek, güvenilir ve yeterli gıdaya ulaşmakta, halkımızın beslenmesinde sorun demektir. Bu sorunlar yumağı ve içine girilen enflasyon sarmalı sonucunda gıda fiyatları da oldukça yükselecektir. Hayvansal üretimde özellikle kırmızı et üretiminde yaşanan sorunların, ithalat yoluyla çözülmeye, piyasa fiyatlarının altında ithal etin satışa sunulması ile çözülmeye çalışılıyor. Enflasyonun çift haneli rakamlara çıkması üreticileri olumsuz olarak etkileyecek bu da üretim maliyetlerinin daha da artmasına yol açacaktır” dedi.