Ardıç ağaçları köklendi, iki çevreci kadın susmadı!

Çeşme’nin Çiftlikköy’e bağlı Altınkum ve Ovacık’ta ‘diri örtü temizliği’ adı altında yapılan ağaç katliamını iki çevreci kadın gündeme getirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 30.12.2019 09:14
  • Güncelleme Tarihi : 30.12.2019 09:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ardıç ağaçları köklendi, iki çevreci kadın susmadı!

SULTAN GÜMÜŞ - ÖZEL HABER
Çeşme’de ikamet eden iki çevreci kadın sosyal medyada yankı uyandırmaya devam ediyor. Biri Ekinoks İzmir Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş, diğeri ise Çeşme’nin Bağımsız Belediye Başkan adayı ve Biyolog Fatma Esen Kabadayı… İki kadın, Çeşme’nin Çiftlikköy’e bağlı Altınkum ve Ovacık’ta ‘diri örtü temizliği’ adı altında, yüklenici firmaya ait dozerle sökülen asırlık ardıç ağaçlarının haklarını arıyor. ‘Sakız Ağaçlandırma, Uygulama Proje Sahası’ ilan edildiği belirtilen bu bölgelerdeki ağaç sökme işlemi tepkilere yol açarken, vatandaşlar sosyal medya hesaplarından da konuya ilişkin paylaşımlarda bulunuyor. Çevreci Kabadayı, jandarma karakoluna giderek şikayetçi oldu. İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince’nin internet sitesinden yaptığı açıklama sonrası Kabadayı, jandarmaya ikinci kez giderek ek dilekçe verdi. CİMER’e başvuruda bulunan Dernek Başkanı Kumaş ise Cumhurbaşkanlığı makamına dilekçe yazarak işin peşini bırakmayacaklarını gösterdi.



KAFAMDAKİ SORULARA CEVAP İSTEDİM
Gazetemize konuşan Fatma Esen Kabadayı, olayın nasıl geliştiğini şöyle anlattı: “İzmir’in Menderes Orman İşletme Müdürlüğü, Çeşme’de dozerle bir firmaya asırlık ardıç ağaçlarını söktürdü. Sakız Ağaçlandırma, Uygulama Proje Sahası ilan edildiği belirtilen bu bölgelerdeki ağaç sökülmesi sadece bizim tarafımızdan değil, Çeşme genelinde de tepkilere yol açtı. Orman Müdürlüğü, hastalıklı ardıçların sökülerek yerine sakız ağacı dikileceğini duyurdu duyurmasına ama açıklama yeterli değil. Söküm işini videoya aldım, fotoğrafları çektim, sonrasında jandarmaya giderek şikayetçi oldum. İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince’nin internet sitesinden yaptığı açıklamanın ardından jandarmaya ikinci kez giderek ek dilekçe verdim, kafamdaki sorulara cevap istedim.” “SİT alanlarının telafisi mümkün olmayacak şekilde yok edilmemesi için önlem alınmasını istiyoruz” ifadelerini kullanan Kabadayı, “Yapılan çalışmaların soruşturulması, araştırılması gerekmektedir. Bu soruşturma tamamlanana kadar iş makinelerinin durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.



‘BU BİR KATLİAM’ TEPKİSİ
Alanın düzleştirme çalışmalarına çevreciler ve doğa bilimcilerden ‘bu bir katliam’ tepkisi gelirken Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği Genel Başkanı Başak Yasemin Kumaş da, dernek adına CİMER’e başvuruda bulunduğunu söyledi. Verilen dilekçede olay anlatılarak sorulara cevap istendi. İşte o dilekçe:
“Cumhurbaşkanlığı Makamına,
İzmir ili Çeşme İlçesi Altınkum Mevkii, Milli Emlak Müdürlüğünde hazinemize kayıtlı 989 ada 1 -2 parseller, 1021 ada 1 parsel, 968/1, 968/26, 968/22, 950/1, 988/1-2, 986/40, 1041 ada 1 parsel, 990/8-9, 989/3, 970/3, 970/1 olarak tespit ettiğimiz, ancak kesin dökümleri Orman Bölge Müdürlüğümüz ve Çeşme Milli Emlak Müdürlüğümüzden talep edilerek tespiti yapılacak diğer parseller üzerinde, geçtiğimiz Ekim ve Kasım ayları boyunca yapılan temizlik çalışması hakkında, bölgede yaşayan az sayıda köylü ve çevre sakinlerinin derneğimize gönderdikleri şikayetler, burada hiçbir tespit tarama çalışması yapılmadığı yönündedir. Bu nedenle aşağıdaki soruların aydınlatılması istenmektedir.
1- Orman Bölge Müdürlüğü ve Milli Emlak Müdürlüğü veya İlçe Tarım Müdürlüğü burada kaç adet ağaç ve fidan bulunduğu hakkında ENVANTER çalışması yapmış mıdır?
2- Bölgede hangi hastalıklar ve hangi tasallutlar görülmüştür?

3-Ardıç ağacı ve fidanların köklenmesi gereği ile ilgili laboratuar analizi, tarama tespit tutanakları, bilirkişi raporu veya üniversite görüşü var mıdır? Bunlar kamuoyuna açıklanmak üzere derneğimize gönderilmelidir.
4- Geriye kaç ağaç kalmıştır? Kaçı çam, kaçı ardıç, kaçı menengiç, kaçı çitlembik, kaçı zeytindir? Envanter tutulmuş mudur?

5- Sağlıklı olduğu düşünülen ağaçlardan kaç adet tohum alınmıştır? Hangi laboratuarda fidelendirilmektedir?
Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği
İlgi ve gereği için
Orman Bakanlığı
İzmir Valiliği
Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu”






 

Haber Merkezi