- Gündem
- 20.04.2025 21:02
Çocuk işçi kavramını evrensel bir sınıf değerine dayandıran İSİG Meclisi, “18 yaşını doldurmayan ve çalışan toplumun her üyesi ‘çocuk işçi’dir” dedi
‘Çocuk işçi’ kavramı üzerine önemli bazı bilgileri kamuoyuyla paylaşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, “Çocuk işçiler sistematik olarak Türkiye kapitalizminin daha ilköğretim çağındayken bile acımasız üretim çarklarına soktuğu oyun alanlarından koparılan çocukluğunu, gençliğini ve sağlığını işyerlerinde bırakan bu ülkenin geleceğidir. Kesinlikle arızi bir olgu değil bilinçli sistematik bir ucuz emek sömürüsüdür” dedi.
25-30 YIL EVVELİNİN ÇIRAK VE STAJYERLERİ…
Yapılan açıklamada, “Yasalarda belirtilen ‘Çocuk işçi: 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişidir’ ve ‘Genç işçi: 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişidir’ tanımlarını güncel olarak ve uzun vadede istisnalar, çalışma hakları, sosyal güvenceleri gözeterek unutmuyoruz. Zira bugün ‘Emeklilikte Adalet’ talebini yükselten 25-30 yıl evvelinin çırak ve stajyerlerinin taleplerinin temeli de buraya dayanıyor. Ancak raporumuzda tanımımızı evrensel bir sınıf değerine dayandırıyoruz: ‘18 yaşını doldurmayan ve (ücretli ya da kendi nam ve hesabına/ücretsiz) çalışan toplumun her üyesini ‘çocuk işçi’dir” denildi.
ACIMASIZ ÜRETİM ÇARKLARI
Devamında, “Bu noktada her zaman güncel olarak kullandığımız ‘çocuk işçi’ kapsamını tekrar hatırlatalım: Çocuk işçiler tarım sektöründe ailesiyle birlikte mevsimlik olarak ücretli veya tarlasında çalışanlardır, çocuk işçiler haftanın bir günü okulda dört günü işyerinde olan MESEM adı altında çalışanlardır, çocuk işçiler kentlerin varoşlarında aile içi emek kapsamında ücretsiz çalışanlardır, çocuk işçiler iş öğrensin diye yaz tatilinde çalışanlardır, çocuk işçiler harçlığını kazansın diye tanıdığın yanına verilenlerdir... Çocuk işçiler sistematik olarak Türkiye kapitalizminin daha ilköğretim çağındayken bile acımasız üretim çarklarına soktuğu oyun alanlarından koparılan çocukluğunu, gençliğini ve sağlığını işyerlerinde bırakan bu ülkenin geleceğidir. Kesinlikle arızi bir olgu değil bilinçli sistematik bir ucuz emek sömürüsüdür” mesajı verildi.