Artsmap İzmir’de ‘Hollandalı ve Türkiyeli sanatçılar buluşuyor’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle Hollanda Büyükelçiliği, Artsmap Mikro Destek Fonu’nun lansmanını gerçekleştirdi. Artsmap aracılığıyla Hollandalı ve Türkiyeli sanatçılar bir araya gelecek


  • Oluşturulma Tarihi : 21.02.2022 11:05
  • Güncelleme Tarihi : 21.02.2022 11:05
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Artsmap İzmir’de  ‘Hollandalı ve Türkiyeli sanatçılar buluşuyor’ haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle Hollanda Büyükelçiliği, Artsmap Mikro Destek Fonu’nun lansmanını yaptı. Lansmana Hollanda Büyükelçisi Marjanne De Kwaastenıet katıldı.

Lansman toplantısında konuşan Marjanne De Kwaastenıet, şunları söyledi: “Hollanda’nın Türkiye’deki kültür politikalarının en önemli hedefi sanat ve kültür yoluyla toplumun farklı kesimleri arasında devamlı bağlantılar kurmaktır. Hollanda ve Türkiye arasındaki kültürel diyaloğun ve sürdürülebilir kültürel işbirliğinin sağlanması temel amaçtır. Yani Hollandalı ve Türkiyeli sanatçıları bir araya getirmek için buluşuyoruz. Elbette küresel anlamda bunun yayılması potansiyeline sahip. Birazdan bu işbirliğinin ilk sonucunu birlikte izleyeceğiz. Bugün toplumsal cinsiyet teması üzerinde duracağız. Bu çağrımızın da başarılı sonuçlar vermesini ümit ediyoruz. Ne kadar çok başvuru alırsak o kadar kaliteli seçenekler karşımıza çıkacaktır. Büyükelçiliğimizin başka fonları da var. Her yıl insan haklarıyla ilgili de çağrımız oluyor. Sizin gibi topluluklarla işbirliği yapmak için bir araya geliyoruz.”

SINIRLARI OLMAYAN BİR PLATFORM

Artsmap hakkında bilgi veren Marjanne De Kwaastenıet, “Artsmap, kültür ve sanatın birleştirici gücünü kullanarak sanatçılar, kurumlar, sivil toplum örgütleri, kamu ve bireyler arasında sürdürülebilir diyaloglar geliştirmeyi amaçlayan sanat ve kültür alanına yönelik bir dijital platformdur. Artsmap, Türkiye ve Hollanda’daki sanat ve kültür alanından başlayarak çeşitli ülkelerin kültür ve sanat kurumlarının ve üyelerinin erişimine sunulacaktır. Artsmap, organik olarak büyüyen bir dijital platform olacak şekilde tasarlanmıştır. Dolayısıyla, Artsmap’i küresel sanat ve kültür alanında sınırları olmayan bir platform olarak da tanımlayabiliriz” dedi.

İYİLEŞTİRMEYİ HEDEFLEMEKTEDİR

Marjanne De Kwaastenıet, sözlerine şöyle devam etti: “Artsmap Projesi’nin yönetimi ve sürdürülebilirliği için, Hollanda Ankara Büyükelçiliği ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, yaratıcı bir girişimcilik ekosistemi yaratma misyonuyla çalışmalarını sürdüren ve Türkiye’nin önde gelen sanat merkezlerinden biri olan DasDas’ta konumlanan InogarArt ile işbirliği yapmaktadır. Türkiye'deki kültür, sanat ve girişimcilik ekosistemlerinde ortak çalışma, kuluçka ve iş geliştirmeyi bir araya getiren ilk merkez olan, yaratıcı disiplinlerin buluşma noktası InogarArt, yerel ve uluslararası ortakları ile yaratıcı eğitim programları, atölyeler ve etkinlikler düzenleyerek, geleceği sonraki nesiller için kültür ve sanatın gücünden yola çıkarak iyileştirmeyi hedeflemektedir.”

Marjanne De Kwaastenıet konuşmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i temsilen toplantıda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç’a Hollanda’dan getirdikleri bir hediyeyi takdim etti.

SANAT İLE İÇ İÇE BİR KENT

Kürsüye çıkarak konuşmasını yapan Kadir Efe Oruç ise “Sizleri burada ağırlamaktan onur duyuyoruz. Kültür ve sanat üretimiyle İzmir ülkemize ışık saçıyor. Bunun en temel sebebi İzmir’in sanat ile iç içe, hayal kuran, düşünen ve tartışan, geleceği bu pencereden gören insanların yaşadığı bir kadim kent olmasında saklı… Artsmap ile kültür sanat üretimi ve bu üretimin insanlarla buluşması dijitalleşecek. Bütün arzumuz; bu çoraklaşan, çölleşen iklimimizde kültür sanatta yeniden nefes almak için daha çok insanı kültür sanat üreticisiyle, onların ürettikleriyle buluşturmak” dedi.

DİJİTAL HARİTA ÜZERİNDEN SANAT

Oruç, şunları da ekledi: “İlk aşamada, tüm kültür ve sanat kurumları, sanatçılar, üniversitelerin ilgili departmanları, yerel yönetimlerin kültür müdürlükleri, il kültür müdürlükleri, devlet ve şehir tiyatroları dijital harita üzerinde görünür olacaktır. Artsmap Projesi, kültürel aktörlerin birbirinden haberdar olmasını ve sürdürülebilir ortaklıklar kurmalarını sağlayacak ve birbirlerinin ihtiyaçlarını tamamlamalarına olanak tanıyacaktır. Aynı amacı paylaşan kurumlar ve benzer konseptleri hayata geçirmek isteyen sanatçılar gibi farklı kültürel aktörler sadece bu platformu kullanarak Artsmap üzerinden bir araya gelecek ve ortak prodüksiyonlar gerçekleştirebileceklerdir.”