- Gündem
- 13.05.2025 20:58
Rekabet Kurumu'nun başlattığı incelemede belirtilen yapısal sorunların kırmızı et arzında yaşanan sıkıntıdan kaynaklandığını ifade eden Güleç, ithal et girişinin 12 ay boyunca durdurulmaması gerektiğini vurguladı
KEMAL ÖZKURT/ÖZEL HABER
Rekabet Kurumu kırmızı et sektöründe yaşanan fiyat artışları ve yapısal sorunlara yönelik inceleme başlattı. Kurumdan yapılan açıklamada; kırmızı ette yaşanan fiyat artışları ve arz sıkıntısı üzerine başlatılan ön araştırmaların odak noktasını, sektörde faaliyet gösteren firmaların rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar veya teşebbüs birliği kararlarıyla kanunu ihlal ettikleri iddiasının oluşturduğuna işaret edilerek ön araştırma sonucunda ise kırmızı et fiyatlarında son dönemde meydana gelen fiyat artışlarının rekabet karşıtı eylemlerden ziyade sektörün genelinde karşılaşılan çeşitli yapısal sorunlardan kaynaklandığı ifadelerine yer verildi. Yapılan açıklama hakkında yaptığı değerlendirmelerde kırmızı et arzındaki daralmanın et fiyatlarını yükselmesine sebep olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Cüneyt Güleç, “Uzun bir aradan sonra son 10 gündür et fiyatlarının artışa geçtiğini gözlemliyoruz. Yaklaşık 3 aydır fiyatlar sabit seyrederken oluşan yükselişin sebebi nedendir diye baktığımızda artan enflasyonun besicide yarattığı baskı ve besilik dana ithalatının ekim ayı itibariyle durdurulması olduğunu düşünüyoruz” dedi.
ÜRETİCİ KESİME GÖNDERMEYE ÇEKİNİYOR
Kırmız et arzındaki daralmanın et fiyatlarında yükselmeye sebep olduğunu belirten Güleç, “Uzun bir aradan sonra son 10 gündür et fiyatlarının artışa geçtiğini gözlemliyoruz. Yaklaşık 3 aydır fiyatlar sabit gidiyordu fakat son 10 gündür yaşanan yükselişin sebebi nedendir diye baktığımızda artan enflasyonun besicide yarattığı baskı sonucunda oluştuğunu gördük. Bir diğer sebebi ise besilik dana ithalatının Tarım Bakanlığı tarafından ekim ayı başı itibariyle durdurulması olduğunu düşünüyoruz. Üretici kesime göndereceği hayvanının yerine hayvan tedarikinde sıkıntı yaşayacağı için hayvanını kesime göndermekte çekimser davranıyor. Bu durum piyasada et arzında suni daralmalara ve buna bağlı fiyat artışlarını doğuruyor” diye konuştu.
İTHAL ET GİRİŞİ 12 AY AÇIK KALMALI
Konuşmasının devamında kırmızı etteki yaşanan arzdaki dalgalanmalara neden olan fiyat artışlarının önüne geçilebilmesi için ithal kaynaklı besilik ham dana ithalatının 12 ay boyunca sürekliliğinin sağlanmasının altını çizen Güleç, “Türkiye’nin kırmızı et üretimi Kurban Bayramı’na kadar yeterli görülmektedir. Fakat ithalatı dönemler halinde açmak- kapatmak üretim dalgalanmalarına sebep oluyor. Bu dalgalanmalar et fiyatlarında suni artışlara sebep oluyor. Bu tür sistemsizlikten dolayı bir yerde kendi kendimize et fiyatlarını arttırıyoruz. Bu yüzden kesinlikle besilik hayvanın Türkiye’ye girişinin 12 ay kapanmaması lazım. Üreticilerimiz besilik hayvanını kestiği zaman yerine koyabilmesi için ithal hayvan ticaretinin sürekli açık olması gerekiyor. Üretici tek bir yerden aşısı yapılmış, ülkemiz şartlarına uygun hayvanlar alır. İthal besiler Türkiye’nin her bölgesine getirilip beslenip periyotlar halinde kesildiği zaman sistemsel olarak daha sulh bir ortam olur” dedi.
Öte yandan, canlı hayvan ve et ithalatının Et ve Süt Kurumu imtiyazına bırakılmasının serbest piyasa ekonomisinde yanlış olduğunu ifade eden Güleç, “İthalat özel sektörde serbest olmalıdır. Bu şekilde oluşan daha dinamik ve rekabetçi bir ortamda üreticiye daha uygun fiyatlarda tedarik imkânı sağlanabilir” diye belirtti.