Asansörler ölüm saçıyor

İzmir'de, periyodik muayeneler sonunda asansörlerin yüze 70’i can ve mal güvenliği açısından her an kaza oluşturabilecek ‘tehlike’ işareti olan ‘kırmızı etiket’le işaretlendi. TMMO İzmir Şubesi Sekreteri Melih Yalçın, 'Kırmızı etiketli asansörlerin bir an önce eksikleri giderilerek güvenli hale getirilmesi lazım'' dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 11.12.2014 07:49
  • Güncelleme Tarihi : 11.12.2014 07:49
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Asansörler ölüm saçıyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca 05 Kasım 2011 tarih ve 28160 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’ne göre 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren asansörlerin yıllık kontrollerinin TS EN ISO IEC 17020 standardına göre akredite olup A Tipi Akredite Muayene Kuruluşları tarafından yapılması zorunluluğu getirildi. Türkiye Makine Mühendisleri Odası (TMMO) İzmir Şubesi, İzmir'de gerçekleştirdiği asansör denetimleri tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Kamu kurumlarının yanı sıra apartman ve site gibi sivil binaların da yer aldığı 13 bin 855 asansör incelendi. Periyodik muayene sonunda asansörlerin yüze 70’i can ve mal güvenliği açısından her an kaza oluşturabilecek ‘tehlike’ işareti olan ‘kırmızı etiket’le işaretlendi. 2012 yılında çıkarılan asansör işletme ve bakım yönetmeliği çerçevesinde, asansörlerin yıllık kontrolü zorunlu haline getirildiğini belirten Türkiye Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Sekreteri Melih Yalçın, ''İlk olarak mevzuata göre asansörün bakımından, güvenliğinden bina sahipleri ve bina yöneticileri sorumludur. İkinci sorumlu belediyelerdir. Bu asansörlerin periyodik kontrollerinin yerine getirilmesi için belediyeler, bir muayene kuruluşu ile protokol imzalamalıdır ve kontrollerin yerine getirilmesini sağlamaları gerekiyor'' dedi.

YÜZDE 70 KIRMIZI ETİKET

Asansör kontrollerinin az olduğunu belirten Yalçın, ''İzmir’de 20 bin asansör olduğunu tahmin ediyoruz. Bunlardan 13 bin tanesini kontrolden geçirdik. Yaptığımız kontrollerde, asansörlerin yüzde 70’i şu an itibari ile kırmızı etiket dediğimiz, güvenli değil anlamına gelen sınıfa girmekte. Yüzde 20’si sarı etiket dediğimiz ufak tefek eksikliklerle birlikte güvenli hale getirilebilir asansör. Yüzde 10’u da yeşil etiket yani güvenli olarak kullanılabilir durumda. Bu oranlar güvenlilik anlamında çok olumlu bir tablo göstermiyor. Kırmızı etiketlilerin içerisinde kamu binaları da var. Burada yapılması gereken en önemli şey, özellikle bina yöneticilerinin asansörlerin periyodik kontrollerini yaptırmaları gerekiyor. Binalarda herhangi bir asansör kazası olması dahilinde, asansörde herhangi bir eksikliği ya da bir ihmali olması durumunda bina yöneticileri birinci dereceden sorumludur. Belediyelerin bu konuda yeteri kadar bilgilendirmesi uyarması gerekiyor. Binaların çok tehlikeli olan asansörleri iptal edilmesi gerekiyor. Çünkü herhangi bir vatandaşımızın başına can ve mal açısından bir sıkıntı gelmemesi için önemli'' dedi.

BİLGİLENDİRMEYİ ARTIRMALIYIZ

Asansörlerin hepimiz için yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyleyen Yalçın, şöyle konuştu: ''Asansörlerin güvenli kullanım konusunda yıllık kontrollerin yapılması ve eksiklerin giderilmesi konusunda herkesten yardım istiyoruz. Bu anlamda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de talepte bulunarak bunun bir kamu spotu olarak ele alınması gerektiğini düşündük. Asansörlerin raporlarının alınması ve periyodik kontrollerinin yaptırılması konusunda duyarlılığın artırılması için bir çalışma başlattık. Bir afiş hazırlayarak otobüslerin içine, metro, otobüs ve tren duraklarına ayrıca billboardlara astık. Vatandaşlar biraz da olsa bilgileniyor ve son zamanlarda yıllık kontrol için gelenlerin sayısı artmaya başladı.’’

KIRMIZI ETİKETLİ ASANSÖRLERE KESİNLİKLE BİNMEYİN

Kontroller sonucunda 3 çeşit etiketlenme yapıldığını belirten TMMO İzmir Şubesi Sekreteri Melih Yalçın, ''Bunlar kırmızı, sarı ve yeşil. Birazda trafik lambalarını andıran bir uyarı sistemi var. Kırmızı etiketler, asansörün tehlikeli olduğunu, güvenli olmadığını ifade ediyor. Sarı etiket, eksiklikler giderildikten sonra güvenli bir şekilde kullanılabileceğini ifade ediyor. Yeşil etiket ise, güvenli olduğunu ifade etmektedir. Vatandaşlarımız kırmızı etiketli asansör gördüklerinde binmemeli. Asansörde kırmızı etiket almış bina sahipleri ve bina yöneticileri, eksiklikleri kısa sürede giderip yeşile döndürmelidir’’ dedi.

YILLIK KONTROL ÜCRETLERİ

Türkiye Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin İzmir’de asansör yıllık kontrol ücretleri şöyle;

0-8 katlı apartmanlarda 150 lira

9-16 katlı apartmanlarda 200 lira

16-23 katlı apartmanlarda 300 lira

24 ve üzeri katlarda 400 lira (İHA/İZMİR)

Haber Merkezi