Asansörlerde korona önlemleri: Az kişiyle binin, sırt sırta durun!

Sosyal mesafenin korunamadığı yerlerin başında gelen asansörlere zorunlu olmadıkça binilmemesini tavsiye eden Makina Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkan Vekili Yalçın, önerilerde bulundu

  • Oluşturulma Tarihi : 08.06.2020 10:13
  • Güncelleme Tarihi : 08.06.2020 10:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Asansörlerde korona önlemleri: Az kişiyle binin, sırt sırta durun! haberinin görseli

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Koronavirüs sebebiyle apartman, iş yeri, otel ve site gibi toplu yaşam alanlarında önlemler artmış durumda. Uzmanların önerilerini dikkate alan vatandaşlar, komşularıyla ve iş arkadaşlarıyla sosyal mesafeyi koruyarak günlük yaşamlarına devam etmeye çalışıyor. Hijyen kurallarını sıkı tutan iş merkezleri ve konutların çoğunda, periyodik olarak dezenfeksiyon ve temizlik çalışmaları yürütülüyor. Alınan tedbirlere karşın sosyal mesafenin korunamadığı yerlerin başında ise asansörler geliyor. Vatandaşlar markete çıkarken veya iş yerlerine giderken asansörleri ortak alan olarak kullanmaya devam ediyor. Uzmanlar ise asansör kullanımında alınacak basit önlemlerin virüsün yayılmasına engel olmak için büyük önem taşıdığının altını çiziyor.



MÜMKÜNSE KULLANMAYIN
Zorunlu olmadıkça asansörlere binilmemesini tavsiye eden Makina Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkan Vekili Melih Yalçın, “Bugünlerde koronavirüs tehlikesine karşın hayatımızın her alanında dikkati elden bırakmamalıyız. Salgın ile mücadele ederken bireysel olarak alacağımız önlemlerin ve göstereceğimiz hassasiyetin birlikte yaşadığımız herkesin sağlığını yakından ilgilendirdiğini unutmamak gerekir. Bu amaçla hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen asansörleri kullanırken dikkat etmemiz gerekenleri yurttaşlarımızın bilgisine sunmayı faydalı görüyoruz. Öncelikle mümkün olduğunca bu süreçte asansör kullanmamaya özen gösterin ve merdivenleri kullanın. Hem sık kullanılan ve koronavirüs bulaşma riski yüksek olan asansörlerden uzaklaşmış hem de spor yapmış olursunuz. Merdivenleri kullanırken merdiven korkuluklarına dokunmadan çıkmaya çalışın. Asansöre binmek zorunlu ise mümkün olduğu kadar az kişi ile binin, kalabalıkla binmek yerine beklemeyi tercih edin. Kabin içinde başka biri varsa sırt sırta durmaya gayret edin” dedi.
HAVALANDIRMA ARIZALI İSE BİNMEYİN!
Yalçın, kabinlerde alınması gereken hijyen tedbirlerini ise şöyle sıraladı: “Asansör iç veya dış butonlarına peçete gibi malzeme ile dokunun ve kullandığınız peçeteyi kapalı bir çöp kutusuna atın. Kabin kapıları çarpma kapı ise benzer şekilde kapıları bir peçete yardımı ile açın. Kabin içerisindeki küpeşteyi tutmadan istediğiniz kata gitmeye çalışın. Kabin yan duvarlarına yaslanmamaya özen gösterin. Asansör giriş kapıları, kabini, butonları, tutamak, küpeşte gibi tüm kısımlar günlük hijyenik hale getirilmesini ve dezenfekte edilmesini sağlayın, bina/site yönetiminden talep edin. Asansör kabini havalandırma fanları arızalı ise kesinlikle bu tip asansörlere binmeyin, kabin havalandırma fanlarının acilen onarılmasını ve kabine sürekli temiz hava girişi olmasını sağlayın. Bina/site yönetiminden asansör kuyularının temizlenip dezenfekte edilmesini talep edin. Aksi takdirde havalandırma fanları kuyu içerisindeki kirli havayı kabine üfleyerek enfeksiyon riski yaratacaktır.”