Aşıda 85 yaş üzeri için kritik uyarı!

Çin’den satın alınan 3 milyon doz koronavirüs aşısı Türkiye’de uygulanmaya devam ediyor. Aşı 85 yaş üzerindeki insanlara da uygulanırken Uzm. Dr. Mustafa Torun bu konuda uyararak “Aşıyı izleyen günlerde kalp damar sistemine yük binebilir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 25.01.2021 07:35
  • Güncelleme Tarihi : 25.01.2021 07:35
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Aşıda 85 yaş üzeri için kritik uyarı! haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Türkiye’de devam eden aşılama süreciyle birlikte sağlık personelinin tamamı ile 85 yaş üzeri bir kısım vatandaşlar aşılandı. Çinli Sinovak firmasının ürettiği CoronaVac aşısının bir kısmının da ay sonuna kadar gelmesi bekleniyor. Bu şekilde kısmen de olsa vatandaşlar aşılanmaya devam edecek. Geleneksel yöntemle üretilen CoronaVac aşısı ile ilgili açıklamada bulunan Uzm.Dr. Mustafa Torun, “Bilindiği gibi vücuda girdiğinde yabancı madde etkisi yapıp, antikor üretimine yol açan protein yapısındaki maddelere antijen diyoruz. Aşılar genellikle virüs, bakteri parazit gibi mikroorganizmalar veya parçalarını içerir. Yüksek antijenik yük taşıyan CoronaVac gibi inaktif aşılarda; ilk saatler anafilaktik şok nedeniyle dikkatle ve tam teşekküllü bir sağlık kurumunda veya acil donanımı olan bir sağlık biriminde 85 ve üzeri yaş grubundaki bireyi izlemek gerekir. Aşıyı izleyen günlerde, özellikle kalp damar sistemine yük binebilir. Hipertansiyon, atriyal fibrilasyon, ekstrasistol, angina pektoris gibi... Bu açıdan günde 4 defa, 6 saat ara ile koldan kan basıncı izlemi yapılırsa çok iyi olur. Önemli bir sorun ve değişiklik olursa bir kardiyoloji uzmanına danışmak ve ulaşmak gerekir diye düşünüyorum” dedi.

ETKİNLİK ORANI DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR

CoronaVac aşısının etkinliği ile ilgili spekülasyonlar tüm dünyada devam ediyor. Aşının Endonezya’da yüzde 65’lik, Brezilya’da yüzde 50.4’lük bir etki oranı açıklandı. Türkiye’de ilk açıklamada yüzde 90’ın üzerinde bir etkinlik oranı açıklandı. Konuyla ilgili görüş belirten Torun, “Brezilya’da 3. faz çalışmalarında bize göre yöntemsel hatalar yapılmıştır. Bilindiği gibi; etkinlik ortalama yüzde 50.4 açıklanmıştır. Daha sonraki açıklamalarda; hafif olgularda yüzde 78, orta ve ağır olgularda yüzde 100 olduğu belirtilmiştir. Türkiye’deki oranlar erken kod kırılması yapılarak etkinliğin yüzde 91.25 olduğu açıklanmıştır” dedi. Torun, Türkiye’nin Biontech aşısı dahil olmak üzere diğer üretici firmaların aşılarını da tedarik edip bir değerlendirme yapılması gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE COVAX’A ÜYE DEĞİL

Şu ana kadar yapılan aşılamanın yan etkileri ile ilgili konuşan Uzm.Dr. Mustafa Torun, “Türkiye’deki Sinovac firmasının CoronaVac aşıları ilk sağlıkçılara yapıldığı ve genellikle sağlık birimlerinde olduğu için kayda değer bir sorun olmadığını düşünüyorum” dedi. COVAX’a üyelik tartışmalarıyla ilgili de konuşan Torun şunları söyledi: “En çok tartışılan konu; Türkiye COVAX’a üye mi? Türkiye kesinlikle COVAX’a üye değil. Kendi parasıyla aşı alımı yapmaya çalışıyor. Bu EU ve WHO tarafından oluşturulan ve aşı temin edemeyecek ülkelere aşı sağlayan bir kuruluştur. Üretilen aşıların dörtte biri, bir havuzda toplanıyor. Bu aşıların parasal bedeli buraya yapılan katılım paylarından ödeniyor. Aşı almaya gücü yetmeyen elliden fazla ülkeye dağıtılıyor. Biz COVAX’a üye olsaydık, zaten bize aşı buradan sağlanması bu aşamada zor olacaktı diye düşünüyorum. Macaristan bu durumda ve aşı aramakta. Ayrıca para vermemiz de gerekecekti. Ama tüm toplantılarına gözlemci olarak katılıyoruz. Bu kuruluş aşıların niteliğini değerlendirip, uygunluk veren yetkili bir kuruluş değil. Ama yinede başlangıçta üye olsaydık olabilirdi.”