Asıl sorun: Fırın enflasyonu

İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, Bakan Faruk Çelik’in ‘Ekmek 61 kuruştan satılabilir’ açıklamasına değinerek, “85 kuruştan aşağı satmamız mümkün değil” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 05.02.2016 08:38
  • Güncelleme Tarihi : 05.02.2016 08:38
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Asıl sorun: Fırın enflasyonu

EMİRCAN IŞILDAK

Ekmeğe zam tartışması sürüyor. Son olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, “Ekmek 61 kuruştan satılabilir” açıklamasının ardından, fırıncılar açıklamalarda bulundu.

İstanbul Fırıncılar Odası’nın açıklamalarından sonra İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı da konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sırtı, göreve geldiği 2008 yılından bu yana ekmeğe toplamda 25 kuruş zam yapıldığını hatırlattı. Ekmeğe hali hazırda zam yapılmadığını söyleyen Sırtı, “Ekmeğe yapılan bir zam yok. Bu tarz tartışmalar yerine fırın enflasyonu sorununa odaklanmalıyız” dedi.

“61 KURUŞ, MÜMKÜN DEĞİL”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in ‘Ekmek 61 kuruştan satılabilir’ açıklamasına değinen Başkan Sırtı, “Ekmeğe şu anda zam yapılması gibi bir durum söz konusu değil. Ancak Bakanımızın söylediği gibi ekmeğin 61 kuruştan satılabilmesi de mümkün değil. Üretilen ekmeğin 48 kuruş maliyeti var. Bizim elektrik, su, işçi giderleri, vergiler, kira ücretleri, sigortalar gibi birçok kalemde giderimiz var. 61 kuruşa satabilen imalathaneler, belediyeler ait kar amacı taşımayan işletmelerdir. Onların herhangi bir gideri yok. Satabilecekleri mevcut bayileri de hazır durumda. Bu ekmeği 85 kuruştan aşağı satmayla, ne maliyeti çıkarabilir, ne bayi karı olabilir ne de imalatçı bir şey kazanabilir” dedi.

MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT ÇEKTİ

Fırın enflasyonu sorununa da değinen Sırtı, “Biz fırıncılar odalar, enflasyondan dolayı mağduruz. Yüzde 80 kapasite ile çalışabileceğimiz yerde yüzde 20 kapasite ile üretim yapıyoruz. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz şekilde üretim yapan firmalar var. Bu firmalar yıllarca İzmir’e sağlıksız ekmek yedirdiler. Kayıt dışı çalışıp, vergi ödemeden, sigortasız bir şekilde üretim yapıyorlar. Nasıl un kullanıyorlar, o bile belli değil” ifadelerini kullandı.

“BİZİM SUÇUMUZ NE?”

Ekmeğe son 8 yılda yalnızca 25 kuruş zam yaptıklarını söyleyen Sırtı, “Ben şahsen göreve geldiğim 2008 yılından bu yana ekmeğe sadece 25 kuruş zam yapıldı. Ama bizim tüm maliyetlerimiz arttı. Biz göreve geldiğimizde ekmekte kullandığımız maya 13 liraydı. Bugün baktığımız zaman mayanın fiyatı 45 liraya çıkmış durumda. Mayacılar son bir haftada 25 lira zam yaptı. Bizim suçumuz ne?” değerlendirmesini yaptı.

“KARTEL OLUŞTURUYORLAR”

Mayanın yanı sıra geçen süre zarfında diğer tüm gider kalemlerinde artış olduğunu ifade eden Sırtı, “Tüm giderlerimiz artmış durumda. Ancak buna rağmen biz vatandaşın ekmeğine fiyatları yansıtmamaya gayret ediyoruz. Özellikle maya satan firmalar kartel oluşturmuş durumdalar. Fiyatları istedikleri gibi yüksek tutabiliyorlar. Umuyoruz ki, Bakanımızla bu konuda görüşeceğiz. Şikayetlerimizi dile getireceğiz” dedi.

ÖNLENEMİYOR

Sırtı ayrıca, unlu mamuller adı altında üretim yapan işletmelerin ekmek çıkarmalarının hukuken de uygun olmadığını belirtti. “Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan yönetmeliğe göre, unlu mamuller işletmelerinin ekmek üretmeleri yasaktır. Bu konuda yönetmelik çok açık olmasına rağmen, bu tarz işletmeler üretim yapmaya devam etmektedirler. Bunun için bir çok kez şikayet ediyoruz fakat önleyemiyoruz” sözlerini kullanan Sırtı, fırın enflasyonundan, tüm fırıncıların zarar gördüğünü belirtti.

Haber Merkezi