Sayfa Yükleniyor...
Asistan hekimler fazla mesai saatleri ve çalışma koşullarından şikayetçi. Devlet hastanelerinde emeklerinin karşılığı alamadıklarını ifade eden hekimler, isyan ediyor. Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, bu konuda yaşanan sıkıntıları dile getirdi
EMİRCAN IŞILDAK
Devlet hastanelerinde çalışan asistan hekimler, mesai saatleri ve çalışma şartlarından dolayı isyan ediyor. Hekimler, yetkililerden özlük haklarının iyileştirilmesini ve eğitimlerine devam edebilmelerinin sağlanmasını talep ediyor. Bu konuda Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, değerlendirmelerde bulundu.
Özdemir, asistan hekimlerin çok fazla iş yükü altında olduklarını ve bu bakımdan performanslarının düştüğünü belirtti. Hastanelerdeki mevcut döner sermaye sisteminin değişmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, yetkililerde görüşme halinde olduklarını söyledi.
SIKINTILAR VAR
Özdemir, asistan hekimlerin çalışma saatlerinin fazlalığına vurgu yaptı. Uzun çalışma saatlerinden sonra oluşan dikkat dağınıklığını hatırlatan Özdemir, Asistan hekimlerimiz hastanelerde çok yoğun bir tempoda çalışıyorlar. 24 saat tuttukları nöbetlerden sonra ertesi gün de mesaiye kalıyorlar. Böylelikle 36 saat çalışmış oluyorlar. Bu anlamda sıkıntıları var. Hekimlerimiz tam gün nöbetlerinden sonra izin yapmak istiyor. 36 saat çalışan bir insanda dikkat dağınıklığı ve eksikliği mutlaka görülür. Dolayısıyla performansları da düşmüş olabiliyor. Bu noktada da çok verimli bir sağlık hizmetinden uzaklaşmış oluyoruz. Mesailerde rotasyon uygulanması gerekir ifadelerini kullandı.
GELİRLERDE ADALETSİZLİK VAR
Hekimlerin hastanenin döner sermayesinden aldıkları ödenekleri de değerlendiren Özdemir, bu konuda da asistan hekimler için adaletsiz davranıldığını söyledi. Özdemir hastane gelirlerinin herkesi kapsaması gerektiğini belirterek, Hastanelerdeki döner sermayeler yüzde 40a kadar kurum çalışanlarına dağıtılıyor. Ancak bu hususta da gelir adaletsizliği var. Mevcut puanlama sistemine göre uzman hekimlerin bu paydan yararlanma kat sayısı 7. Asistan hekimlerin kat sayıları daha az. Diğer sağlık personelleri de 2 ve 1.5 olarak değişiyor. Burada vurgulamak istediğimiz nokta, asistanların da bu paydan eşit şekilde yararlanmaları. Çünkü daha fazla çalışıp daha az ücret alıyorlar. Bu sistemde adaletli dağılım olması, sistemin herkesi kapsaması lazım. Bu konuda Sağlık Bakanlığı Müsteşarı ile görüştük. Onlar da sistemin yenilenmesi gerektiğini düşünüyorlar değerlendirmesini yaptı. Özdemir ayrıca bu sistemde hekim ve personel havuzlarının ayrılması gerektiğini söyledi.
Haber Merkezi