- Gündem
- 18.05.2025 09:44
Ateş çocuklarda çok sık karşılaşılan bir durum. Peki, çocuklarda ateş neden yükselir, ne zaman doktora başvurulmalıdır, ateşi düşürmek için neler yapılabilir? Hamilelik ve Doğum Rehberi Ayşe Öner, doğru bilinen yanlışları sıraladı
SULTAN GÜMÜŞ/ÖZEL HABER
Her çocuk zaman zaman ateşlenir. Ateş ise ebeveynlerin korkulu rüyası olsa da çoğu zaman zararlı olmayıp aslında iyi bir olaydır, vücudun mikroplara karşı savaştığını gösterir. Hamilelik ve Doğum Rehberi Ayşe Öner, “Ateşin kendisi bir hastalık değildir. Sadece hastalık işaretlerinden biridir” diyerek doğru bilinen yanlışları bizlere aktardı.
Ateşin özellikle annelerin korkulu rüyası olduğunu kaydeden Hamilelik ve Doğum Rehberi Ayşe Öner, “Özellikle ilk bebekte karşılaşılan, ilk ateşte… Tecrübesizlik ve korku haklı olarak aileyi soluğu hastanede almasına neden olabilir. Ancak, ateş sizi korkutmasın sevgili anneler. Sadece iyi takip edin ve hangi noktalarda tedbirli olmanız gerektiğini iyi öğrenin. Unutmayın her çocuğun hastalıklara verdiği tepki farklıdır!” dedi.
“ATEŞ GENELLİKLE TEHLİKESİZDİR”
“Eğer çocuklarınızda ateş varsa olasılıkla bir enfeksiyonla savaşıyor demektir. Unutmayınız ki ateşin kendisi bir hastalık değildir. Sadece hastalık işaretlerinden biridir” ifadelerini kullanan Öner, “Ateş tek başına çocuğunuzun antibiyotiğe ihtiyacı olduğunu göstermez. Ateş genellikle tehlikesizdir ve çocuğunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardım eder. Çocuğunuzun bağışıklık sisteminin iyi çalıştığını ve vücudun enfeksiyonu kendiliğinden yenmeye çalıştığını gösterir. Ateş düşünmenin amacı, ateşe neden olan hastalık bulunana kadar çocuğu rahat ettirmektir” diye konuştu.
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR ÇOK FAZLA
‘Kaç derecenin üzerinde ateş yüksek demektir?’ sorusunu yanıtlayan Öner, “Makattan 38 ºC üzeri, kulaktan 38 ºC üzeri, ağızdan 37.5 ºC üzeri” dedi. Ateş hakkında doğru bilinen yanlışlar da çok fazla. Peki, bunlar neler? Ateşi daha iyi anlayabilmek için ateş hakkındaki yanlışları bilmek gerektiğinin altını çizen Öner, şunları sıraladı:
Yanlış: Ateşin her türü kötüdür.
Doğru: Çoğu ateş çocuk için yararlıdır ve vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardım eder.
37.5-39 ºC: Hafif ateş (Yararlıdır). Ateşi bu seviyede tutmak iyidir.
39-40 ºC: Orta dereceli ateş (Yararlıdır).
40 ºC: Yüksek ateş (Rahatsızlık verici ama zararsızdır).
40.6 ºC üzeri: Yüksek ateş (Ciddi enfeksiyon göstergesidir).
42 ºC üzeri: Çok yüksek ateş (Ateşin kendisi tehlikeli olabilir).
Yanlış: 40 derece üzeri ateş beyin hasarına neden olabilir.
Doğru: Enfeksiyonların yol açtığı ateş beyin hasarına yol açmaz. Sadece 42 ºC üzeri ateş beyin hasarına yol açabilir ve bu derecede yüksek ateş ancak sıcak çarpmasında (örneğin çok sıcak havada kapı ve camları kapalı bir arabada bırakılan çocuk) meydana gelir.
Yanlış: Her çocuk belirli bir derece üzerinde ateşli havale geçirebilir.
Doğru: Ateşli havale çocukların sadece % 4′ünde görülebilir.
Yanlış: Ateşli havale tehlikelidir.
Doğru: Ateşli havalelerin görünümü korkutucudur. Ancak çoğu 5 dakika veya daha kısa sürede durur. Kalıcı hasarlar yapmaz. Ateşli havale geçiren çocukta gelişme geriliği, sakatlık, öğrenme güçlüğü veya beyin hasarı olmaz.
Yanlış: Tüm ateşler ateş düşürücü ile tedavi edilmelidir.
Doğru: Ateş eğer çocuğa rahatsızlık veriyorsa tedavi edilir. Bu genellikle 39 ºC’nin üzerinde olur.
Yanlış: Ateş düşürücü verilmez ise ateş iyice yükselir.
Doğru: Hayır. Beyinde bulunan termostat nedeni ile enfeksiyona bağlı ateş en fazla 40.6 – 41 ºC’ye çıkar.
Yanlış: Ateş düşürücülerle kolay düşmeyen ateş ciddi enfeksiyon göstergesidir.
Doğru: Eğer ateş yüksekse nedeni çok ciddi olabilir de olmayabilir de. Önemli olan çocuğun nasıl göründüğüdür. Eğer çocuk çok hasta görünüyorsa ateşe neden olan hastalığın ciddi olduğu düşünülmelidir.