- Gündem
- 12.05.2025 20:55
‘Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek’ Projesi ile Körfez’de belirlenen 6 ayrı noktada dalış faaliyeti gerçekleştirecek. Konak’tan başlayacak proje daha sonra il geneline yayılacak
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Konak Kaymakamlığı himayesinde başlatılan ‘Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek Projesi Protokol İmza Töreni’ İZTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, Sahil Güvenlik İzmir Grup Komutanı Binbaşı Mutlu Çelik, İzmir İl Emniyet Müdür Yardımcısı Alper Tuğbay, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit katıldı.
İLİMİZİN TAMAMINA YAYGINLAŞACAK
Törende konuşan Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, insanoğlu olarak farklı pencerelerden bakarak yaşadığımız çevreyi ihmal ediyoruz diyerek şunları kaydetti: “Hem çevremizi hem de zamanımızı çok hızlı tüketiyoruz. İnsanoğlu aklı ile sonunu hazırlıyor. Biz böyle olsun istemeyenlerdeniz, bunun böyle olmasını istemiyoruz ve daha yaşanabilir bir çevre arzuluyoruz. Körfezimiz noktasında da balık çeşitliliği ve daha yaşanabilir olmasını istiyoruz. Bununla ilgili de çalışma içindeyiz. Deniz canlıları için risk oluşturan ağların temizlenmesi noktasında bir çalışma. Öncelikle Konak merkezde daha sonra da ilimizin tamamına yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Bir sonraki noktada da doğal temizleyici olan deniz patlıcanı ile denizimizin suyunun kalitesini arttırmaya çalışacağız. Denizin doğal ve biyolojik olarak temizlenme noktasında da bir şeyler yapmak istiyoruz” açıklamalarında bulundu.
BEDAVA TEMİZLİKÇİLERİ YOK EDİYORUZ
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Çakan, denizlere sahip çıkılmazsa geleceğin kaybedileceğini belirterek, “Bu projeler çok önemli ve çokta önemsiyoruz. Elimizden geldiğince Su Ürünleri Çalışma Grubu olarak elimizden gelen desteği vereceğimizi bilmenizi isterim. Denizin içerisindeki bizim balıkçılarımızın denize bıraktığı yırtılan ağların denize olan zararları çok fazla. Bunların her biri birer tuzak. Herşeyi deniz temizler diye birşey var. Biz ne buluyorsak denize atıyorsak deniz temizler diyoruz ama deniz bize bunun en büyük örneğini Marmara’da gösterdi. Denizin içindeki oksijen bittiği zaman bunun bir daha geri dönüşü olmaz. Mutlaka ve mutlaka kurulacak tesislerde arıtma tesisleri kurulması lazım. İzmir’de 100’ün üzerinde arıtma tesisi var. Bunun içlerinde 52 taneye yakın biyolojik arıtma tesisi var. Ama ben hocalarımızdan şunu öğrendim ki bir tane deniz patlıcanı denizlerde 350 kilo suya eşit bir alanı arındırıyor. Bunlar denizin bedava temizlikçileri biz bunları yok edersek sahip çıkmazsak yarınki geleceğimizde deniz bize bunu misli misli ödetecektir” diye konuştu.
EV ÖDEVİMİZE BAŞLAMALIYIZ
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Hayvansal mamuller ihracatının Türkiye genelinde 3.4 milyar dolar olduğunu ve yüzde 40’ının Ege’den yapıldığını, Su ürünlerinde de Türkiye genelinde 1.4 milyar dolar ihracat yapıldığını ve bunun da yüzde 70’inin Ege’den yapıldığını ifade ederek, “Ancak iç tüketim 7 kiloları bile bulmadı. İhracatçı Birliği olarak dünyanın 104 ülkesinin protein açığını kapatmaya sarf ederken ülkemizdeki 7 kilo tüketim bizi üzmektedir. Bizler enerjimizin bir kısmını dün ve bugüne harcıyoruz. Ancak FAO’da katıldığım bir toplantıda insanların dün ve bugün ile alakası yok yarını hayal ediyorlar. En çok üstünde durdukları konu sürdürülebilirlik. 2030 ve 2050 yılı sürdürülebilirlik konusunda çok önemli. İhraç ettiğimiz ürünlerden vergi ödemek zorunda kalacağız. Doğayı ve çevreyi kirlettiğimiz için bedel ödeyeceğiz. Bu noktaya gelmemesi adına bir an önce ev ödevimize mazeret uydurmadan başlamamız gerekiyor” dedi.
ÜÇ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLECEK
Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi, de İstanbul’daki müsilaj olayı ve Körfez’in temizliği ile ilgili problemlerden dolayı İzmir Körfezi’nde yer alan kirlilik etmenlerinin uzaklaştırılmasıyla ilgili bir çalışma yapabileceklerini düşünerek projeye başladıklarını söyledi. Çifçi, bu bağlamda ilk hedeflerinin denize takılan ağların toplanması olduğunu belirterek, “Ancak toplanması yeterli değil çünkü toplanan bu atıklar atık olarak kalmaya devam ediyor. Bizim istediğimiz bu atıkların tekrar ekonomiye geri kazandırılması yani geri dönüşümü sağlanarak ekonomiye kazandırılması asıl hedefimiz oldu. Bunun içinde birçok görüşmeler yaptık. Buradaki atıkları üç ayrı şekilde değerlendirebileceğimizi öğrendik. Bunlardan bir tanesi Deniz Ürünleri Enstitü Müdürlüğümüzde gerçekleştirdiğimiz olan bu projenin de simgesi olabilecek bir materyal üretimiydi. İkincisi bu atıkların bir kısmını Dokuz Eylül Üniversitesi kimya bölümündeki hocalarımızla birlikte aktif kömür haline getirebileceğimiz tespit ettik. İlk altı ayda onun denemeleri yaptık. Bu aktif kömür endüstride çok farklı alanlarda kullanılıyor. Üçüncü olarak bu atıkların Torbalı’da faaliyet gösteren bir firmada temizlenmesi kurutulmasından sonra Uşak’taki bir fabrikada kasa, saksı vb. farklı materyallere dönüştürülmesi” diye konuştu.
6 AYRI NOKTADA DALIŞ FAALİYETİ
Yıl boyunca Körfez’de dalış faaliyeti gerçekleştireceklerini söyleyen Çifçi, “Körfezde belirlediğimiz 6 ayrı noktada dalış faaliyetimizi gerçekleştireceğiz yıl boyunca. Her ay bir tane olmak üzere 6 ayrı yerde dalış faaliyeti gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Karaburun’dan başlayarak Urla, Güzelbahçe, Konak, Çiğli ve Foça istikametinde 6 ayrı dalış faaliyeti planlıyoruz. Bu etkinliklerde su ürünlerindeki öğrencilerimizi dahil ederek aktivitesini artırmayı ve farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Bu proje ile önemli bir farkındalık yaratılacağına inanıyorum” diye konuştu.