- Gündem
- 14.05.2025 12:08
Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder, 2015 yılından bu yana yetkili birimlere sayısız dilekçe yazılmasına rağmen Karşıyaka’da çalıştırılan fayton atlarına yönelik hiçbir çalışma yapılmadığını söyledi
NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER
İzmir’de uzun yıllardır faytonlarda kullanılan atların özgürleştirilmesi ve etik çalışma koşullarının sağlanması için mücadele eden Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder,
İzmir Birinci Kordon ve Konak’ta çalıştırılan atların aşırı sıcak ve yağmurdan etkilenmemesi için gölgelikler ve çeşmeler yapılarak susuzluk sorununun çözülmesini sağlarken aynı şekilde Karşıyaka’da çalıştırılan atlar için de önlem aldırmaya çalışıyor. Önder, 2015 yılından beri İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Kaymakamlığı, Karşıyaka Belediyesine dilekçe yazıyor. Yaptıkları başvurular sonucunda Kordon ve Konak’ta çalıştırılan fayton atlarına gölgelik ve çeşmelerin yapılmasından büyük sevinç duyduklarını ancak 2015 yılından bu yana Karşıyaka’da bulunan atların çalışma koşullarının iyileştirilmesi için verdikleri her türlü görüşme ve dilekçeye sessiz kalındığını açıklayan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Kordon’da çalıştırılan atların güneşten korunması ve iyi şartlarda çalıştırılması için yaptığımız görüşmeler sonucu atları güneşten koruyan gölgelikler ve su ihtiyaçları için çeşmeler yapılmış oldu. Ancak üç senedir aynı uygulamayı Karşıyaka’daki faytonlar için başlatamadık. 40 derece sıcaklıkta faytonlarda çalıştırılan atlar güneş altında saatlerce bekletiliyor. 2014 yılının Temmuz ayında bize ‘Kordon’daki uygulama, Karşıyaka’da da yapılacak’ diye söz verildi. Ancak bu söz tutulmadığı gibi alınan kararlar da uygulanmadı” dedi.
UKOME HİÇE SAYILIYOR
Karşıyaka’daki faytonların Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı olmaksızın çalıştırıldığı bilgisini veren Önder, şunları söyledi: “Eğer bu faytonlar şu an kaçaksa ya çalıştırılmasın ya da Kordon’daki gibi gölgelikler yapılsın. Hatta en iyi çözüm bence atların hiç kullanılmadığı faytonlar olacaktır. Bir Türk firma tarafından üretilen elektrikli fayton İstanbul sahilinde kullanıldı ve bu faytonla gezen vatandaşlar elektrikli faytonun hem doğa için hem de hayvanlar için daha güzel olduğunu çünkü atların faytonla koşturulmasının kendilerini üzdüğünü söyledi. Şimdi İstanbul’da ve adalarında elektrikli faytonlar gündeme geldi. Biz hayvanların faytonlarda kullanılmasını istemiyoruz. Dört saat şarj olduğunda 80 ile 100 kilometre gidebilecek olan bu elektrikli faytonların kullanılması atların özgürleşmesini sağlar.”
3 YILDIR AÇIKLAMA YAPILMIYOR
Önder, 2015 yılından bu yana İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Kaymakamlığı, Karşıyaka Belediyesine dilekçe yazmaya devam ettiklerini ancak bugüne kadar bir cevap alamadıklarını iddia ederek, “Her bilgi alma talebimde bana verilen cevap ‘Sizi arayarak bilgi vereceğiz’ oluyor ancak ne arayan var ne de bilgi veren. Bu konuyu askıya almış görünüyorlar. HAYTAP olarak senelerdir İzmir faytonları ile ilgili dilekçeler yazıp atların güneşten korunması ve iyi şartlarda çalıştırılmaları için görüşmeler yapmış ve sonunda Kordon atları, güneş koruyucularına kavuşmuştu. 3 senedir aynı uygulamanın Karşıyaka faytonları için yapılmasını basın ile birlikte istememize ve ilgili birçok kuruma dilekçe yazmamıza rağmen gerçekleştirememenin üzüntüsünü yaşamaktayız” ifadelerini kullandı.
VERİLEN SÖZLER TUTULMADI
İzmir’in uzun süren 50 derece sıcaklığında Karşıyaka faytonlarında çalıştırılan atların güneş altında saatlerce bekletildiğini ve tuvaletlerini yapmamaları için gün boyunca su ve yemek verilmediğini iddia eden Önder, “2014 Temmuz ayında gazeteciler yine federasyonumuzdan yardım istediğinde, Twitter hesabımızda paylaşımı gören Sayın Ruhat Mengi, Sayın Aziz Kocaoğlu ile görüşmüş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız ‘Kordon’daki uygulama, Karşıyaka’da da yapılacak’ demesine rağmen bir senedir hiçbir değişiklik olmamış, 2.8.2014 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesinden gelen yanıt da anlaşılamamıştır. Gelen yanıtta kısaca; Valilik ve İl Emniyet Müdürlüğünün faytonların UKOME kararı alınmadan illegal çalıştırıldığı, 20.11.2013 tarihinde 4. Bölge Orman Su İşleri ile ortak çalışmaya temsilcilerin katılmadığı, 14.1.2014 tarihinde yine ortak çalışma istendiği halde kimsenin katılmadığı bildirilmiştir” açıklamasını yaptı.
ACİL ÖNLEM GEREKİYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesinin UKOME kararları gereğince, faytonların sadece UKOME’ce belirlenen yerlerde çalıştırılması, atların olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi ve atlara hayvan haklarına uygun davranılması gerektiğini söyleyen Önder, “Ayrıca yine madde 16 kapsamında atlara hayvan haklarına uymayan davranışlarda bulunulamaz denir. İzmir Büyükşehir Belediyesinden gelen yanıtta bu faytonların illegal çalıştığı bildirildiği halde niçin senelerdir yetkili makamlar bu konuyu görmezden gelip, çözüm üretmeyip ayrıca UKOME maddelerini uygulamıyorlar bunu bir türlü hayvan severler olarak anlamıyoruz. Sonuç olarak acilen Karşıyaka fayton atları için çözüm üretilip legal hale getirilmesini, çözüm üretinceye kadar atların 50 derece sıcaklıkta bırakılmayıp, Kordon atları gibi gölgelik bir yerde bekletilmesini tekrar ve tekrar talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
KURALLAR İHLAL EDİLİYOR
Kordon’da Nevruz kutlamaları sırasında yırtılan güneşliklerin yine HAYTAP talepleri sonucunda onarıldığını ancak bir tanesinin eksik kaldığını açıklayan Önder şu ifadeleri kullandı: “İkinci güneşliğin de tekrar konulmasını rica ederek dilekçemize 4982 ve 3071 sayılı kanun gereğince yanıt verilmesini arz ettik ancak hala cevap yok. İzmir Büyükşehir Belediyesinin UKOME kararlarına uyulmadığı gayet açık. UKOME kuralları gereğince faytonların yolcu bekleyeceği alanların araç ve yaya trafiğini etkilemeyecek noktalarda yer alması gerekmektedir. Ayrıca faytonun sürücüsü veya işleticisi atların su ihtiyacının karşılanmasını, ortamın temizliğini, atık suların deşarjı ile faytonun olumsuz hava koşullarından etkilenilmemesini ve atlarda gübre torbası bulundurulmasını sağlayacak şekilde gerekli olan her türlü önlemi almak zorundadır.”
FAYTON ÇALIŞTIRMA KURALLARI
Önder, fayton güzergahlarının da UKOME tarafından belirlendiğini ve faytonların UKOME’ce belirlenen güzergahlar dışında çalışamayacaklarını açıklayarak, “Faytonların çalışabilecekleri güzergahlar Fayton Çalışma İzin Belgesi’nde belirtilen güzergahlardır. Güzergahı değiştirmeye veya yeniden belirlemeye ise UKOME Genel Kurulu yetkilidir. Bu kurallar çerçevesinde, Fayton Çalışma İzin Belgesi olmayan faytonlar çalışamaz, UKOME’ce belirlenmiş güzergah dışına çıkamaz ve fayton sürücüleri arabalarında kullandıkları atlara hayvan haklarına uygun davranmak zorundadırlar” dedi.
DİLEKÇE ÖRNEĞİ
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder’in 2015 yılından beri İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Kaymakamlığı, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Orman Su Müdürlüğüne yazdığı ancak cevap verilmeyen dilekçe ise şöyle;
HAYTAP Federasyonu adına,
2009 senesinden beri İzmir faytonları ile ilgili çalışmalarımız basında da yer almış, Valilik, İzmir Belediyemiz ile yaptığımız görüşmeler ve yazışmalar sonunda Kordon Faytonları UKOME kararları çerçevesinde düzenlemeye girmişti. Aslında tüm hayvan hakları dernekleriyle birlikte amacımız fayton yerine akülü araçların hizmete girmesidir. Adalarda her gün bir fayton atının hayatını kaybettiği sosyal medya ve basında da yer almaktadır. Kordon faytonlarının durakları, veteriner hizmetleri ve güneşlikleri varken en az 4 senedir Karşıyaka faytonlarında bunların hiç biri bulunmamaktadır. 50 derece sıcaklıkta güneşin altında yolcu beklemeye devam etmekte, hayvan severlerin bunların niçin suları yok diye sorduklarında ‘tuvaletlerini yapmasınlar diye’ denilmekte olup, tüm hayvan severler federasyonumuzdan yardım istemektedir. Tramvayın hizmete girmesiyle dolmuş ve faytonların kaldırıldığı bilindiği halde faytonlar çalışmakta olup, atların işkencesi devam etmekte olup, hiç bir makam faytonlara karışmayıp, çalışmasını engelleyemediği gözlemlenmektedir. Halbuki İzmir Büyükşehir Belediyesinin UKOME kararında çalışma koşulları, yasaklar ve cezai işlemler bulunmaktadır. Sonuç olarak, Karşıyaka atlarının sefil koşulları için girişimde bulunulmasını, UKOME kararlarının uygulanmasını, dilekçeme 4982 ve 3071 kanun gereğince yanıt verilmesini önemle rica ederim. Saygılarımla.