Av yasağı başladı: Bu yaz balık fiyatları artacak

2024-2025 sezonunun beklenen balık bolluğundan uzak geçtiğini ifade eden Başkan Mehmet Aksoy, Ege Denizi’nde son haftalarda görülen yavru sardalya sürülerinin, 2025 sezonu için umut verdiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 18.04.2025 09:01
  • Güncelleme Tarihi : 18.04.2025 09:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Av yasağı başladı: Bu yaz balık fiyatları artacak haberinin görseli

Türkiye genelinde olduğu gibi Ege Denizi’nde de avlanma sezonu 15 Nisan Pazartesi itibarıyla sona erdi. 15 Nisan itibarıyla ‘gırgır’ diye adlandırılan büyük balıkçı tekneleriyle avcılık yapılamayacak. 2024-2025 balıkçılık sezonunu değerlendiren Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, bu yıl denizlerin beklenen verimliliği sağlamadığını ancak büyük bir zararın yaşanmadığını belirtti. Sezon boyunca balık fiyatlarının yüksek seyretmesine neden olan balık azlığına da değinen Aksoy, sardalya gibi önemli türlerin miktarındaki düşüşün vatandaşın cebine yansıdığını ancak balıkçıların her zaman halkın uygun fiyatla sağlıklı balığa ulaşabilmesi için çaba gösterdiğini vurguladı. Öte yandan, yasağın başlamasıyla birlikte taze balık bulmanın zorlaşacağı algısının doğru olmadığını ifade eden Aksoy, “Yasak gırgır balıkçılığı yapan tekneleri kapsıyor. 15 metrenin altındaki küçük ölçekli tekneler avlanmaya devam edebilecek. Yaz sezonunda fiyatlar biraz yüksek olabilir ancak vatandaşlarımız tezgâhlarda taze balık bulabilecek” dedi. Gelecek sezona yönelik ise umutların arttığını, çünkü sezon sonlarına doğru Ege Denizi’nde küçük sardalya sürülerini gözlemlediklerini aktaran Aksoy, bu gelişmenin gelecek sezonda daha verimli bir balıkçılık döneminin geçeceğini işaret ettiğini belirtti. 

SEZON DENGELİ GEÇTİ

Sezonun beklenen düzeyde verimli geçmediğini, buna rağmen büyük zarar da yaşanmadığını ifade eden Aksoy, “Bu sezon, balıkçılarımız için ne aşırı mutlu edici ne de çok hüzün verici geçti. Denizler beklediğimiz kadar cömert olmadı ama yine de masraflarımızı karşılayacak düzeyde avcılık yapabildik. Ancak bizim için rakamsal kazançtan daha değerli olan bir şey var: O da sezon boyunca hiçbir balıkçımızın bir kaza yaşamamış olması. Ne ölüm ne de ağır yaralanma gibi bir durumla karşılaşmadık. Bu bizim için en büyük tesellidir. Çünkü her sezon başlarken en büyük temennimiz, kazasız belasız geçmesidir. İnşallah önümüzdeki sezonlarda da aynı şekilde olur” dedi.

GELECEK SEZONDAN ÜMİTLİYİZ

2024-2025 sezonunun son haftalarında Ege Denizi’nde gözlemlenen küçük boy sardalya balıklarının gelecek için umut verdiğini söyleyen Aksoy, “Av sezonunun son haftasında Ege Denizi’ne küçük sardalya sürüleri gelmeye başladı. Bu da bize, anaç balıkların yumurtladığını ve yavru sardalyaların denize karıştığını gösteriyor. Bu da demek oluyor ki önümüzdeki sezon çok daha verimli geçebilir. Bu yıl sardalya azdı çünkü havalar alışılmışın dışında sıcak geçti. Sardalya, soğuk suları seven bir balıktır. Son günlerde havaların biraz soğumasıyla birlikte yavru sardalyalar da görünmeye başladı. Bunlar hep gelecek sezonun iyi geçeceğinin sinyalleri. Ümidimiz yüksek” ifadelerini kullandı.

BALIK AZ, FİYATLAR YÜKSEK

Sezon boyunca denizde balığın az olması sebebiyle başta sardalya olmak üzere balık fiyatlarının biraz yüksek seyretmek zorunda kaldığını ifade eden Aksoy, “Biz sardalya balığını 200-250 TL’ye vatandaşımıza satmak istemeyiz. Ama maalesef bu yıl ürün azdı. Deniz yeterince vermeyince biz de fazla tutamadık. Bu da tezgâhlara yüksek fiyat olarak yansıdı. Biz balıkçılar olarak her zaman vatandaşın sofrasına bol ve ucuz balık gelmesini isteriz. Özellikle sardalya, gelişim çağındaki çocuklar için çok faydalı. Anne sütü kadar değerli bir balık. Bunu hem sofralarda bol bol görmek hem de okullarda çocuklara ulaştırmak istiyoruz. Balıkçının amacı sadece kendi masrafını çıkarmak değil, aynı zamanda halkın ucuz, kaliteli ve sağlıklı besine ulaşmasını sağlamaktır. Yine de piyasada en ucuz balığı sattığımızı düşünüyorum. İnşallah gelecek sezon vatandaşlarımıza çok daha ucuza balık yediririz” diye konuştu. 

İZMİR’DE TEZGAHLAR BOŞ KALMAZ

Av yasağının başlamasıyla birlikte vatandaşta oluşan ‘tezgâhlar boş kalacak’ algısının doğru olmadığını dile getiren Aksoy, büyük teknelerin sezonu kapattığını ancak 15 metrenin altındaki küçük teknelerin yaz boyunca avcılığa devam edeceğini belirtti. 15 Nisan itibarıyla, ‘gırgır’ olarak adlandırılan büyük balıkçı tekneleriyle avcılık yapılmasının yasaklandığını söyleyen Aksoy, “15 metrenin altındaki küçük ölçekli tekneler avlanmaya devam edebilecek. Bu da demek oluyor ki tezgâhlar tamamen boş kalmayacak. Elbette balık miktarı azalacak, fiyatlar artabilir. Özellikle sardalya biraz daha pahalı olabilir ama vatandaş taze balık bulabilecek. Bizim teknelerimiz Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor. Burada çıkan balıklar Uşak, Aydın, Denizli gibi illere, bazen Ankara’ya, hamsi çok çıktığında ise İstanbul’a sevkiyat yapılıyor. Yaz döneminde sadece sevkiyat yapılmayacak ama İzmirli vatandaşlarımız taze balığa ulaşabilecek” dedi. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞI DESTEKLİYORUZ

Balıkçılığın sürdürülebilirliğini sağlamak adına alınan önlemlerden bahseden Aksoy, bu yıl ilk kez hamsi avında kota uygulamasına geçildiğini belirtti. Kota ve denetleme gibi uygulamaları desteklediklerini belirten Aksoy, “Kota, ilk bakışta kısıtlama gibi algılansa da aslında denizlerimizin geleceği için atılmış çok önemli bir adımdır. Bizler yıllardır denizden kazandığımız ekmeği çocuklarımızın da kazanmasını istiyoruz. Ama hesapsız, plansız avcılıkla devam edersek, elimizde bırakacak bir şey kalmayacak. O nedenle kota uygulamasını destekliyoruz. Sadece kotalar değil, denetim mekanizmaları da daha etkin hale geldi. Bunlar hepimizin ortak yararına” diye belirtti.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ