Sayfa Yükleniyor...
AB ülkelerine seyahat edebilmek amacıyla, dünyadan Schengen vizesine 16 milyon 155 bin 613 başvuru yaptı. Schengen vizesi almak için Türkiye’den başvuranların sayısı son 3 yılda yüzde 8 artarken, alınan red oranları da yüzde 80,5 yüksedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi tarafından yayınlanan Schengen vizesi istatistiklerine göre, 2017 yılında Avrupa Birliği ülkelerine seyahat edebilmek amacıyla, tüm dünyadan Schengen vizesine 16 milyon 155 bin 613 başvuru gerçekleştirildiğini belirtti. Türkiye; Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin ardından, Schengen vizesine 971 bin 710 başvuruyla en çok rağbet gösteren 3’üncü ülke oldu. 2015-2017yılları arasında Türkiye’den Schengen vizesine yapılan başvuru sayısı yüzde 8 arttığı halde, alınan red oranları yüzde 80,5 yükselerek 63 bin 122’ye ulaştı. Aynı dönemde tüm dünyadan Schengen vizesine yapılan başvurulardaki red oranında ise yalnızca yüzde 37,2 artış görüldü. Türk vatandaşlarının 2017 yılında dünya genelinden Schengen vizesi için en çok başvuru yapılan ülkeler sırasıyla Fransa, Almanya ve İtalya oldu. Malta, yapılan başvuruların yüzde 25,3’ünü reddederken, onu yüzde 16 ile Belçika izledi. Fransa, Portekiz ve Hollanda ise vize başvurularına yüzde 10’un üzerinde red veren ülkeler olarak öne çıktı.
KABUL ORANI EN YÜKSEK ÜLKE İZLANDA
Özellikle yaşanan son olaylardan sonra vize redlerinde ciddi bir artışın olduğu görülmekte. Yaklaşık 15 milyon başvurunun yüzde 93.1’i onaylanmış, yüzde 6.9’u ise reddedilmiştir. En çok kabul veren ülkeler ise; yüzde 99.79 kabul oranı ile İzlanda açık ara lider olurken onu yüzde 1 oranlarla Baltık ülkeleri izlemiş. Yüzde 2’nin altında red oranı olan ülkeler Finlandiya, Litvanya, Letonya ve Estonya olmuş. Bu ülkelerden vize reddi yiyen kişi sayısı çok az. Çok girişli vize veren ülkelerde en iyisi ise yüzde 80’nin üzerinde çok girişli vize veren ülkeler sıralamasında öne çıkan; Almanya, Hollanda, Finlandiya, Estonya ve Lüksemburg olmuş. Tek girişli verilen vizelerde ise İzlanda yüzde 12 ile başı çekiyor. Buradan anlaşılan İzlanda kolay kabul ediyor ancak tek girişli vize veriyor. En uzun süre Schengen verenlerin oranına baktığımızda ise Almanya, İtalya ve Polonya başı çekmektedir.
SCHENGEN VİZESİ NEDİR?
Schengen Vizesi, uygun makamlar tarafından ilgili tarafa Schengen bölgesini ziyaret etme ve Schengen bölgesi dahilinde seyahat etmeye yönelik olarak düzenlenen belgedir. Schengen Bölgesi, vatandaşlarının tek bir ülke olarak bu bölge dahilinde serbest dolaşımına izin vermeyi kabul eden 26 ülkeden oluşmaktadır. Schengen anlaşmasıyla bağlı 26 ülke arasından 22 tanesi Avrupa Birliği’nin (AB) parçası, diğer 4 tanesi ise EFTA’nın (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) parçasıdır. Schengen bölgesi Birleşik Krallık hariç olmak üzere Avrupa ülkelerinin çoğunluğunu kapsar ve Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs ve İrlanda gibi ülkeler yakında anlaşmaya taraf olacaktır. Ancak, Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn gibi Schengen bölgesine ait olup serbest dolaşım politikasını destekleyen fakat AB’nin parçası olmayan ülkeler de bulunmaktadır.
Haber Merkezi