Avuka’dan Vali Demirtaş’a tıp fakültesi için mektup

Gazetemiz Mardin Temsilvisi Gazeteci ve Fotoğraf sanatçısı Adnan Avuka, Mardin’e araştırma hastanesi veya tıp fakültesinin kurulması için hazırladığı mektubu Vali Mahmut Demirtaş’a takdim etti


  • Oluşturulma Tarihi : 01.07.2020 13:15
  • Güncelleme Tarihi : 01.07.2020 13:15
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Avuka’dan Vali Demirtaş’a tıp fakültesi için mektup haberinin görseli

ADNAN AVUKA/MARDİN
Gazetemiz Mardin Temsilvisi Gazeteci ve Fotoğraf sanatçısı Adnan Avuka, Mardin’e araştırma hastanesi veya tıp fakültesinin kurulması için hazırladığı mektubu Vali Mahmut Demirtaş’a takdim etti.
52 Yıldır Mardin’de çeşitli basın organlarında gazetecilik yapan ve halen bu mesleğin aşığı olan gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Adnan Avuka Mardin’de yapılması gereken bir araştırma hastanesi veya tıp fakültesinin kuurlması için yapılan çalışmalar ve çeşitli görüşmeler hakkında detaylı bilgiyi hazırladığı mektubu Mardin Valisi Mahmut Demirtaş’a takdim etti. Avuka, “52 yıldır yaptığım gazetecilik mesleğimde en çok üzerinde durduğum ‘Eğitim’ haberleri yazdım. Beni ailem bancak liseye kadar okuttur. Hatta okutmak bile istemediler, onların hiçbir suçları yoktu o dönemin bizleri idare eden idarecilerimizin eğitime önem vermediklerinden dolayı başımıza geldi. İnşallah bu rüya değil gerçek olacak. İstediğimiz Mardin’e araştırma veya tıp fakültesinin kurulması. Umarım girişimlerimiz sonuçlanır ve bu heyecanı yaşamış olacağım” diye konuştu.
MARDİN VALİSİ MEHMUT DEMİRTAŞ’A VERİLEN MEKTUP
Yıllardır Mardin’e Araştırma veya Tıp Fakültesinin kurulması için kulis yapıldı, mücadele edildi fakat şans bir komşu (SİİRT) iline güldü. Hayırlısı ne diyelim. Biz de yeni arayışlara girelim.
Artuklu Üniversitesi kuruluncaya kadar göbeğimiz çatladı ya, şimdi de Tıp Fakültesi için başka arayışlara girip biraz daha mücadele edelim.
Mardin, şu an il geneli nüfusu bir milyona dayandı. Çevre iller ve Suriyeli sığınmacılar da hesaba katıldığında bu rakam daha da yukarılara çıkmaktadır. Bir milyonluk şehre bir araştırma hastanesi neden olmasın. En azından ileri ki aşamalarda kurulacak tıp fakültesi için de bir ön hazırlık olsun.
Araştırma hastaneleri; tıp, ihtisas ve üst ihtisas eğitiminin verildiği hastanelerdir. İhtisas ve üst ihtisas eğitiminin buralarda yapılması sebebiyle Türkiye’nin en yaşlı öğrencilerinin bulunduğu yer de diyebiliriz. Eğitim ve araştırma hastaneleri çoğu zaman tıp fakültelerine bağlıyken bazen de devlet hastanelerin devşirilmesiyle yapılmıştır.
Dolayısıyla tıp fakültesi kuramıyorsak sevincimizin kursağımız da kalmaması için araştırma hastanesi kurulması için uğraşalım.
“Araştırma hastanesi ileriki aşamalarda Artuklu Üniversitemize bağlı Tıp Fakültesinin de yolunu açacaktır. Mardin Kültür ve Turizm şehridir ama aynı zaman da sağlık turizminin de ilerleyen, yol alan bir şehir olmalıdır. Potansiyeli yüksek bir şehrimiz var. Bir taraftan Irak ülkesi, diğer taraftan Suriyeliler ve Suriyeli sığınmacılar, diğer taraftan Şırnak, Cizre, Silopi gibi yerleşim yerlerinin bize yakınlığı sağlık turizm potansiyelimizi 4 milyon’a çıkarabilecek kapasitededir. Bunun çalışılması gerekir. Devlet ricalimiz, Sayın Vekillerimiz, Sağlık Bakanlığımız bu konuda Mardin’e gerekli ilgiyi göstereceklerine inanıyorum.”
Dünya ülkelerinde de araştırma hastaneleri için farklı uygulamalar vardır.  Nasıl ki her üniversitenin tıp fakültesi olması gerekli değilse gelişmiş ülkelerdeki örneklerinde olduğu gibi her tıp fakültesinin de üniversiteye ait hastanesinin olması gerekli değildir. Model yapı örnekleri olarak;
1. Tıp Fakültesi var, üniversiteye ait hastane yok. Üniversitenin Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir veya daha fazla hastaneyle (eğitim veya devlet hastanesi) karşılıklı işbirliği modeli,
2. Tıp Fakültesi var, üniversiteye ait hastane var. Üniversitenin Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastaneyle daha ayrıca karşılıklı işbirliği modeli,
3. Tıp Fakültesi yok, sağlık yüksekokulu var. Üniversitenin Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir veya daha fazla hastaneyle (eğitim veya devlet hastanesi) işbirliği modeli gibi uygulamalar verilebilir.
Siirt’e tıp fakültesi kurulduğuna göre orada yeterli hastane modeli olmayabileceği de dikkate alınarak Mardin’de, D.Bakır veya Siirt’e bağlı Ortopedi,  Travmatoloji Kliniği, Plastik Cerrahi, Rekonstriktif Ve Estetik Cerrahisi Kliniği, El Cerrahisi Klinikleri Endoskopi Ünitesi, Girişimsel Radyolojik İşlemler Ünitesi, Tüp Bebek Merkezi, Kan Merkezi, Kemoterapi Merkezi, Gelişmiş Kardiyoloji Kliniği gibi birimler bu araştırma hastanesinde kurulabilir.  Bunun üzeri sizler yeni valimiz Sayın Mahmut Demirtaş başkanlığında Başta olmak üzere Mardin Artuklu Üniversitesi rektörü Prof.Dr Sayın İbrahim Özcoşar ve bu konuda uzun zamandan beri konuyu dile getirenlerin ile birlikte  ilin gerçek anlamda Mardin sevdalıları, iş adamları  hayırsever hemşerilerimizden  bir ekip kurup sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’dan randevu alıp Mardin’de bir araştırma hastanesi veya tıp fakültesi  istemekte bizim hakkımızdır, çünkü Mardin halkı Sayın Cumhurbaşkanımızı seviyor. Kendisi de Mardin’i çok sevdiğini çok iyi biliyoruz
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’dan randevu alıp ziyaret edecek Mardinli iş adamları ve hayırseverleri isim listesi ise şu şekilde düşündüğümüzü arz ediyorum. Tabi ki isim listesi sayın Cumhurbaşkanımız kontrolünden sonra isim listesi gerçekleşebilir.”