- Gündem
- 20.04.2025 00:38
Aydın-Denizli otobanı inşaatında çalışan işçiler, aylardır ödenmeyen ücretlerini talep ederek grev başlattı
Aydın-Denizli otobanı inşaatında çalışan işçiler, aylardır ödenmeyen ücretleri nedeniyle bugün sabah saatlerinde grev başlattı. Şantiye sahasından geçen yolu vinçlerle kapatarak seslerini duyurmaya çalışan işçilere jandarma müdahale etti. Ancak, yola çekilen iş makineleri jandarmanın uyarısıyla kaldırıldı. İşçiler, paraları ödeninceye kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar.
ydın-Denizli otobanı inşaatında çalışan işçiler, Efeler-Yenipazar arasındaki bölümde devam eden yol yapım çalışmalarında aylardır ödenmeyen ücretlerini protesto etmek için Hamzabali Şantiyesi'nde bir araya geldi. Evlerine para gönderemediklerini dile getiren işçiler, sorunları için bir muhatap bulamadıklarını ifade ettiler. Sabah saatlerinde şantiyede toplanan işçiler, mesailerine başlamayarak eyleme geçtiler. Eylem yapan işçiler 100 kişiden fazla çalışanın mağdur olduğunu belirterek, şirketin bölgede taşeron olarak çalıştırdığı firmalara hak edişlerini ödememesinden dolayı aylardır paralarını alamadıklarını ileri sürdüler.
İşçiler adına konuşan vinç sahibi ve operatör Birol Yaya, Aydın-Denizli otobanı viyadük inşaatında yaşanan mağduriyetleri dile getirdi. Yaya, viyadük inşaatında çalışanların bir şirkete bağlı alt taşeron firmaların ödemelerini alamadığı için aylardır ücretlerini alamadıklarını belirtti. Çeşitli meslek gruplarından işçilerin bulunduğu şantiyede, işlerin durdurulması kararı alındığını ve alacakların tamamının ödenene kadar çalışmaya devam etmeyeceklerini vurguladı. Yaya, toplamda 12-13 milyon TL civarında alacaklarının bulunduğunu ifade ederek, çalışanların haklarının yenmemesi gerektiğini dile getirdi. İşçiler, evlerine para gönderebilmek için bulundukları bu gurbette, haklarının verilmesini talep ediyor.
Viyadük inşaatında çalışan işçiler, aylardır ödenmeyen ücretler ve ilgisiz yetkililerle karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. Vinç operatörü Birol Yaya, kendilerine cevap verilmemesi nedeniyle çay içecek paralarının bile bulunmadığını ve kaldıkları pansiyondan çıkarıldıklarını belirtti. Hukuki yollarla sorunlarını çözmeleri gerektiği söylendiğinde ise evlerine dönüş bile yapacak otobüs paralarının olmadığını ifade etti.
Diğer bir işçi olan Ömer Faruk Gönültaş, aralık ayından beri çalışmasına rağmen ocak ayı maaşının bile yatırılmadığını söyledi. Mehmet Köse ise 8 aydır çalıştığı şirketten alacaklarını alamadığını ve çaresizlik içinde olduklarını ifade etti. Şantiyede bulunan şirket yetkilisi ise herhangi bir açıklama yapamayacaklarını belirtti. İşçiler, yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için yetkililerden yardım bekliyor.
İş makinelerini söktüler
Şantiyede kendi makineleri ile çalışan bazı çalışanlar ise milyonlarca lira değerindeki iş makinelerini söktü. Fernas Şirketi'nin kendilerine işe başlarken garantörlük verdiğini iddia eden Uğur Mengilay, "Ana firma taşeron firmaya para vermediğinden dolayı zor durumda kaldık. Biz de taşeron olduğumuz için bize de ödeme yapılmadı. Makineyi söküp buradan taşıyacağız ve başka bir işe götüreceğiz. Tam rakamı bilmiyorum ama 2 ila 3 milyon arası alacak var. Aralık ayının 15'inden bu yana sözlerine itibar ederek 2 adet sıfır makine aldık. Fernas yetkilileri bize taşeron sağlam, herhangi bir sıkıntı yok dediler. 'Garantörlüğünü biz sağlarız' demişlerdi. Şu anda Dalama Şantiyesi'ndeki hiçbir müdür bize ilgi ve alaka göstermiyor. Verdikleri sözü tutmayarak bizi yarı yolda bıraktılar. Bizim muhatap alacağımız karşımıza alıp konuşacağımız kimse yok" diye konuşarak söktükleri iş makinelerini tırlarla yükleyerek başka projelerdeki işlerde çalışmak üzere şantiyeden ayrılacağını belirtti.