Sayfa Yükleniyor...
Medeni Kanun ile ilgili en küçük geri adımın, kadınları daha büyük bir karanlığa hapsedeceğini öne süren KA.DER, “Ayrımcı, eşitsiz ve eril düzeni yok edene kadar haklarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmeyeceğiz!” dedi
98 yıl önce bugün 17 Şubat 1926’da Türk Medeni Kanunu TBMM’de kabul edildi. Günün anlam ve önemi kapsamında sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımda bulunan Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), “Medeni Kanun’la ilgili en küçük geri adımın, kadınları daha büyük bir karanlığa hapsedeceği açıktır. Ayrımcı, eşitsiz ve eril düzeni yok edene kadar haklarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmeyeceğiz!” mesajını verdi.
DEVRİMSEL BİR ATILIM
KA.DER tarafından yapılan açıklamada, “Laikliğin, laik hukukun, toplumsal dönüşümün temeli Medeni Kanun, devrimsel bir atılımdır. 98 yıl önce kadınların erkeklerle eşit yurttaş olmalarının en önemli ve en somut adımıdır. Kadınlar için en önemli haklar olan ‘mirastan eşit yararlanma’, ‘resmi nikah zorunluluğu’, ‘evlilikte kadının rızası’, ‘boşanma ve velayet hakkı’, ‘mahkemede eşit tanıklık’, ‘çok evliliğin yasaklanması’, ‘çalışma hakkı’ gibi yaşamsal konular, bir yandan kadın mücadelelerinin diğer yandan laik hukuk sisteminin kazanımlarıdır” denildi.
MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Devamında ise “Bugün bu kazanımların ne kadar ilerisinde olduğumuz tartışmalı olmakla beraber, daha önemli olan Medeni Kanun’un öneminin bugün dahi fark edilmeye muhtaç olması ve karşı karşıya olduğu risklerle mücadele edilmesidir. Her gün kadın cinayetinin gerçekleştiği, gericiliğin yükseldiği, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin genişlediği, şiddetin yaygınlaşıp derinleştiği bir durumda Medeni Kanun’la ilgili en küçük geri adımın, kadınları daha büyük bir karanlığa hapsedeceği açıktır. Ayrımcı, eşitsiz ve eril düzeni yok edene kadar haklarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmeyeceğiz!” mesajı verildi.
SULTAN GÜMÜŞ KAYA