Sayfa Yükleniyor...
Türkiye’de bacasız sanayi olarak adlandırılan ve ülkeye yılda milyonlarca dolar döviz kazandıran turizm sektörü, pandemiyle birlikte zor bir dönemden geçiyor. Sektör temsilcileri, devlet desteği beklediklerinin altını çiziyor
Kültür ve Turizm Bakanlığının turizm istatistiklerine göre; 2020 yılının ilk 9 ayında ülkemize toplam 11,9 milyon ziyaretçi geldi. Bu sayı 2019 yılında ise 51,7 milyondu. 1 yıl içerisinde toplam ziyaretçi sayısı yüzde 71,34 azaldı. Sektör temsilcileri ise yaşanan süreçte mağdur olduklarını belirterek devletin kendilerine destek çıkmasını istedi.
YÜZDE 75 KAYBIMIZ VAR!
Turizm sektöründe yüzde 75 gelir kaybı olduğunu belirten Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, şunları söyledi: “Ramazan bayramı için hazırlıklar başladı. Ama bayramda kısıtlamalar ya da yasaklar olacak mı, olacaksa neleri kapsayacağı ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadığından hem biz turizmciler, hem de rezervasyon yaptıracak misafirlerimiz için belirsizlik söz konusu. Yurt dışı rezervasyonlar için de aynı durum geçerli. O nedenle sezonun başladığı bugünlerde bayram öncesi için rezervasyonlar sıkıntılı. İçinde bulunduğumuz süreç önce sağlığımız, sonra da ekonomimiz için tehdit oluşturuyor. Konaklama, ulaşım ve yeme-içme sektörlerinde işletmeler yaklaşık yüzde 75 oranında gelir kaybına uğradı. Pandeminin etkisi hala çok ciddi olarak devam etse de, bu konuda net bir yol izlenmesi ve belirsizliklerin bir ölçüde azalması ile umudumuzu kaybetmeden rasyonel bir şekilde yola devam edebiliriz.”
PANDEMİYLE YARA ALDIK!
Sektörün şu anki kredi yükünün 6.5 milyar dolar olduğunu belirten Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu ise, “Bunun 1 buçuk milyar doları takibe uğramış durumda. Sektör birtakım ötelemelerle aşırı derecede faiz artışını kabul ederek ayakta durmaya çalışıyor. Son yıllarda yaşadığı olumsuz gelişmelerle borç ve kredi yükü altında yaşam savaşı veren otelciler şimdi de pandemi belasıyla yara aldı. Bu sektörü ayakta tutmak hükümetlerin stratejik önceliği olmalıdır. Bu sektörü sadece kredi teşvikleriyle ayakta tutamayacağımız belli oldu. Büyük meşakkatle yetiştirdiğimiz turizm profesyonellerimizi, tur rehberlerini, yatırımcılarını ve tesisleri kaybetmekle karşı karşıyayız. Ayağı yere basan çözümlere ihtiyaç var” diye konuştu.
UMUTLUYDUK AMA… !
2021’e umutla başladıklarını ancak şu an gelinen noktanın turizm sektörü için iyi olmadığını ifade eden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin de, “2020 yılında 2 aylık bir çalışma süreci oldu. Bu sene umutluyduk ama dünyada gelinen nokta, turizm sektörü için iyi değil. Kısa çalışma ödeneği kaldırıldı. Acenteleri daha da zorlayacak. Belirsizlik bizler için en kötü senaryo. İngiliz ve Rus pazarı Marmaris için önemli ama şu ana kadar iyi haberler gelmiyor. Şu an sadece açıklamalara bakıyoruz. Her gün farklı açıklamalar oluyor. Geçen her gün bizim aleyhimize. Bu konuda devletlerin acil adımlar atmaları gerekiyor. Aşılamada ülke olarak iyi gitmiyoruz. Yerli turizm bu sektörü kurtarmaz. Zaten yerli turizmde de böyle giderse geçen seneden daha az olacak” değerlendirmesinde bulundu.
Haber Merkezi