- Gündem
- 05.05.2025 17:58
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze meselesi hakkında şunları belirtti: "Artık uluslararası toplumun yerleşik uygulamalarını bir kenara bırakıp tek taraflı adım atılması gerektiğini dile getirenler var, bunu destekliyoruz."
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) kapanışında yaptığı konuşmada, forumun küresel diplomasi alanındaki önemini vurguladı. Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen forumun, içeriği ve kapsayıcılığıyla katılımcıları etkilediğini belirtti. Fidan, bu yıl 148 ülkeden yaklaşık 4 bin 700 kişinin ADF'ye katıldığını ifade etti.
Forumun katılımcıları hakkında bilgi veren Fidan, 19 devlet ve hükümet başkanı, 2 özerk yönetim başkanı, 52'si dışişleri bakanı olmak üzere toplamda 64 bakan, bir meclis başkanı, 20 parlamenter, 20 yabancı bakan yardımcısının foruma katıldığını açıkladı. Ayrıca, 57 üst düzey uluslararası ve bölgesel kuruluş temsilcisinin de ADF'de yer aldığını belirtti.
Dışişleri Bakanı, forumda bilim, teknoloji, diplomasi ve yapay zeka gibi yenilikçi konuların ele alındığını ve panellerin ulusal ve uluslararası işbirliğiyle düzenlendiğini vurguladı. ADF'deki tüm tartışmaların küresel düzenin tespitlerini doğruladığını ifade etti.
Fidan, forumda küresel sistemin adaletsizliği ve dengesizliği konusundaki uzlaşıların ele alındığını, bazı uluslararası aktörlerin çifte standartlı ve uluslararası hukuku hiçe sayan yaklaşımlarının ifşa edildiğini dile getirdi. Özellikle "Gazze Temas Grubu" panelinde Filistin halkına yönelik şiddete son verilmesine yönelik diplomatik girişimlerin ele alındığını belirtti.
Dışişleri Bakanı Fidan, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Gazze'deki durumu ele aldı. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de açlık ve hastalığın yaygın olduğunu belirterek, insani yardımların ulaştırılması için neler yapılabileceği ve alınabilecek tedbirlerin neler olduğunu ifade etti. Fidan, şunları söyledi:
"Bazı bakan arkadaşlarımla yaptığım görüşmelerde, Gazze konusunda uluslararası toplumun mevcut uygulamalarını bir kenara bırakıp tek taraflı adım atılması gerektiğine inanan arkadaşlarımız var. Bizler de artık bu görüşleri destekliyoruz çünkü, Gazze'ye yardım ulaştırmak için birilerinin iznini beklemek, artık 2 milyondan fazla insanın yavaş ve sessiz ölümüne seyirci kalmak anlamına geliyor."
Dışişleri Bakanı Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki Ekim 2021 görüşmesinde Ankara ile Washington arasında stratejik bir mekanizmanın kurulmasına karar verildiğini açıkladı. Bu mekanizmanın bakanlar ve bakan altı düzeyde çalışacak bir platform olduğunu belirten Fidan, güvenlik yanı sıra enerji, ekonomi ve diğer politik ve bölgesel konuların ele alınacağını ve belirli sonuçlara ulaşılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Fidan, alt çalışma gruplarının oluşturulduğunu ve konuyla ilgili grupların düzenli olarak bir araya geldiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın daveti üzerine, stratejik mekanizma toplantısının ABD'ye gerçekleştirilmesi için önümüzdeki hafta bir seyahat planlandığını aktardı.
ABD ziyaretinin önemli bir gündeminin bulunduğunu vurgulayan Fidan, Washington'da çeşitli konularda iki ülke arasındaki ilişkilerin değerlendirileceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Fidan, Rusya-Ukrayna Savaşı hakkındaki Türkiye'nin görüşlerini paylaşarak, "Her iki tarafın da savaşla elde edebilecekleri sonuçların sınırlarına geldiği görünüyor." dedi. Fidan, ateşkes çağrısının artık başlatılması gerektiğini belirterek, "İşgalin tanınması anlamına gelmiyor ancak işgalin tanınması ve egemenlik konularının, ateşkes meselesinden ayrılma zamanının geldiğine inanıyoruz." şeklinde değerlendirmede bulundu.